Fietsen van kaap tot kaap het plan

Fietsen van Kaap tot kaap: het plan uitgelegd

Op 30 mei 2022 start ik samen met Myrna vanaf de Noordkaap, Noorwegen voor een fietstocht van een jaar naar Kaap de goede hoop in Zuid-Afrika. Ruim 20.000 km dwars door Europa en Afrika. Dit doen we om geld op te halen voor onderzoek naar Multiple Sclerose. Benieuwd waarom we gaan fietsen van Kaap tot Kaap? Lees dan snel verder

De reden om te gaan fietsen van Kaap top Kaap

Myrna’s moeder, Dia overleed op 11 november 2018 aan de gevolgen van MS. De droom om zo veel mogelijk geld op te halen voor het Nationaal MS fonds werd omgetoverd tot een concreet plan. Al langer speelde Myrna met het idee om van haar ouderlijk huis naar de Sagrada de Familie te fietsen. Toen ze mij ontmoette moest daar natuurlijk ook een tussenstop bij mijn familie aan toegevoegd worden. Geen probleem, ware het niet dat mijn vader een aantal jaar terug naar Lapland is verhuisd. Er was een nieuw plan nodig. Zo ontstond het idee om van de Noordkaap, Noorwegen naar de Noordkaap in Noord-Groningen te fietsen. Toen dat werd uitgesproken kon er nog maar één zin volgen. “Dan kunnen we het ook goed doen en van Kaap tot Kaap fietsen. Dan fietsen we letterlijk de goede hoop tegemoet.”

Fietsen van kaap tot kaap plan

De Route van Kaap tot Kaap

Het avontuur gaat ons door 24 landen brengen. Door de ruige natuur van Lapland, langs familie en vrienden in Nederland; leidt de route vervolgens via de bergachtige alpen naar de kust en het binnenland van de Balkan richting Griekenland; om daar met de boot of vliegtuig de oversteek te maken naar Afrika.

Aangekomen in Afrika fietsen we langs de piramides in Egypte om vervolgens via de Nijl richting de Soedanese hoofdstad Khartoum te fietsen. Vanuit daar rijdenwe door de Sahara richting de Ethiopische hooglanden; langs de Kilimanjaro en stammen in Kenia en Tanzania richting de victoria Falls in Zambia. Steeds dichter bij ons eindpunt komend volgen we de Steppe; de Elephant Highway in Botswana en de verlaten en de indrukwekkende natuur van Namibië richting windhoek. Het laatste stuk richting Kaapstad volgen we de westkust van het Afrikaanse continent om een na een jaar lang fietsen aan te bij onze eindbestemming, The Cape of Good Hope!

Update route:

Op dit moment raadt buitenlandse zaken af om naar Sudan en Ethiopië te reizen i.v.m. respectievelijk een staatsgreep en een burgeroorlog. Mocht de situatie niet verbeteren zijn wij gedwongen een andere route te kiezen. Dan is het plan om naar Kenia te reizen en een extra lus te maken om het Victoriameer naar Uganda en Rwanda.

Fietsen van Kaap tot Kaap voor het Nationaal MS fonds

We gaan niet alleen fietsen voor het avontuur, het voornaamste doel is om geld op te halen voor het Nationaal MS Fonds. Helaas is er nog weinig bekend over MS. Er zijn medicijnen om de ziekte af te remmen, maar genezende middelen bestaan (nog) niet. Daar willen wij verandering in brengen.  Ons doel minimaal een euro per kilometer (€20.000) voor het Nationaal MS fonds! Wil je meer weten over deze actie of wil je deze missie steunen door te doneren neem dan eens een kijkje op de actiepagina en www.projectms.nl.

Na een jaar willen we aankomen in Kaapstad. Een geweldige plek waar ik nu al naar uitkijk! Staat deze unieke stad ook bij jou de planning? Lees dan in deze blog de leukste tips voor Kaapstad.