Wandelen in de Veluwezoom - mooiste routes op de posbank

Wandelen in de Veluwezoom: de mooiste routes rondom de Posbank

Een van mijn favoriete plekjes natuur in Nederland is Nationaal Park de Veluwezoom. Dit mooie bos- en heidegebied kent de nodige heuvels, prachtige wandelroutes en leuke restaurants om even bij te komen. Zin om even echt buiten te zijn? Trek je wandelschoenen aan en ga wandelen in de Veluwezoom.

Over de Veluwezoom

Nationaal Park de Veluwezoom is het oudste nationale park van Nederland en is onderdeel van het grotere natuurgebied van de Veluwe. Uniek aan dit nationaal park zijn de vele heuvels en hoogtemeters die je hier vindt. De bekendste van die heuvels is de Posbank, waar vanaf je met mooi weer tot in Duitsland kan kijken. Ook is het een goede plaats om wilde dieren als zwijnen reeën en herten te spotten.

De mooiste wandelroutes

NS wandeling Veluwezoom (15 km, +/- 4 uur)

Mijn favoriete wandelroute in en rondom de dit mooie natuurgebied is de NS wandeling de Veluwezoom. Dit is met 15 kilometer ook de langste route in dit rijtje van mooiste wandelroutes. De NS-wandeling brengt je vanaf Dieren dwars door de bossen en de heuvels van de Onzalige Bosschen en de heide rondom de Posbank, richting Velp. De route is de rood-witte markering goed te volgen. Wil je de route inkorten buig dan af naar Station Rheden. Benieuwd naar de hele routebeschrijving inclusief routekaart? Deze vind je op de website van de Nederlandse Spoorwegen.

Wandelroute Veluwezoom-Posbank (5 km, +/- 1,5 uur)

Op zoek naar een fijne maar niet al te lange rondwandeling over de heide van de Posbank? Wandel dan de met rode pijlen aangegeven route. Je kan deze wandeling starten en finishen bij het bezoekerscentrum Veluwezoom. Hier kun je onder andere een drankje doen bij restaurant De Ruijf en parkeer je makkelijk je auto op de grote parkeerplaats. Ook in deze route zitten de nodige hoogtemeters en beklim je via de heide en zandvlaktes de Posbank.

Wandelroute Posbank-Carolinahoeve (7 km, +/- 2 uur)

Wie van bossen houdt kan ik deze wandelroute zeker aanraden. Het is een van de absolute hoogtepunten van wandelen in de Veluwezoom. Vanaf de top van de Posbank volg je de rode pijlen die je naar het gezellige restaurant de Carolinahoeve leidt. Hier kom je vrijwel altijd Schotse Hooglanders tegen. Na een fijne pauze kom je weer uit bij je startplek. Meer informatie over deze route vind je hier.

Overnachtingstip: zelf sliep ik in gezellige Hotel Restaurant de Loenermark in Loenen. Vanaf hier is het een kwartiertje rijden voor je kan wandelen in de Veluwezoom. Liever dichtbij het park overnachten? Wat dacht je van het prachtige Landgoed Rhederoord?

Wandelen in de Veluwezoom: Ommetje Posbank (2 km, +/- half uur)

Een andere wandelroute in de Veluwezoom die start vanaf de hoogste heuvel van de Veluwezoom  is het ‘Ommetje Posbank’. Deze wandeling is uitermate geschikt voor gezinnen met kleine kinderen of mensen die gewoon even lekker een ommetje willen maken met prachtig uitzicht in een hele mooie omgeving.

Overige opties om te wandelen in de Veluwezoom

Nationaal Park de Veluwezoom wordt beheerd door Natuurmonumenten. Op hun website vind je dan ook meerdere wandelroutes. Een groot aantal van deze routes is niet bewegwijzerd. Wel kun je de gpx-bestanden downloaden en deze uploaden in je wandelapp zoals Komoot en/of Strava. Op die manier kun je toch de route eenvoudig volgen.

Met de trein naar de Veluwezoom om te wandelen

Wie naar de Veluwezoom reis heeft met de trein drie stations om dit natuurgebied te bereiken. Daarvan is Rheden de meest centrale en de kortste weg naar de Posbank. Echter zijn ook Dieren en Velp een goede optie om je wandel avontuur te beginnen.

Handige tip: Zelf heb ik een weekend-vrij abonnement bij de NS. Zo kun je in het weekend gratis reizen en verschillende mooie wandelingen maken.

Parkeren Veluwezoom

Uiteraard kun je ook met de auto de richting de Veluwezoom om daar te gaan wandelen. Rijd je naar bezoekerscentrum de hoge Veluwe dan kun je daar gratis parkeren bij parkeerplaats De Heuvenseweg. Ook is het mogelijk om bovenop de Posbank kosteloos te parkeren naast het paviljoen. Een derde optie om je auto neer te zetten is parkeerplaats Lappendeken.

Leuke restaurants in de Veluwezoom

Wie gaat wandelen in de Veluwezoom verdient het ook om ergens lekker een kopje koffie te drinken of pannekoeken te eten. In het park vind je meerdere  goede opties. Bovenop de Posbank ligt  Paviljoen de Posbank. Hier kun je een drankje doen of wat lekkers eten met prachtig uitzicht. Ook de architectuur heeft vanbinnen iets heel natuurlijks. Ook bij restaurant De Ruijf kun je gezellig zitten.

Optie twee van leuke restaurants in de Veluwezoom is Carolinahoeve. Bij dit restaurant met fijn terras, kruisen meerdere wandel en fietsroutes. Een ideale plek dus om je pauze door te brengen. Wil je een speciale ervaring, dan kun je hier ook overnachten.

Carolinahoeve-drankje-doen-wandelen-in-de-veluwezoom

Zijn honden welkom tijdens het wandelen in de Veluwezoom

Wie lekker wil wandelen in de Veluwezoom wil misschien zijn lieftallige viervoeter wel meenemen. Ook al is dit een nationaal park, het is toegestaan om je hond mee te nemen, mits aangelijnd. Omdat dit een beschermd natuurgebied is, wil ik ook benadrukken dit te doen. Zo hebben de vogels, herten, loslopende koeien etc. geen last van het bezoek.

Mountainbiken op de Veluwezoom

Wie liever de fiets pakt en over onverharde wegen crost, kan hier ook zijn of haar lol op. Op de Veluwezoom vind je een mooie mountainbikeroute van circa 47 kilometer.

Nog niet uitgewandeld? Neem dan eens een kijkje in deze blog waar we de mooiste wandelgebieden van Zuid-Limburg beschrijven. Of ga naar de Schoorlse Duinen en geniet van deze prachtige kustregio. Benieuwd hoe je bij jou in de buurt mooie wandelroutes kan vinden? Ik schreef hier mijn tips op welke sites de mooiste routes beschreven worden.