Bosporus boat tour Istanboel: de verschillende opties op een rijtje

Istanboel is een prachtige stad en staat vol met imposante gebouwen. Dwalend door de smalle straatjes is een overzicht krijgen van al het indrukwekkende dat de stad te bieden heeft soms lastig. Het mooiste uitzicht op Istanboel heb je dan ook vanaf het water. Vaar over de Bosporus en de Golden Horn en laat het allemaal op je inwerken. Maar welke Bosporus boat tour moet je nu boeken? Hieronder vind je de verschillende opties.

Over de bosporus en de Golden Horn

De bosporus is een 30 kilometer lange zeestraat tussen de Zwarte Zee in het noorden en de Zee van Marmaris in het Zuiden. Het splitst istanboel in tweeën en vormt bovendien de grens tussen Europa en Azië. Door de strategische ligging van istanboel aan de poort van de Bosporus heeft de stad een zeer belangrijke rol in de geschiedenis gevormd. Langs de Bosporus vind je niet alleen de imposante stadsmuren maar ook koninklijke paleizen, moskeeën, prestigieuze universiteiten, 5-sterrenhotels en hangbruggen.

De Golden Horn is een inham landinwaarts die het oude ommuurde stadscentrum afscheid van de rest van de stad. Vaar tijdens een toer onder de Galata brug door en bekijk de new mosque, de sulejmani Mosque en de Galata tower vanaf een uniek punt.

Bosporus boat tour met gids

De meest toegankelijke bootreis over de Bosporus een sightseeing tour langs de highlights van de stad waarbij een gids je informatie geeft over de highlights die je vanaf het water bewonderd. Zelf boekte ik een tour bij Viaurbis voor €15,-. Groot voordeel van deze tour is dat je dit kan combineren met een Free Walking Tour door dezelfde organisatie. Bovendien varen ze ook een stuk de Golden Horn in wat niet veel andere organisaties mogen. Wil je online een tour boeken dan doe je dat eenvoudig via GetYourGuide.com.

De tour duurt ongeveer 2,5 uur en er is een mogelijkheid om in het Aziatische deel uit te stappen en van de zonsondergang te genieten. Onze gids hielp ons bovendien aan leuke restaurantjes en een ov kaart om met de ferry terug te varen naar het oude centrum.

Boat tour Bosporus: dinner cruise

Ben je op zoek naar een bijzonder avondvullend programma dan is een Bosporus diner cruise misschien wel wat voor jou. Tijdens deze variant van de bosporus boat tour geniet je s avonds van de schoonheid van de stad en geniet je van een heerlijk Turks Diner en dansshow op de boot. Deze tour duurt ongeveer drieënhalf uur en kost vaak rond de €35,- afhankelijk van waar je de cruise boekt.

De publieke ferry van Istanboel

De goedkoopste optie om istanboel vanaf het water te bekijken kost slechts 8 Turkse Lira (€0,50) per ritje. Het enige dat je nodig hebt is een ov kaart voor istanboel of een los kaartje. Nadeel van deze ritjes is het ontbreken van een gids en je zult in snelle vaart aan de stad voorbij varen. Een boot tour over de Bosporus van het Europese deel van de stad naar het Aziatische deel duurt ongeveer 10 minuten. Toch is ook dit een fijne manier om te genieten van de stad en even de drukte te ontvluchten.

Doe de Bosporus boat tour op een prive jacht.

De laatste optie en misschien de minst toegankelijke is een boottocht op een prive jacht. Tijdens een dergelijke tour is de boot alleen voor jou en je vrienden of familie en vinden plaats op een luxe privéjacht. Deze boottochten zijn ook erg populair bij de lokale bevolking voor pre- of post-huwelijksfeesten en verlovingsceremonies.

Mijn mening over een boottocht over de Bosporus

De stad vanaf het water bekijken is een belevenis op zich en na een hele dag heuvelop en heuvelaf lopen is het lekker om vanuit een relaxte omgeving van Istanboel te genieten. Ook kom je met de boottocht langs plekken die anders wellicht niet zou zien. Zeker een uitstapje naar het Aziatische deel is een aanrader.

Na het doen van de free walking tour en het rondlopen door de stad vond ik de toelichting van de gids alleen niet heel veel toegevoegde waarde hebben. Doordat je veel ziet in korte tijd is er weinig mogelijk om dieper in te gaan op de highlights. En ook informatie over de woningen van vooraanstaande Turken hoefde niet perse van mij. Maar genietend van het uitzicht blijf je doen.

Na een boottocht over de Bosporus nog niet verzadigd? Ga dan ’s avonds naar de Hagia Sophia en je hoeft niet in de rij te staan.