Schapen in de Heide

Wandelen in de Brunssummerheide: Het grootste heidegebied van Limburg!

Het grootste heidegebied van Limburg is erg bekend in deze provincie. Het is vooral bekend vanwege het bezoekerscentrum, de Sterrenwacht en de Schaapskooi. De Brunssummerheide heeft echter nog veel meer te bieden dan dat. Dit gebied is een ontzettend gevarieerd gebied met dennenbos, zandduinen, visvijvers, kwakende kikkerpoeltjes en grasweides waar de paarden grazen. Zoals overal in Nederland is de heide in de maanden augustus en september volop in bloei. De paarse gloed straalt van de heide af en het is dan ook goed vertoeven op deze bijzondere plaats. De Brunssummerheide is mijn thuisbasis. Ik woon op nog geen 500 meter afstand en ik ga dan ook wekelijks wandelen in de Brunssummerheide. In deze blog wil ik jou meenemen naar de verschillende wandelroutes in dit nationaal park. Het is goed mogelijk om een week te verblijven in de omgeving van dit park. Ook in de omgeving liggen nog andere fantastische wandelgebieden.

Waar ligt het precies?

De naam van dit natuurgebied verraadt natuurlijk al een beetje waar het ligt. De Brunssummerheide is gelegen in drie gemeenten in Limburg, namelijk: Brunssum, Landgraaf en Heerlen. Vanuit alle drie de gemeente is het mogelijk om de Brunssummerheide te bezoeken. Kom je vanuit Heerlen, dan is de bekendste plaats om te beginnen met wandelen bij Schrieverscheide en het daarbij gelegen Restaurant Schrieversheide. Kom je vanuit Brunssum, dan is het mogelijk om bij één van de zijstraatjes van de Nieuwenhagerweg te parkeren. Veel bezoekers parkeren dan bij de Ouverbergstraat. Tot slot is het ook mogelijk om de Brunssummerheide via Landgraaf te bezoeken. Wanneer je recht tegenover de McDonalds de Schachtstraat inrijdt en vervolgens de Nieuwe Toeristenweg blijft volgen kom je vanzelf bij de parkeerplaats van de Brunssummerheide uit.

Leestip: Zuid-Limburg heeft ontzettend veel mooie wandelgebieden. Ook de hoofdstad en de mooiste stad van Limburg is echt een bezoekje waard. Maastricht is ontzettend gevarieerd en heeft wel voor ieder iets te bieden. Ook heeft de stad unieke locaties om te overnachten.

Plattegrond Brunssummerheide

Wat valt er te beleven op de Brunssummerheide

Natuurlijk staat de Brunssummerheide bekend om de fantastische diversiteit aan heide, zandvlaktes, grasweides, dennenbos en kikkerpoeltjes. Met een beetje geluk spot je zelfs nog wild. In de Brunssummerheide is wandelen toch wel de bekendste activiteit. De wandelroutes leiden jou door de mooiste gebieden van dit natuurpark. In de maanden augustus en september bloeit de heide volop en hangt er een prachtige paarse gloed over de Brunssummerheide. Ook loopt het kleine riviertje de Rode Beek dwars door dit park. Met de grote zandvlakte eromheen lijkt het net alsof je op vakantie bent. Neem een handdoek mee en in de zomer is het heerlijk afkoelen in deze open plas water.

Mountainbiken

Naast wandelen in de Brunssummerheide is het ook bekend vanwege de vele mountainbike routes. Ook zijn er enorm veel ruiterspaden. Tot slot ligt er ook nog een sterrenwacht, die in 1986 door astronaut Wubbo Ockels geopend is. Dit is de enige publiekssterrenwacht in Nederlands Limburg. Het is mogelijk om door de antieke telescoop naar de maan, planeten, verre nevels en sterrenstelsels te kijken. Het is ook mogelijk om een presentatie bij te wonen of de expositie en het planetarium te bezoeken. Normaal gesproken is de sterrenwacht elke vrijdagavond geopend om sterren en planeten te bewonderen. Kijk eens op de website van Sterrenwacht voor entree tickets en meer informatie.

Sterren kijken in Brunssummerheide

Routes, routes en nog meer routes!

Wanneer jij gaat wandelen in de Brunssummerheide zijn er een aantal routes aangegeven. Op de plattegrond hierboven is goed te zien dat er zeven gemarkeerde routes zijn die worden aangegeven me zwarte paaltjes met smal gekleurde banden. De routes variëren van 1 kilometer tot 13,5 kilometer en het is ook goed mogelijk om de routes te combineren. Er is één route die gemaakt is voor mindervalide mensen. Dat is de oranje route van 1 kilometer. Laten we eens kijken waar je welke routes precies kunt beginnen. 

Heerlen (Schrieversheide)
  • Oranje route (1 km)
  • Gele route (2,5 km)
  • Lichtblauwe route (4,5 km)
  • Lichtgroene route (5 km)
  • Donkergroene route (13,5 km)
Landgraaf (Nieuwe Toeristenweg)
  • Rode route (5,5 km)
  • Donkergroene route (13,5 km)
Brunssum (Ouverbergstraat) 
  • Lichtblauwe route (4,5 km)
  • Donkergroene route (13,5 km)

Aanbevolen wandelroutes

Het is natuurlijk afhankelijk van de aantal kilometers die jij graag wil wandelen op een dag in de Brunssummerheide. Ben je in staat om 13,5 kilometer te wandelen, dan heb je de meest gevarieerde route van alle. Hieronder drie wandelroutes die ik aanbeveel. 

De rode route 

Dit is mijn favoriete route. De rode route begint vanuit de gemeente Landgraaf en is dus bereikbaar via de Nieuwe Toeristenweg. Deze route is ongeveer 5,5 kilometer lang wanneer je geen extra routes eraan toevoegt. Je loopt in een rondje en deze route neemt je mee langs prachtige heide, zandvlaktes, dennenbossen en de Rode Beek. Het pad is erg goed te volgen en door de variatie is het een heerlijke wandeling met prachtige uitzichten aan de top van de Brunssummerheide. Het is een makkelijk begaanbaar pad met hier en daar een paar kleine heuveltjes. Een tip van flip: ga eens bij zonsopkomst wandelen en zie de mist van de heide langzaam opstijgen of ga laat in de avond bij zonsondergang, waarbij je vaak getrakteerd wordt op een kleurenspectakel in de lucht. 

De donkergroene route

Dit is de langst gemarkeerde route in de Brunssummerheide. Heb je zin in een uitdaging, dan is dit de route die jij moet bewandelen. Wil jij nog langer dan 13,5 kilometer wandelen, dan kun je er gerust nog een andere route aan vastplakken. Alle routes beginnen en eindigen namelijk op hetzelfde punt. Deze uitdagende, maar prachtige route loopt door vrijwel alle gebieden van de Brunssummerheide. Je slentert door dennenbossen, komt langs kikkerpoeltjes en kan precies in het midden van de route een stop maken voor een lekkere lunch. Restaurant Schrieversheide heeft een uitgebreide kaart, maar is vooral gespecialiseerd in het maken van pannenkoeken. Ben jij van plan om deze route te bewandelen, dan is het mogelijk om bij de drie bovengenoemde startlocaties te beginnen.  

De lichtblauwe route

Deze route van 4,5 kilometer doet zijn naam een beetje eer aan. De blauwe route neemt je mee langs een paar prachtige vijvers, kikkerpoeltjes en de Rode Beek. Deze route staat helemaal in het teken van water. De Brunssummerheide heeft een aantal grote vijvers waar ook gevist mag worden. Het is ook heerlijk om een boek mee te nemen en bij de vijvers een boek te lezen.

Wanneer je doorloopt, kom je ook langs de grote zandvlaktes van de Brunssummerheide en de Rode Beek, waar je bij warm weer even kunt afkoelen. Voor honden is dit beekje ook een heerlijke plek om even rond te rennen in het lage water. Het water is erg ondiep en dus ook niet gevaarlijk voor kinderen. Deze route valt in de categorie ‘makkelijk’ en is daardoor voor vrijwel elke wandelaar geschikt. Binnen een uur tijd heb je de hele route bewandeld. Denk jij erover na om deze route te nemen, dan kun je starten vanaf de parkeerplaats bij restaurant Schrieversheide of in Brunssum. 

Wandelen in de Brunssummerheide is fantastisch, maar wil jij nog meer van dit soort zalige plekjes ontdekken, check dan eens deze blog over het plekje Wolfheze, gelegen bij Nationaal Park de Hoge Veluwe.