Voorbereiding istanboel

Voorbereidingen Istanboel: tips voorafgaand aan je stedentrip

Het Turkse Istanboel is één van de meest indrukwekkende steden ter wereld. Een bezoek aan deze stad raad ik dan ook zeker aan. Toch kan Istanboel met zijn miljoenen inwoners best overweldigend zijn. Daarom lees je in deze blog alvast hoe jij je kan voorbereiden op je vakantie naar deze prachtige stad.

Heb je een visum nodig voor Istanboel

Vlieg of reis je over land naar Turkije dan heb je met een Nederlands paspoort over het algemeen geen visum vooraf nodig. Bij aankomst op het vliegveld of de landsgrens krijg je een stempel in je paspoort waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven. Meer dan genoeg voor een stedentrip. Deze stempel brengt geen kosten met zich mee.

Is Istanboel veilig?

De grootste stad van Turkije is zeker veilig noemen? Natuurlijk moet je net als in elke andere metropool altijd zelf goed op je spullen letten. Zeker op de wat drukkere plekken. Toch zou ik geen reden kunnen bedenken waarom je niet naar Istanboel zou gaan? Mijn ervaring met de stad en de mensen is zeer positief. En ook van andere reizigers hoor ik soortgelijke verhalen. Zo liepen we meermaals in het donker over straat zonder ons ook maar een moment onveilig te voelen.

Internet en telefonie

Wifi in Istanboel

De meeste accommodaties in Istanboel hebben goed en stabiel Wifi. Ook in een groot aantal restaurants kun je om de Wifi code vragen. Ga je voor een paar dagen naar Istanboel dan is het ook zeker niet nodig om een simkaart aan te schaffen. Toch is er zeker in de kleinere cafétjes of restaurants niet altijd een gratis wifi netwerk beschikbaar. Het is daarom verstandig om vooraf alvast de kaart van de stad te downloaden in maps.me zodat je altijd je weg terug kan vinden.

Turkse simkaart aanschaffen

Ondanks dat de helft van de stad in Europa ligt kun je in Turkije geen gebruik maken van je Europese netwerk zonder extra (hoge) kosten. Ga je voor een langere tijd naar Turkije dan is het aanschaffen van een Turkse simkaart geen overbodige luxe. Zeker omdat de kosten voor telefonie en internet hier een stuk lager liggen dan in Nederland. Zelf kocht ik een simkaart bij Turk Telekom en daarmee hebben we overal bereik gehad.

Kosten van een simkaart en databundels verschillen. De bundel die ik gekozen heb was omgerekend €6 voor een maand met 25GB internet. Daarna verliep het abonnement automatisch tenzij je het zelf opwaardeert

Denk eraan dat je je paspoort mee neemt om je simkaart te registreren. Vaak duurt dit ongeveer een uurtje. Test ook altijd even in de winkel of alles het doet en controleer tot wanneer je data geldig is? Op die manier kom je niet voor onverwachte problemen te staan.

Geldzaken Istanboel

Munteenheid Turkije

In heel Turkije betalen ze met de Turkse lira. Op het moment van schrijven is de wisselkoers t.o.v. de euro vanuit ons opzicht redelijk gunstig. Wat betekent dat de kosten een stuk lager liggen dan in Nederland. Een gratis app waarmee je de wisselkoers kan berekenen is XE Currency app.

Pinnen in Istanboel

Waar je in Nederland in elke winkel kan pinnen is dit in Istanboel niet het geval. Zeker op de bazaars of bij een kraampje op straat wordt er nog gewoon cash betaalt. In de grotere winkels en in restaurants is het vaak wel mogelijk om te pinnen. Let erop dat ze niet overal maestro bankkaarten accepteren maar wel Mastercard en Visa. Contant geld bij je hebben is al met al geen overbodige luxe. Ook om bijvoorbeeld fooi te kunnen geven tijdens een tour.

Pinnen in Istanboel zonder transactiekosten

Door heel de stad vind je genoeg pinautomaten om Turkse lira te pinnen. Houdt er rekening mee dat de meeste pinautomaten kosten door berekenen per transactie. Twee banken die dat niet doen zijn de HBSC en de ING. Pin je met je creditcard dan komt er vaak nog koersopslag over het gepinde bedrag. Kortom, het is verstandig om in een keer een groter bedrag te pinnen dan telkens een klein bedrag.

Vervoer in Istanboel

Vervoer vanaf vliegveld Istanboel

Voor je in het vliegtuig stapt is het goed om te weten dat Istanboel twee vliegvelden heeft. Als je vanuit Nederland, Duitsland of België vliegt dan is de kans groot dat je landt op het modernere Istanbul Airport. Deze luchthaven ligt in het Europese gedeelte van Turkije. Toch is het vanaf hier nog een behoorlijk lange reis naar het centrum van de stad, zeker omdat er ontzettend veel verkeer is en de kans op files dus groot. De goedkoopste en eenvoudigste manier om van het vliegveld in de stad te komen is met de bus. In totaal duurt de rit vaak zo’n 75 tot 90 minuten. Tickets bestel je eenvoudig via deze site en kosten rond de 6 euro per persoon. Een goed alternatief, zeker als je met meerdere personen reist, is een vooraf een transfer boeken via Gettransfer.com. Dit betrouwbare taxibedrijf zet je voor ongeveer €30-€50 bij de deur af.  

Openbaar vervoer in Istanboel

Het openbaar vervoer in Istanboel is over het algemeen erg goed geregeld. Zeker de trams en veerdiensten zijn zeer eenvoudig in gebruik. De busroutes zijn dan weer wat onoverzichtelijker. Om gebruik te maken van de verschillende transportmogelijkheden heb je een ov-kaart nodig. Deze kost je eenmalig 50 lira en koop je bij speciale automaten die je vind bij verschillende grotere ov-haltes, bijvoorbeeld de ferry’s. De ov-kaart kun je delen met meerdere personen, m.u.v. de trein die onder de Bosporus door gaat. Of je nu met de tram, bus of de veerboot over de Bosporus gaat, een ritje kost 8 Lira. Bij de trein betaal je door in en uit te checken. Het minimum tarief dat je op je kaart moet hebben staan is dan 15 lira.

Onderhandel op de bazaars

Een stedentrip naar Istanboel is eigenlijk niet compleet zonder het kopen van een aantal souvenirs op de bazaars. In de kraampjes is het zeer gebruikelijk om te onderhandelen. Hoe meer je koopt hoe meer je kan afdingen maar 10 á 15% is zeker mogelijk. Weet dat de lokale bevolking ook onderhandeld en dat veel andere kraampjes nagenoeg hetzelfde aanbieden. Een andere goede tip is om zelf eerst een prijs te noemen (iets minder dan je er voor over hebt). Daarmee neem jij de leiding in de onderhandeling. Eén belangrijke tip, ga niet onderhandelen over de prijs van voeding en drinken bijvoorbeeld in een restaurant. Dit is een no-go.

onderhandelen-in-istanboel

De leukste wijken in Istanboel

Istanboel is met ruim 15 miljoen inwoners de grootste stad van Turkije. Het bestaat uit ruim 25 districten/wijken. Teveel om tijdens een stedentrip allemaal te kunnen bezoeken. Daarom hierbij mijn tips voor de leukste wijken van Istanboel. De Bosporus en de Gouden Hoorn (de rivier die aftakt van de Bosporus) deelt de stad op in drie delen. In het oude centrum met de wijken Eminönü en Fatih vind je de meeste highlights in de stad zoals de blauwe moskee, het Tokapi Paleis, de verschillende bazaars en Hagia Sophia. Dit is dan ook een heel leuk deel om te overnachten en een groot deel van de tijd rond te brengen. Zelf sliep ik in dit leuke appartement. De Galata brug verbindt het oude deel met het nieuwere deel van de stad. De wijken Karakoy, met leuke winkels en de Galata Tower en Besiktas voor het uitgaan zijn daarbij echte aanraders. Ook het Aziatische deel van de stad kent een aantal leuke weken. Üskudar en Kadakoy zijn daarin de twee meest bezochte plekken.

Wat te doen in Istanboel

Nu je je hebt voorbereid op je stedentrip naar Istanboel is het tijd voor de voorpret. In deze blog lees je wat je allemaal kunt doen Istanboel. Wat dacht je van een boottocht over de Bosporus of een bezoek aan de indrukwekkende Hagia Sophia.