Maya tempels Uxmal: het onontdekte alternatief voor Chitzen Itza

Wie van geschiedenis en cultuur houdt, kan zijn hart ophalen in Midden-Amerika. Hier vind je namelijk een aantal zeer goed bewaarde Maya tempels die bovendien ook nog eens zeer toegankelijk zijn. De bekendste in Mexico is Chitzen Itza, één van de zeven wereldwonderen. Maar heb je geen zin om tussen duizenden andere toeristen te lopen? Ga dan naar de prachtige en relatief onontdekte Maya tempels in Uxmal. Nieuwsgierig naar deze historische locatie? Lees dan snel verder.

Over Uxmal

Ongeveer 80 km buiten Merida, de hoofdstad van Yucutan, vind je de oude Maya stad Uxmal. Dit prachtige tempelcomplex is in zeer goede staat en een stuk rustiger dan Chitzen Itza. De exacte betekenis van Uxmal is nooit achterhaald maar betekent waarschijnlijk 3x gebouwd.

De stad die in zijn hoogtijdagen circa 25.000 inwoners kende werd in het jaar 700 gesticht. Uxmal is onderdeel van de Puuc route. De Puuc route is een verzameling van Maya complexen door het heuvelachtige landschap van Yucutan waarvan Uxmal de grootste is.

De meest indrukwekkende tempel van Uxmal

Het absolute hoogtepunt van Uxmal is de grote tovenaarstempel. Dit imposante bouwwerk is bizar groot en kun je overal in de stad zien. Opvallend is dat deze enorme piramide niet rechthoekig of vierkante gebouwd is maar ovaal.De legende gaat dat de zoon van een tovenares de doodstraf kreeg nadat hij de leider van Uxmal had laten schrikken met een grote drum tenzij hij in een dag een tempel bouwde en zo geschiedde.

Algemene informatie Maya tempels Uxmal

  • De tempels zijn dagelijks geopend van 08:00 – 16:00 uur- Entree kost 496 pesos (omgerekend ongeveer €23,50), kinderen onder de 13 mogen gratis naar binnen.
  • Tickets koop je eenvoudig bij de loketten bij de entree. Let erop dat bovenstaande prijs is onderverdeeld in twee tickets die je allebei moet aanschaffen.
  • ’s Avonds is er om 19:30 en 20:15 ook  een lichtshow. Tickets daarvoor kosten 640 pesos
  • Bij de entree vind je een snackbar, souvenirswinkel en wc’s.
Tempels in Uxmal

Beklimmen van de tempels in Uxmal

In tegenstelling tot veel andere tempelcomplexen mag je in Uxmal een aantal bouwwerken beklimmen of er doorheen lopen. Hierdoor krijg je nog meer het gevoel je in een historische stad te wanden. Zeker een aanrader om de trappen naar The Ball court te beklimmen. Niet alleen vind je bovenop een prachtig bouwwerk hier heb je ook een geweldig uitzicht over de stad en de Tovenaar tempel. De tovenaarstempel is overigens een van de weinige gebouwen die je niet mag beklimmen.

Hoe kom je bij de Maya tempels van Uxmal?

Heb je een (huur) auto dan is het ongeveer een uur rijden vanaf Merida. Ook vanuit andere plaatsen zijn de tempels goed te bereiken. Voordeel is dat je ook andere ruïnes langs de Puuc route kan bezoeken. Parkeren kost ter plekke nog een paar pesos.

Ga je met het OV, neem dan de bus vanuit Merida. Bussen vertrekken vanaf het Tame busstation. De rit duurt ongeveer 1,5 uur en kost 64 pesos voor een enkele reis. Let erop dat je alleen cash kan betalen. Informeer bij het busstation voor actuele tijden.

Tot slot, kan je vanuit meerdere grote steden een georganiseerde tour boeken.

Tempel in Uxmal

Hoe lang heb je nodig voor het bezichtigen van de Maya tempels?

Natuurlijk is het antwoord voor iedereen verschillend maar ik zou toch zeker een uur of 3 uittrekken om alles op je in te laten werken en mooie foto’s te maken. Langer mag uiteraard ook. Neem daarnaast ook de tijd om een aantal tempels te beklimmen en van het prachtige uitzicht te genieten. Neem wat lekkers te eten of te drinken mee voor een mini picknick en je hebt een fantastische dag. Ook kun je bij de cafetaria een koud drankje, ijsje of iets anders te eten bestellen.

Reis je na Mexico door richting Zuid Amerika, sla dan Colombia zeker niet over. Vlieg bijvoorbeeld op Bogota en ontdek de stad met deze drie bijzondere activiteiten.