doen-schiermonnikoog-vuurtoren-tips-waddeneiland

Wat te doen op Schiermonnikoog: De leukste tips op dit Waddeneiland

Voor iedereen die lekker een paar dagen wil genieten in Nederland kan een bezoek aan Schiermonnikoog niet overslaan. De afgelopen tijd ben ik er meerdere keren per jaar geweest en elke keer ontdek ik nieuwe plekjes. Ik vind het dan ook een heerlijk eiland. Zodra je voet aan boord zet van de veerdienst heb ik een gevoel van vrijheid. Groot is het kleinste Waddeneiland niet maar het heeft ontzettend veel te bieden. Benieuwd naar wat je allemaal kan doen op Schiermonnikoog en wat je moet weten voor je richting het eiland vertrekt? Lees dan snel verder.

Wandelen over het eiland

Dit is natuurlijk een inkoppertje maar mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. We zijn eindeloos veel paadjes die je door het bos, de duinen, het natuurgebied De Kwelder of over het strand leiden. Gemarkeerde routes vind je hier niet maar er zijn meerdere wandelingen beschreven. Zo kun je bij de VVV van Schiermonnikoog terecht voor een aantal wandelroutes. Ook Natuurmonumenten en de Groene Wissel hebben meerdere prachtige wandelingen beschreven.

Doen-op-schiermonnikoog-wandelen-strand

Haal een koffie en taartje bij Made by Maud

Tijdens je verblijf op Schiermonnikoog kan het drinken van een kopje koffie met daarbij een heerlijk gebakje zeker niet ontbreken. Maud en Autger Soepboer runnen samen het leukste tentje van het eiland. Ondertussen heb ik heel wat taartjes kunnen proeven. Zelf ben ik toch wel heel erg fan van de Millionair shortbread of de altijd lekker carrot cake. Je vindt Made by Maud in het centrum van het dorp.

Shop lokale producten bij Van Schier

De boeren van Schiermonnikoog hebben afgelopen jaar hun handen ineen geslagen om hun eigen kazen te gaan maken. Zo verkleinen ze niet alleen de veestapel maar maken ze ook de lekkerste kazen. In het centrum van het dorp vind je een leuke kaaswinkel vol met lekkernijen.

Nog meer zin in lekker eten neem eens een kijkje bij Vrouwe Jakoba Voor de zoetekauw kan een bezoekje aan ’t Peperhusjen zeker niet ontbreken. In dit super kleine winkeltje vind je een enorm assortiment aan snoepgoed. Van Oud Hollandse lekkernijen tot tropische snoepjes.

Genieten in een van de strandtenten op Schiermonnikoog

Uiteraard kent ook Schiermonnikoog een aantal fijne strandtenten waar je heerlijk kunt eten of een drankje kunt doen. Mijn persoonlijke favorieten zijn Strandtent Marlijn op het Noordzeestrand bij Paal 6-7. Aan de kant van de Waddenzee vind je Wad Anderz. Vanuit deze strandtent op palen heb je uitzicht op de drooggevallen bootjes en hoor je de kabbelende Waddenzee en zeevogels op de achtergrond.

Er is maar een supermarkt op het eiland

Op Schiermonnikoog vind je slechts een supermarkt. Dit is een Spar in het midden van Het Dorp. Hier vind je genoeg keuze om lekkere maaltijden klaar te maken. Heb je bijzondere ingrediënten of producten nodig. Neem dan vooral wat mee van het vasteland. Ook liggen de prijzen in deze supermarkt een stukje hoog dan in andere supermarkten.

Schiermonnikoog is een autovrij eiland voor bezoekers

Voor je bezoek aan Schiermonnikoog is het goed om te weten dat bezoekers in tegenstelling tot de andere Waddeneilanden geen auto mogen meenemen. Het eiland verkennen doe je dan ook te voet of per fiets. Gelukkig loper er tal van wandel- en fietspaden over het eiland waardoor je geen plekje hoeft te missen. Wel rijden er bussen vanaf de haven van en naar Het Dorp. Bewoners hebben een vrijstelling voor een auto. Overnacht je dus wat verder weg van de haven, vraag dan gerust je accommodatie op je op te komen halen.

Haal je souvenir bij Kunstfaam

Een van de leukste plekjes om op zoek te gaan naar een souvenir op Schiermonnikoog is Kuntstfaam. Dit winkeltje wordt gerund door Wannes en Klasiena. Klasiena is kunstenares en komt van het eiland. Zij maakt de leukste dingen van spullen die zij op het eiland vindt. Mijn persoonlijke favoriet, eeuwig water gemaakt van aangespoeld glas.

Bezoek de vuurtorens van Schiermonnikoog

Het beeld van Schiermonnikoog wordt gevormd voor twee dichtbij elkaar gelegen vuurtorens. De rode en een witte vuurtoren. Waar de rode vuurtoren nog in gebruik is en 24-uur per dag wordt bemand, dient de witte vuurtoren inmiddels alleen nog als antennemast. In een wandeling vanuit het dorp door de duinen loop je gemakkelijk langs beide torens.

Bezoek het bunkermuseum van Schlei

Langs het fietspad richting strandtent De Marlijn vind je het bunkermuseum Van Schlei. In dit museum leer je meer over de geschiedenis en het gebruik van de bunkers op Schiermonnikoog. Bunker Wasserman, de grootste bunker, werd in de tweede oorlog gebouwd door de Duitsers en deed dienst als communicatiecentrum. Tegenwoordig hebben ze bovenop een mooi uitkijkpunt gemaakt.

Fiets het eiland rond

Ook al is Schiermonnikoog niet heel groot, als je het hele eiland wil bekijken is een fiets zeker aan te raden. Een groot voordeel, het eiland is ingericht op fietsers dus je vind tal van mooie fietspaden. De verschillende hoogtepunten zijn bovendien goed aangegeven dus grote kans dat je eenvoudig de weg weet te vinden. Op het eiland vind je meerdere fietsverhuur bedrijven. Soms heeft de accommodatie waar je overnacht ook fietsen beschikbaar.

Leer meer over het eiland in het nieuwe bezoekerscentrum

Midden in het dorp Schiermonnikoog bevindt zich het bezoekerscentrum, Het Baken. Hier leer meer over het eiland en kun je daarnaast natuurexcursies boeken of je laten informeren over de mooiste plekjes op het eiland. Ook is er een tentoonstelling waarin je op interactieve wijze kennis maakt met het Nationaal Park en de rol van de Waddenzee.

Overnacht in het Tuinhuisje van Waddenrust

Een van de leukste plekjes om te overnachten vind ik de huisjes van Waddenrust. Mijn persoonlijke favoriet is toch wel Het Tuinhuisje. In dit kleine huisje vind je alles, een keuken, lekkere bank en een badkamertje. Slapen doe je in een soort van bedstede. Kortom, een super knus huisje.

Hoe kom je op Schiermonnikoog

Voordat je al het leuks op Schiermonnikoog kan gaan ontdekken moet je natuurlijk er eerst zien te komen. Vanaf de haven in Lauwersoog gaat een paar keer per dag een veerdienst die er ongeveer 40 minuten over doet. Je betaald alleen voor de heenreis (€14,50). Terug hoef je je ticket niet te laten zien.  Je kan er ook voor kiezen de sneldienst te nemen, hier betaal je een meerprijs van €7,50 voor. Een andere optie is om naar het eiland te gaan wadlopen. Hier schreef ik eerder al een blog over.