Okavango Delta bezoeken

De Okavango Delta bezoeken: alle tips op een rijtje!

De Okavango Delta, de grootste binnenlandse delta ter wereld staat bij veel mensen op de bucketlist. En terecht! Ik kan je beloven dat dit een absolute hoogtepunt van jouw reis door Botswana wordt. De poort naar deze bijzondere plek heet Maun. Dit is een klein stadje in het westen van Botswana die ingericht is op toerisme. In deze blog lees je al mijn tips over hoe je de Okavango Delta het beste kan bezoeken.

Over de Okavango Delta

Voor we beginnen met tips over de leukste activiteiten om te ondernemen in de Okavango Delta, is het goed om te weten hoe bijzonder deze plek wel niet is. De rivier de Okavango die begint in Angola stroomt richting het zuiden Botswana binnen. Daar mond het niet uit in een zee maar in de droogte van de Kalahari woestijn. Wat er ontstaat een enorm binnenlands moeras wat het een unieke plaats maakt voor wilde dieren. Het water is bovendien ontzettend schoon omdat er langs de rivier geen landbouw plaatsvind. Alle grote Afrikaanse landdieren komen dan ook samen op deze plek.

Staat Botswana op de planning. Dan ga je een mooie reis tegemoet. Bereid je vakantie goed voor met deze handige tips voor je het land binnen reist.

Hoe kom je bij de Okavango Delta

De meest rechtstreekse manier om de Okavango Delta te bereiken is door te vliegen naar het plaatsje Maun. Deze stad heeft een internationaal vliegveld waar je vanuit Windhoek, Kaapstad of Johannesburg eenvoudig naartoe vliegt. Ook over land is Maun uitstekend te bereiken. Zowel vanuit het oosten als het zuidwesten liggen doorgaande autoroutes naar de derde stad van Botswana.

Wil je meer van Botswana zien? Huur dan een auto bij Sunny Cars en volg deze geweldige reisroute van twee weken door Botswana.

Maun als uitvalsbasis voor de Okavango Delta

Wil je de Okavango Delta bezoeken dan is Maun de place to be. In deze stad vind je naast leuke restaurants, een vliegveld en tal van fijne accommodaties ook alle benodigdheden zoals een supermarkt of apotheek. De stad is ruim opgezet maar de meeste plekken waar je heen wil zijn redelijk gecentreerd rondom het vliegveld.

De leukste restaurants in Maun

Een vakantie is niet compleet zonder lekker eten en een koffietje doen op een terrasje. Waar het vinden van leuke restaurants in een heel dun bevolkt land soms even zoeken is, vind je er in Maun genoeg. Zelf was ik fan van de The Duck cafe en Dusty Donkey.

Overnachten in Maun

Voor je de Okavango Delta gaat bezoeken, wil je een fijne plek hebben om te overnachten. Acacia Cottage biedt je de mogelijkheid te slapen in je eigen appartementje met bijbehorende braai plaats en een klein zwembad. Iets meer toe aan een hotel? Het Signature Boutique Guesthouse is dan een goede optie.

Doen in de Okavango Delta

Scenic flight over de delta

Wil je de grootsheid van de Okavango Delta ervaren? Boek dan een Scenic Flight. Op die manier krijg je pas een totaal beeld van het enorme oppervlakte en het unieke landschap. Er zijn meerdere aanbieders die je kan vergelijken met elkaar. Dit kan je gewoon doen door langs te lopen. Ze zitten eigenlijk allemaal rondom het vliegtuig. Zelf maakten wij een Scenic Flight met Mack Air. Ben je met meer personen en krijg je het 4-6 persoons vliegtuigje vol dan scheelt dat weer op de kostprijs. Prijzen verschillen ook per seizoen. Wij betaalden zo’n €150 per persoon. Je kan kiezen voor 45 minuten of een uur aan vliegtijd.

Tijdens de vlucht kijk je op 150 meter hoogte uit over de delta. Het kan bovendien bijna niet missen of je ziet kuddes olifanten, nijlpaarden, giraffen etc. onder je. Ben je snel zeeziek. Vergeet dan vooral niet reis pilletjes in te nemen of deze armbandjes tegen reisziekte te dragen. De vlucht is zogezegd nogal hobbelig. Liever een helikoptervlucht maken? Ook dat kan hier.

Verken de Okavango Delta in een Mokoro

Op zoek naar een unieke activiteit? Ga dan dieren spotten in een traditionele kano, genaamd de Mokoro. In deze kano die plaats biedt voor max twee personen en een gids die op de achterkant van de boot vooruit peddelt, ontdek je de Okavango Delta vanaf het water. Hier heb je de kans om vanaf dichtbij olifanten, krokodillen en nijlpaarden te zien. Een aantal tours bieden de mogelijkheid de Mokoro tour te combineren met een bush walk. Een bijzondere wandeltocht door de Okavango Delta.

Boek je een trip in een Mokoro dan is het verstandig om een aantal dingen mee te nemen. Denk aan een verrekijker, Deet, zonnebrandcrème, een herbruikbare waterfles en een camera. Een goede waterdichte tas is ook geen overbodige luxe.

Een safari

Naast dat je de Okavango Delta vanaf het water of vanuit de lucht kan bekijken blijft er nog een optie voor een safari over. En dat is vanaf het land. Nu is de Delta zelf, vanwege het moerasgebied niet goed begaanbaar met de auto wel is het mogelijk om het Moremi Game Reserve te ontdekken en vanuit daar met een boot of Mokoro verder de Okavango delta in te gaan. Bijvoorbeeld bij de Mboma boat shead. Wil je met je eigen four wheel drive het gebied ontdekken? Zorg er dan voor dat je heel goed voorbereid op pad gaat, genoeg eten en drinken en een reserve wiel mee hebt.

Okavango-Delta-vanaf-water

Overnachten in de Okavango Delta

Wil jij je reis helemaal onvergetelijk maken? Overweeg dan om te overnachten middenin de Okavango Delta. Zo slaap je midden tussen de wilde dieren. Mababe River Lodge en Campsite staat niet zonder reden in veel lijstjes helemaal bovenaan. Ook Xaro lodge geeft je de mogelijkheid voor een unieke overnachting met luxe. Goedkoop is deze accommodaties niet maar een beleving is het wel. Geen zin om zo veel geld uit te geven? Wat dacht je dan van Semowi Lodge en Campsite.