Wandelsafari-met-gids-in-zambia

Wandelsafari in Zambia: Te voet op zoek naar de neushoorn

Een safari op het Afrikaanse continent is iets wat je ooit in je leven gedaan moet hebben. Het zien van de machtige beesten die hier in het wild rondlopen is iets unieks. Het spotten van dieren kan met een game drive maar hoe gaaf is het om te voet op zoek te gaan naar wilde dieren. Ja je leest het goed, te voet. In Mosi-oa-Tunya National Park is dit mogelijk. Samen met een ranger ga je op zoek naar de unieke neushoorn. Maar de kans is groot dat je ook andere dieren spot. Een wandelsafari is een absolute aanrader.

Over Mosi-oa-Tunya National Park

Het Nationaal Park Mosi-oa-Tunya ligt vlakbij het plaatsje Livingstone en de Victoria Falls. Het park is slechts 12 kilometer lang en daarmee een van de kleinste Nationale parken van Zambia. Hetgeen deze plek zo uniek maakt is dat dit de enige plek is waar je white rhinos kan vinden die bewaakt worden door rangers. White slaat overigens niet op een witte neushoorn. Waarschijnlijk was dit een vertaalfoutje en bedoelde ze hangt de naam samen met de brede oftewel wijde bek van het beest. Verder vind je hier geen roofdieren wat er voor zorgt dat een gezonde en bloeiende populatie is van andere diersoorten. Naast neushoorns vind je hier onder andere olifanten, giraffen, kudus, nijlpaarden, krokodillen.

Hoe ziet de wandelsafari eruit?

Heb je eenmaal jouw wandelsafari geboekt dan kan je avontuur beginnen. In de vroege ochtend of namiddag wordt je opgehaald door een gids om te voet dit park te ontdekken. In een jeep rijd je het park in en wordt je gekoppeld aan een bewapende ranger. De gids verteld je vanalles over sporen volgen, de omgeving en de dieren. Al die tijd staan je zintuigen op scherp om dieren te spotten. Wat mij betreft een onvergetelijke ervaring. Zeker als je dan een neushoorn spot en je dichtbij dit enorme beest kan komen.

Bij de meeste organisaties krijg je bovendien wat lekkers en een verkoelend drankje na afloop. In totaal duurt de wandelsafari zo’n drieënhalf uur waarvan je minimaal twee echt aan het lopen bent.

Is een wandel safari veilig?

Hoewel je te voet een stuk kwetsbaarder bent dan in een auto, is de wandelsafari zeker als veilig te bestempelen. De ranger en gids met wie je op pad gaan hebben erg veel ervaring en weten precies wat ze doen. toch voel je de spanning dat achter elk bosje een wild dier tevoorschijn kan komen. Dat maakt een wandelsafari ook zo uniek. Vooraf krijg je ook een veiligheidsinstructie en eenmaal de neushoorn gespot, zorgt de gids ervoor dat je precies weet wat je moet doen.

Maak een aanvullende game drive

Wil je meer dan alleen te voet door het Nationaal Park lopen op zoek naar wilde dieren, boek dan een game drive. Met een ervaren gids en ranger ga je op zoek naar wilde dieren. Omdat je in een auto sneller kan verplaatsen dan te voet is de kans dat je meer wilde dieren ziet een stuk groter. De kans dat je olifanten ziet is dan ook zeer aanwezig. Je bent daarentegen wel minder lang te voet het park aan het verkennen.

Zambezi-rivier-uitzicht-tijdens-wandelsafari

Wandelsafari boeken en algemene informatie

Zelf heb ik een tour geboekt vanuit Jollyboys Backpackers. Dit hostel is meerdere keren beoordeeld als beste hostel van Zambia. Bij de receptie vind je hier een boekingskantoor. Een wandelsafari kost ongeveer €90,- per persoon afhankelijk van het pakket. Maak je er nog een langere activiteiten van door middel van een game drive dan betaal je zo’n €140,-. Groot voordeel, je wordt opgepikt bij het hostel. Ook kun je eenvoudig via getyourguide een tour boeken. Houd er daarnaast rekening mee dat je de gids en ranger ook een fooi geeft. Natuurlijk is de hoogte voor iedereen persoonlijk te bepalen maar gebruikelijk is om zeker €5 a €10 per persoon te geven.

De wandelsafari en game drive is in de ochtend of namiddag te boeken. Afhankelijk waar en in welk jaargetijde je bent kunnen de tijden van oppikken  verschillen. In totaal ben je dus een halve dag kwijt met de wandelsafari.

Meenemen en hoe te kleden tijdens een wandelsafari

Tijdens de wandelsafari ga je het struikgewas in. Je loopt dus niet op paden maar loopt over gras en zand en soms door wat bosjes. Trek dan ook goede wandelschoenen aan. Zelf vind ik dit echt hele fijne schoenen. Daarnaast heb je te maken met wilde dieren. Trek dan ook geen felle kleuren kleding aan. Dit heeft impact op de beesten en kan afschrikken. Ook lange dunne kleding is aan te raden in verband met de zon maar ook omdat je eenmaal niet op een pad loopt maar door hoog gras etc. Vanwege de zon in goede zonnebrand ook geen overbodige luxe.

Overnachten-Jollyboys

Er zijn meerdere fijne plekjes om te overnachten in Livingstone. Van dure resorts tot echte backpackers hostels. Zelf sliep ik Jollyboys Backpackers. Een plek die ik zeker kan aanraden.

Tot slot, neem een verrekijker mee. Voor de neushoorn heb je die niet nodig. Geloof me, die beesten zijn imposant. Maar loop je langs de rivier of zie in de verte mooie dieren. Kan het leuk zijn ze van ‘dichtbij’ te bekijken.

Naast een gave wandelsafari in Mosi-oa-Tunya National Park moet je zeker een bezoek brengen aan de Victoria Falls. Al mijn tips voor deze indrukwekkende watervallen lees je hier.