Doen in noord-ierland

Doen in Noord-Ierland: De leukste activiteiten op een rijtje

Met een rijke geschiedenis en een prachtig omgeving is Noord-Ierland een absolute aanrader om eens te bezoeken. De prachtige groene heuvels en de ruige kustlijn maakt het voor wandel- en natuurliefhebbers een heerlijk land om doorheen te reizen. Wat dacht je van de Giants Causeway of het ruige Gobbins cliff path. Of geniet van het echte Ierse leven met een lekker glas whisky. In veel delen van het land voel je echter soms de bloedige geschiedenis van dit land nog steeds. Zoals in Londenderry, waar je dankzij prachtige muurschilderingen nog steeds de nagedachtenis van ‘Bloody Sunday voelt’. Ook Games of Thrones liefhebbers kunnen in Noord-Ierland hun hart ophalen. Kortom, genoeg te doen in Noord-Ierland. In deze blog vind je de leukste activiteiten op een rijtje.

De leukste activiteiten om te doen in Noord-Ierland

Wandel langs de Giants Causeway

Misschien wel een van de mooiste plekken om te wandelen in Noord Ierland is langs de Giant Causeway. Vanaf het bezoekerscentrum vind je een viertal wandelroutes die je prachtige verggezichten geven, over imposante kliffen lopen en uiteraard langs de wereldberoemde pilaren leiden. Alle routes zijn met een basis conditie goed te doen. Zelf zou ik de rode route aanraden omdat deze de mooiste uitzichten geeft. Met recht staat dit gebied dan ook op de werelderfgoed lijst en kan in het overzicht met leukste dingen om te doen in Noord-Ierland dan ook niet ontbreken.

Giants Causeway wandelroute Noord-ierland

Roadtrip langs opnamesets van Game of Thrones        

Voor de Game of Thrones liefhebbers is een roadtrip langs verschillende opnamesets uit de serie iets wat je echt moet doen in Noord-Ierland. Relatief dichtbij elkaar, je zit je in totaal ongeveer anderhalf uur in de auto, vind je namelijk meerdere plekken die aan de basis stonden van een aantal opnames. Ga bijvoorbeeld naar Mussenden Temple en het bijbehorende prachtige strand; De Dark Hedges, Ballintoy Harbour en de ruïnes van Dunluce Castle. De locaties zijn vrij toegankelijk, alleen als je Dunluce Castle naar binnen wilt, betaal je entreegeld. Wil je meer weten over deze zelf samengestelde Game of Thrones route? Lees dan eens deze blog.

Dark Hedges Game of Thrones

Bezoek het indrukwekkende Belfast, doen in Noord-Ierland

In het rijtje met tips om te doen in Noord-Ierland kan de hoofdstad Belfast natuurlijk niet ontbreken. De stad kent een bloedige geschiedenis met de strijd tussen de katholieken en protestanten. Op een aantal plekken zie je nog steeds schuine muren staan die voorkomen dat zelfgemaakte bomen naar de overkant van de straat werden gegooid. Ook een aantal prachtige muurschilderingen zijn hier te vinden. Toch is Belfast vooral een leuke en gezellige stad. In en rondom het centrum vind je een grote winkelstraat, leuke barretjes en restaurants en zul je regelmatig straatmuzikanten zien.

Belfast hoofdstad

Het Titanic museum, waan je even Jack en Kate

We blijven nog even in Belfast want wellicht het meest beroemde schip ter wereld is hier gebouwd. De Titanic was begin 1900 het meest luxe schip ooit gebouwd en moest de oversteek naar de Verenigde Staten nog sneller en soepeler laten verlopen. Ware het niet dat het bij zijn eerste oversteek op een ijsberg botste en zonk. Meer dan 1500 mensen lieten het leven die dag. In het museum leer je op indrukwekkende en fraai vormgegeven wijze meer over de tijdsgeest, de bouw van het schip, de tocht richting Amerika en de zoektocht naar de wrakken. Zelf heeft mij dit bezoek aan het Titanic museum echt verrast.

Titanic Museum Noord-Ierland Belfast

Doen in Noord-Ierland: Proef whisky in de Old Bushmills distillery

Het is ingebakken in de Ierse en Noord-Ierse cultuur. Het maken en drinken van whisky.  In Bushmills vind je de oudste erkende whisky distilleerderij ter wereld. Zelfs als je geen fan bent van het vloeibare goud dan nog is het de Old Bushmills distillery een bezoek waard. Je kan hier een tour boeken en leert in een uur van alles over het maken van whisky. Vooral om te leren hoeveel whisky er verloren gaat tijdens het rijpen vond ik erg bizar om te zien. Na afloop kun je in het gezellig ingerichte café een van de vele soorten proeven. Een ander drankje hoort ook uiteraard tot de mogelijkheden.

Doen in Noord-Ierland old Bushmills Distlillery

Wandel het ruige Gobbins cliff path

Noord-Ierland kent een prachtige kustlijn. Eén van de mooiste plekken om dit te ervaren is op het Gobbins Cliff Path. Deze pas gerenoveerde wandelroute, is volledig onverhard en alleen met een gids te wandelen. Tickets boek je eenvoudig via deze site. Je wordt met een korte busrit naar het startpunt gebracht waarna je over smalle paden langs de mooie kliffen en over een aantal bruggen loopt. De kliffen zijn niet altijd even stabiel waardoor het dragen van een helm verplicht is. Hetzelfde geld voor goede wandelschoenen. De gids verteld je onderweg heel veel over het ontstaan van het pad, de natuur en de grote biodiversiteit die je hier aantreft. Heb je net zo veel gelijk als wij dan zie je hier ook dolfijnen vlak langs de kust zwemmen. Zelf vond ik dit dan ook een van de leukste dingen om te doen in Noord-Ierland.

Noord Ierland doen Gobbins Cliff path

Gek van wandelen en ben je ook altijd op zoek naar de mooiste wandelroutes. In deze blog vertel ik hoe ik in Nederland op zoek ga naar leuke wandelingen.

Ervaar de indrukkwekkende geschiedenis in Londenderry

Wandel over de stadsmuren, bezoek de wijk Bogside met de indrukwekkende muurschilderingen, loop over de Peace bridge of plof neer op een van de gezellige terrasjes Craft Villiag. Londenderry, ook wel Derry genoemd is absoluut een bezoek waard. Al was het maar om een beeld te krijgen van Bloody Sunday dat hier plaatsvond. Het Britse leger opende het vuur op een vreedzame demonstratie. Maar ook is Derry de enige stad in Ierland dat nog steeds volledig ommuurd is.

Londenderry - bloody sunday

Algemene tips voor Noord-Ierland

Auto huren in Noord-Ierland

Zelf zou ik zeker aanraden om in Noord-Ierland beschikking te hebben over een eigen auto. De afstanden zijn niet heel groot en de wegen goed begaanbaar. Wil je alles uit je vakantie in Noord-Ierland halen dan is het fijn meerdere plekken op een dag te kunnen bezoeken. Een auto huren in Noord-Ierland is goed te doen. Zelf huur ik vaak een auto via sunnycars.nl. Dit vind ik een erg fijne maatschappij en groot voordeel, alles is volledig meeverzekerd.

Betalen in Noord-Ierland

In Noord-Ierland betalen ze net als elders in het Verenigd-Koninkrijk met de Britse Pond. Toch is het niet nodig om veel contant geld op zak te hebben. Op veel plekken kun je gewoon met de pin betalen. Wil je online een activiteit boeken dan vragen ze vaak om een creditcard.

Hoe kom je in Noord-Ierland

De twee meest gebruikte manieren om naar Noord-Ierland te reizen, zijn te vliegen op Belfast of met de auto via de boot van IJmuiden naar Newcastle te gaan en dan de boot van Cairnryan richting Belfast te varen. Zelf vond ik de bootreis zeer goed geregeld en een bijzondere ervaring opzich.

Paklijst naar Noord-Ierland

Voor je naar Noord-Ierland vertrekt is het handig om nog even scherp te zijn op een aantal spullen die je zeker niet moet vergeten mee te nemen in je rugzak of koffer. Vergeet bijvoorbeeld niet een wereldstekker mee te nemen, anders wordt opladen van je spullen erg lastig. Deet, tegen de muggen is geen overbodige luxe en sinds de Brexit kom je het land alleen in met een paspoort. Een ID kaart is dus niet voldoende. Wij hadden het geluk dat we de hele reis mooi weer was maar normaal gesproken is een goede regenjas of paraplu ook geen overbodige luxe.

Overnachten in Noord-Ierland

Uiteraard zijn er ontzettend veel leuke plekken om te overnachten in Noord-Ierland. Zelf sliep ik in een gezellig vakantiehuisje vlakbij Bushmills maar ook Belfast en Londenderry zijn zeker aan te raden om een accommodatie te boeken.