Hagia Sophia: de beste tips voor een bezoek aan dit wereldwonder

Tijdens een vakantie naar Istanboel mag je een bezoek aan de Hagia Sophia zeker niet overslaan. Niet alleen is dit een van de meest indrukwekkende bouwwerken van de stad, het is ook een van de meest historische gebouwen op deze wereld. Benieuwd naar de beste tips om de Hagia Sophia te bezoeken zoals de perfecte tijd om niet in de rij te hoeven wachten? Lees dan snel verder.

Waarom je de Hagia Sophia zeker moet bezoeken

Zonder al te veel te verklappen over de indrukwekkende historie en de prachtige dome van de Hagia Sophia zijn er een aantal zaken die je zeker moet weten voor je de moskee bezoekt.

Het meest indrukwekkende bouwwerk van Istanbul werd namelijk in 537 niet gebouwd als moskee maar als kathedraal. Ruim 1000 jaar was het het grootste religieuze complex ter wereld. Na de verovering van Constantinopel door sultan Mehmet II werd de kathedraal omgetoverd tot moskee en zou dit blijven tot 1935, toen toenmalig president Mustafa Kemal Atatürk, het omtoverde in een museum. Pas sinds kort (2020) is Hagia Sophia in het Turks Haha Sofya, weer een Moskee. Gelukkig is het nog steeds toegankelijk voor bezoekers.

Kortom, niet alleen is Hagia Sophia een enorm complex ook religieus en politiek gezien heeft het een belangrijke plaats in de wereldgeschiedenis.

Skip de lange wachtrijen

De Hagia Sophia is vanaf 09:00 uur te bezoeken en alhoewel het een optie is om 8:30 in de rij te gaan staan, ben je ook dan nog steeds een kostbaar deel van de dag kwijt aan wachten. Tijd die je ook aan andere leuke dingen had kunnen besteden. Mijn tip die ik van een local kreeg. Ga na 18:30 ’s avonds en je kan meteen doorlopen. Zelf ging ik rond half tien en toen was het binnen ook lekker rustig en hing er een fijne sfeer waarbij veel mensen ook de tijd namen rustig op het zachte tapijt te gaan zitten en de historie op zich in te laten werken.

Openingstijden Hagia Sophia

Hagia Sophia is elke dag te bezoeken van 09:00 uur ’s ochtends tot 23:00 uur ’s avonds. Houdt er rekening mee dat tijdens het gebed de moskee niet toegankelijk is voor niet toeristen. Dit is vijf keer per dag. De tijden hangen o.a. samen met het opkomen en ondergaan van de zon. Rondom het vrijdagmiddag gebed is de moskee bovendien langer gesloten omdat er vaak aanvullende gebeden zijn.

Wat kost het bezoeken van de Hagia Sophia?

Het bezoeken van de Hagia Sophia is gratis. Houdt er rekening mee dat de moskee tijdens het gebed gesloten is voor niet moslims. Daarnaast is het mogelijk een betaalde tour te doen waardoor je meer te weten komt over de rijke geschiedenis van de Hagia Sophia. Als ik nog eens terug ga naar Istanboel dan staat een dergelijke tour zeker op het lijstje.

Ik denk dat dat zeker de moeite waard is. Zelf leerde ik al veel over de Hagia Sophia tijdens de free walking tour door de oude stad. Waardoor het misschien wat dubbel op was geweest.

Kledingvoorschriften Hagia Sophia

Voor het betreden van moskee gelden een aantal kledingvoorschriften. Er wordt verwacht dat je bescheiden niet al te strak zittende kleding draagt. Zowel mannen als vrouwen dienen hun benen als schouders te bedekken. Mannen dragen vaak een broek terwijl vrouwen ook een lange rok of losse jurk mogen dragen. Vrouwen worden daarnaast verplicht lange mouwen en een hoofddoek te dragen. Dit laatste kan je bij de ingang kopen maar op de verschillende Bazaars zijn genoeg mooie goedkope opties voor een bedekkende sjaal te vinden. Uiteraard is het ook mogelijk om voorafgaand aan je reis alvast een mooie sjaal te kopen.

Voor het betreden van de gebedszaal dien je je schoenen uit te doen. Bij de ingang staan genummerde schoenenkasten waardoor je je schoenen gemakkelijk op kan bergen en ook weer terug kan vinden. Binnen licht zacht tapijt dus je hoeft niet bang te zijn voor koude voeten.

Overnachten vlakbij de Hagia Sophia

Wil je dichtbij de Hagia Sophia overnachten? Dan is dit appartement een goed betaalbare en fijne plek om te slapen. Een groot voordeel, je staat binnen een paar minuten op het centrale Sultanahmet plein. En ook al slaap je dichtbij alle grote highlights, ’s nachts is het hier gelukkig erg rustig.

Ben je geïnteresseerd in stukje wereldgeschiedenis en oude complexen. In Mexico vind je veel Maya complexen waaronder de vrij onbekende Maya tempels van Uxmal.