Meer bij Schinveldse Bossen

Wandelen in Zuid-Limburg: de zeven mooiste wandelgebieden!

Zuid-Limburg is tientallen jaren geleden ontzettend populair geworden vanwege haar steenkoolmijnen. Veel mensen vanuit andere provincies trokken naar Limburg om daar hun geluk te vinden. Zuid-Limburg is nu een van de meest dichtbevolkte gebieden van Nederland en steden als Maastricht, Heerlen en Sittard maken hier deel van uit. Naast dat Zuid-Limburg ontzettend leuke steden heeft, staat het ook bekend vanwege haar prachtige natuur en de Limburgse heuvels. Zuid-Limburg heeft zelfs de Dutch Mountain Trail. Een wandeling over de zeven bergtoppen van Nederland. Naast dat Zuid-Limburg veel heuvels heeft, zijn er ook heerlijke bossen, het grootste aaneengesloten heidegebied van Limburg en prachtige kastelen. Ga jij wandelen in Zuid-Limburg? Dan zijn hier de zeven mooiste wandelgebieden van dit veelzijdige gebied.

#1 Brunssummerheide

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Bij een lijstje wandelen in Zuid-Limburg mag de Brunssummerheide niet missen. De Brunssummerheide is het grootste heidegebied van Limburg. Het is vooral bekend vanwege het bezoekerscentrum, de Sterrenwacht en de Schaapskooi. De Brunssummerheide heeft echter nog veel meer te bieden dan dat. Dit gebied is een ontzettend gevarieerd gebied met dennenbos, zandduinen, visvijvers, kwakende kikkerpoeltjes en grasweides waar de paarden grazen. Rond augustus staat hier alles in de bloei en kun je genieten van een paarse heide.

De heide ligt tussen de plaatsen Landgraaf, Heerlen en Brunssum. Het gebied heeft ontzettend mooie wandelpaden die goed gemarkeerd staan met kleuren. De wandelpaden variëren van 1 km tot 13,5 km. Ook zijn er ontzettend veel en gevarieerde mountainbike paden. Wil jij meer info over alle wandel- en mountainbikeroutes van de Brunssummerheide? Lees dan eens deze uitgebreide blog over dit fantastische natuurpark!

#2 Vijlenerbos

Het Vijlenerbos is misschien wel een van de bekendste bossen van Limburg en ligt in het Heuvelland. Het langste bos (8km) van Nederland heeft dit te danken aan de geweldige uitzichten, langzaam stromende beekjes en de variatie in flora en fauna. Het bos staat vol met naald- en loofbomen en er zijn verschillende dieren te spotten, zoals steenmarters, wilde katten, dassen, reeën en nog veel meer. Het bos heeft een hoogteverschil van circa 100 meter, en dat betekent dus een lekkere uitdagende wandeling voor de echte liefhebber.

Boscafé ‘t Hijgend Hert

Wandelen in Zuid-Limburg gaat altijd samen met een lekker hapje en drankje. Rondom het Vijlenerbos liggen verschillende cafeetjes, restaurants en campings waar je even kunt genieten van een culinaire pauze. Ook ligt hier het restaurant met een van de mooiste uitzichten van Nederland. Midden in het bos ligt het Boscafé ‘t Hijgend Hert. Dit boscafe heeft naast een prachtig uitzicht een ontzettend gezellig restaurant en terras. Vanuit het terras met heaters en echte haarden bekijk je de boerderijdieren die voor je langs lopen en het prachtige uitzicht. Met zekerheid één van de gezelligste terrassen van Nederland.

#3 Schinveldse Bossen

Zojuist hadden we nog het langste bosgebied van Nederland en nu zijn we in het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. De Schinveldse Bossen staan bekend, vanwege de tientallen Schotse Hooglanders die hier door de velden grazen. Deze dieren zijn ontzettend tam en je kunt ze op enkele meters passeren. Het beekje Rodebach loopt ook direct langs de bossen en maakt het een ontzettend gevarieerd gebied.

5-sterrenroute

Er zijn diverse wandelroutes met kleuren aangegeven. De mooiste en meest gevarieerde wandelroute is de 5-sterrenroute. De 5-sterrenroute refereert aan de 5 sterren die het Nationaal Landschap Zuid-Limburg zijn toebedeeld. Daarnaast staan de 5 sterren ook symbool voor de vijf highlights op deze route: De Schinveldse Es (een akkercomplex), de Lammendam-Schans, museumdorp Nonke Buusjke, het zweefvliegveld en het dal van de Roode Beek. Wandelen met ontzettend veel bezienswaardigheden, heerlijke natuur en een stukje geschiedenis van Zuid-Limburg, wat wil je nog meer?

#4 Heuvelland

Het Heuvelland is een streek in het zuiden van Zuid-Limburg dat gekenmerkt wordt door het heuvelachtige gebied. Het gebied is het minst verstedelijkt gebied van Zuid-Limburg en ontzettend populair bij toeristen. Miljoenen toeristen van vooral Nederland, Duitsland en België komen hier op (actieve) vakantie. Het Heuvelland bestaat uit de gemeentes: Eijsden, Margraten, Meerssen, Vaals, Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul. Een route vanaf de parkeerplaats van het bekende hotel Chateau Sint Gerlach bij Valkenburg aan de Geul is een echte aanrader.

Bij de meeste wandelpaden loop je door weilanden en bossen. Naast dat het Heuvelland prachtige wandelingen heeft, staat het ook bekend om het Drie-Landenpunt. Bij het plaatsje Vaals kun je met je lichaam in drie landen tegelijk staan, namelijk Nederland, België en Duitsland. Wil jij de leukste wandelroutes in Zuid-Limburg? Kijk dan eens op de site van Visit Zuid-Limburg.

#5 Teverenerheide

Dit natuurpark ligt net over de grens in Duitsland. Een wandeling in dit gebied begint wel in Nederland en neemt je mee naar een ontzettend gevarieerd gebied. De Teverenerheide hoort eigenlijk bij de Brunssummerheide, maar is door bebouwing gesplitst in twee gebieden. De Duitse Teverenerheide is vernoemd naar het plaatsje Teveren dat direct aan de Teverenerheide ligt. In dit beschermde natuurgebied bepaalt de afwisseling tussen bossen, heide, meren en veen het prachtige landschap. De Tevenerheid is huis voor zeldzame planten en diersoorten, zoals de boomleeuwerik met zijn prachtige zang en wel meer dan 40 soorten libellen. In dit gebied verloopt alles natuurlijk. Geiten en schapen onderhouden het heidelandschap.

In de Teverenerheide zijn er verschillende wandelroutes met verschillende lengtes. Superleuke routes zijn de paarse en gele. Parkeren kan op verschillende plaatsen. Dit kan bij de officiële parkeerplaats in Duitsland, maar ook bij deze manege in Nederland. Hieronder een korte opsomming van de routes.

  • Veenroute (zwart) – 5,8 km
  • Heideroute (paars) – 6 km
  • Meerroute (blauw) – 7,1 km
  • Grote rondwandeling (geel) – 9,4 km

#6 Rimburg: het pareltje van Landgraaf

In Rimburg lijkt de tijd stil te hebben gestaan met al die prachtige monumentale boerderijen. Zelf ben ik opgegroeid in dit kleine historische dorpje met ontzettend veel geschiedenis. Rimburg is een dorpje dat deel uit maakt van de gemeente Landgraaf en is met nog geen 700 inwoners het kleinste dorpje van deze gemeente. Rimburg ligt in een dal op de grens met Duitsland tussen twee bossen en ligt aan de kleine rivier de Worm die de natuurlijke grensmarkering tussen Nederland en Duitsland maakt.

Het ontzettend kleine dorp heeft een enorme geschiedenis en veel bezienswaardigheden. Allereerst staat er een kasteel in Rimburg, wel aan de Duitse kant van de rivier. Het in de 12e eeuw gebouwde kasteel heeft een rijke geschiedenis en heeft zo belangrijke rollen gespeeld bij o.a. de tweede wereldoorlog. Bij het kasteel hoort ook de Rimburgermolen die direct aan de worm bij het kasteel ligt en te zien is vanaf de brug op de grens van Nederland en Duitsland.

Romeinse tijd

De Romeinen zagen Rimburg als een perfecte plaats met de rivier de Worm. Rimburg was een Romeinse nederzetting van betekenis. Romeins Rimburg ontstond rondom een houten knuppelbrug over de Worm. In Zuid-Limburg waren er drie Romeinse nederzettingen, namelijk in Maastricht, Heerlen en Rimburg en liggen allemaal langs de Romeinse straat de Via Belgica. In Rimburg zijn recent nog resten gevonden van een Romeins Straatdorp, waar allerlei ambachtslieden werkten. De winkels van deze ambachtslieden verkochten alles wat je nodig had voor een reis over de Via Belgica. De helft van de restanten ligt nu op Duits grondgebied. In Rimburg zijn tekeningen gemaakt die je meenemen naar de tijd dat de Romeinen er leefden.

Wandelroute Via Belgica

De vondst van de Via Belgica heeft ook geleid voor een nieuwe lange afstandswandeling die het Nederlandse stuk van de Via Belgica volgt van Rimburg tot aan Maastricht. De wandelroute, ook Via Belgica genaamd, begint bij de brug van Rimburg en is bewegwijzerd met bordjes waar Via Belgica op staat. Zo kun ook jij Romeins Zuid-Limburg beleven, zoals de Romeinen dit deden duizenden jaren geleden. De route bestaat uit 5 stukken, die je ook afzonderlijk van elkaar kunt lopen. In totaal is de route 69 km.

Naast de wandelroute Via Belgica, zijn er ook verschillende wandelroutes online te downloaden, maar je kunt ook wandelroutes bij het gezelligste café van Landgraaf krijgen: Gemeenschapshuis D’r Eck. Het Café ligt op een gunstige locatie met verschillende wandelroutes en fietsroutes. Op het gezellige terras, midden tussen de monumentale gebouwen, heb jij even het gevoel dat je terug in de tijd gaat. Het café heeft een grote variatie aan speciaal bieren en het eten is er heerlijk en betaalbaar. En wie weet, misschien komen wij elkaar hier nog wel tegen.

#7 De Sint-Pietersberg bij centrum Maastricht

De laatste in het rijtje wandelen in Zuid-Limburg is eentje dicht bij het centrum van Maastricht. Heb jij een paar dagen Maastricht geboekt en wil jij de stad even ontvluchten? Bij de Sint-Pietersberg in Maastricht kun je heerlijke wandelingen maken en heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over Maastricht. De Sint-Pietersberg is eigenlijk een heuvel, maar wordt in Nederland als berg gezien. Het is ook een van de zeven bergen die behoren bij de Dutch Mountain Trail. Dit stukje natuurgebied is bijna on-Nederlands mooi. De zeldzame kalkhellingen en het bijzonder flora en fauna maken dit gebied een uniek wandelgebied.

Sint-Pietersberg heeft een prachtig uitkijkpunt gemaakt, waar je een prachtig uitzicht hebt over de groeve en de omgeving van de Sint-Pietersberg. Het uitkijkpunt is altijd geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang. De trap die erbij hoort brengt jou naar het groeve gebied en is altijd geopend, tussen 09.00 uur en 17.00 uur in de wintermaanden en 8.00 uur tot 20.00 uur in de zomermaanden. Folders met wandelkaarten zijn te verkrijgen bij de omringende restaurants. In het Fort Sint Pieter kun je ook gratis informeren naar routes bij het informatiepunt Natuurmonumenten in de ticketshop van Maastricht Underground. Er zijn hier vier vaste routes variërend van 3 tot 11 km.

Naast dat je in Zuid-Limburg ontzettend mooi kunt wandelen, zijn er ook nog andere mooie wandelbestemmingen in Nederland. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Schoorlse Duinen, Wolfheze of het Panbos in Utrecht?