wandelen-schoorlse-duinen

Wandelen in de Schoorlse Duinen: beklim de hoogste duinen van Nederland

Hoge duinen, schitterende bossen, heidevelden en natuurlijk het strand van de Noordzee, het maakt de Schoorlse Duinen tot een wandelgebied bij uitstek. De afgelopen tijd heb ik veel nieuwe mooie plekken in Nederland kunnen ontdekken en daar hoort een van de mooiste en meest diverse natuurgebieden van Nederland zeker bij. Samen met mijn vriendin verbleef ik in het gezellige Schoorl, een prima uitvalsbasis om de natuur te ontdekken. Ga jij ook wandelen in de Schoorlse Duinen? Lees dan snel verder!

Beklim de hoogste duin van Nederland

Misschien is de klimduin midden in het centrum van Schoorl wel de bekendste duin van Nederland. Vanaf het centrale plein in het dorp vol met terrasjes zie je hier jong en oud de hoge zandduin afrennen. Ja, ook ik heb me hier aan gewaagd. Toch ligt de hoogste duin van Nederland iets verderop. Achter het Buitencentrum Schoorlse Duinen beklim je de 55,4 meter hoge duin via een steile trap. Dit is bovendien de plek waarvandaan je kan starten met één van de schitterende wandelingen door het beschermde natuurgebied.

Wandelen in Schoorlse Duinen: De routes

Aangekomen bij het bij het buitencentrum kun je één van de onderstaande wandelingen starten. Alle routes zijn in beide richtingen goed aangegeven en daarom makkelijk te volgen. In totaal ligt er in het duingebied ruim 65 km aan wandelpaden waardoor je je makkelijk een paar dagen zou kunnen vermaken. Ook is het mogelijk routes te combineren of zodoende af te snijden.

wandelroutes schoorlse duinen

Mijn tip: loop je één route? start dan eerst met de trap omhoog. Vanaf boven heb je meteen een schitterend uitzicht over de omgeving. Verblijf je langer en ga je meerdere tochten lopen, start dan eens in een andere richting of begin bovenaan de klimduin. Zo heb je het gevoel dat je meteen heel ergens anders bent.

  • Wandelroute Roetroute 5 km (zwart)
  • Boswachterspad Noorzeewandeling 10 km (blauw)
  • Wandelroute Duinheidewandeling 11 km (paars)
  • Wandelroute Boomplanterstocht 12 km (groen)
  • Boswachterspad Stuifduinentocht 17 km (wit)
  • Wandelroute Duintoppentocht 23 km (rood)

Zelf liep ik de blauwe Noordzeeroute, de groene Boomplanterstocht route en een groot deel van de Duinheidewandeling. Erg verschillend en super mooi!

Wil je gaan wandelen in de Schoorlse Duinen en wil je één route kiezen, dan raad ik de Noordzee route aan. Deze neemt je in 10 km mee langs al het moois wat het gebied te bieden heeft. De heide, het duingebied en het Vogelmeer zijn een paar van de hoogtepunten op weg naar het strand van de Noordzee. Hier kan je overigens alleen per voet of fiets komen waardoor het zelfs op zonnige dagen erg rustig is. Hier bevindt zich ook strandtent Paal 29 waar je even een lekker drankje kan drinken op het terras.  Wil je meer informatie over het natuurgebied lees dan ook even verder op de website van staatsbosbeheer.

Mountainbiken Schoorlse Duinen

Ben je niet zo’n wandelaar en pak je liever de fiets ook dat kan uitstekend in het duingebied. Je vindt hier tal van mooie fietsroutes. Zin in een sportieve uitdaging? Rijd dan het 15 km lange mountainbikeparcours door de bossen en duinen. Onderweg kun je ook nog even stoppen voor een drankje bij de Berenkuil, een gezellig restaurantje midden in de bossen.

Parkeren Schoorlse duinen

Kom je met de auto naar Schoorl dan kun je parkeren bij het Buitencentrum Schoorlse duinen. Parkeren kost hier €2,- per uur. Overnacht je net als ik bij B&B Duinberk dan kun je daar voor €4,- per nacht parkeren.

Overnachten in Schoorl

Wil je overnachten in Schoorl dan kan ik B&B Duinberk zeker aanraden. Deze gezellige Bed & Breakfast ligt midden in het centrum van Schoorl en is voorzien van alle gemakken. Start je dag met een heerlijk ontbijtje en loop binnen een paar minuten naar de klimduin of het buitencentrum waar het avontuur kan starten. Klaar met je wandeling? Plof dan neer op het gezellige terras en geniet van de gastvrijheid van de eigenaar.

Tip: Ga je wandelen in de Schoorlse Duinen? Dan zijn de meeste routes grotendeels onverhard. Echte bergwandelschoenen heb je niet nodig hier. Zelf vind ik het dan ook fijn om op trailrunning schoenen te wandelen.

overnachten-schoorl

Meenemen tijdens het wandelen in de Schoorlse Duinen

Voordat je gaat wandelen in de Schoorlse Duinen is het altijd goed om even je rugzak te checken of je alles mee hebt. Denk bijvoorbeeld aan een polaroid zonnebril, zonnebrand, wat te snacken en een voldoende water. Een lichtgewicht waterrugzak is ook fijn om mee te nemen tijdens het wandelen.

Op zoek naar nog meer mooie plekken in Nederland waar je schitterend kan wandelen zoals in de Schoorlse Duinen? Denk dan eens aan de Brunsummerheide, het grootste heidegebied van Limburg. In deze blog lees je alles wat je wil weten voorafgaand aan je bezoek aan dit natuurgebied.