Victoria-Falls -Zambia-tips

Victoria Falls: Alle tips voor de Zambiaanse kant

Er zijn een aantal watervallen op deze aardbol die je eens gezien moet hebben. Denk aan de iguazu Falls, de Niagara watervallen maar ook zeker de indrukwekkende Victoria Falls. Dit natuurfenomeen vind je op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Hoewel de waterval van beide kanten te bekijken is, is voor veel mensen de Zambiaanse kant het meest toegankelijk. Wil jij de indrukwekkende Victoria Falls bezoeken dan vind je in deze blog handige tips voor jouw reis.

Over de Victoria Falls

Mosi-oa-Tunya, oftewel the smoke that thunders is de originele benaming van de Victoria Falls. Wie van een afstandje naar het natuur geweld kijkt, snapt deze benemaning helemaal. Vanuit de verte hoor je het gerommel van de miljoenen liters water die naar beneden stort en een enorme mist wolk die het zich op de omgeving blokkeert. In het regenseizoen is deze mistwolk zelfs van een kleine 50km afstand te zien. De Victoria Falls zijn onderdeel van de grote Zambezi rivier die de grens vormt tussen Zimbabwe en Zambia. Over een breedte van 1,7 kilometer en 100 meter hoogte valt het water naar beneden. Kortom, dit natuurlijke wereldwonder wil je eens bezichtigen.

Belangrijk info Victoria Falls

Deze blog met handige tips voor je Victoria Falls bezoek beginnen we met wat algemene informatie. Je betaald voor de entree van het National Park rondom de Victoria Falls een fee van $20,-. Slaap je in het Royal Livingstone Hotel of bij Avani Victoria Falls Resort dan heb je zelfs gratis toegang. Bij de gate kan je betalen met cash of een creditcard. Ben je met de auto dan moet je daar nog zo’n €5,- parkeergeld bovenop tellen.

Nadat je bij het kleine huisje je kaartje voor eenmalige toegang hebt gekocht loop je door tot je aan de linkerkant een toegangspoort ziet waar je jouw net betaalde toegangsbewijs nogmaals moet laten zien. Zelf vind ik het daarnaast fijn om voor de menigte aanwezig te zijn. Het park opent dagelijks om 06:00 uur en sluit om 18:00. Toen wij er waren werd het pas rond 12:00 uur aanzienlijk drukker.

Victoria-Falls-zambia

Wanneer moet je de Victoria Falls bezoeken?

Voor jij je bezoek plant aan de Victoria Falls is het goed om rekening te houden met de verschillende seizoenen. Zo heeft Zambia net als veel andere Afrikaanse landen een droog- en een regenseizoen. Het regenseizoen begint meestal eind november en duurt tot ongeveer tot eind april. Januari en februari zijn meestal de maanden met de heftigste regenval. Buiten het regenseizoen is het bijna altijd droog. Dit heeft ook impact op de rivier en de waterstand. Ga je in september /oktober naar de Victoria Falls dan zal er weinig water in de rivier de staan. Maar in de piek van het regenseizoen zie je dan waarschijnlijk weer minder omdat er zo veel mist hangt dat je het totaalplaatje moeilijk kan zien.

Wandelroutes bij de Victoria Falls

Wie naar de Victoria Falls toe gaat kan ik aanraden alle korte wandelroutes te lopen. Op die manier krijg je het beste beeld van de grootsheid van de watervallen en een totaalindruk van de omgeving. Begin met de wandeling van de photographic trail waar je steeds iets meer van de watervallen te zien krijgt. Vervolgens zou ik aanraden af te dalen richting de Boiling Pot. Hier heb je wel wat langer voor nodig en is een wandeling dwars door de natuur. Vervolgens kun je de absolute highlight van dichtbij bekijken door naar Danger point te lopen. Onderweg zie je de prachtige waterval van heel dichtbij. Tot slot kun je nog een stukje langs de bovenstroom van de Zambezi rivier lopen.

Voor al deze wandelroutes heb je niet heel lang de tijd nodig. Ze zijn niet langer dan 1,5 kilometer en op de Boiling Pot na zonder al te veel hoogtemeters. Afhankelijk van hoe lang je geniet van het uitzicht en foto’s maakt ben je al snel een halve dag kwijt aan je bezoek aan de Victoria Falls.

De Boiling Pot

Van de wandelroutes verdient de Boiling Pot nog wel een extra toelichting. Deze wandeling naar de onderkant van de watervallen biedt je trip een extra dimensie. De wandeling er naartoe voelt als een prachtige korte hike door het dichte regenwoud met de nodige hoogtemeters. Eenmaal onderaan is dit ook de plek waar de kajakkers en rafters ter water gaan. Alleen dat is al de moeite waard om even te blijven zitten en te kijken.

Houd rekening met de baboons

In veel blogs las ik dat ik erg voorzichtig moest zijn met de baboons die bij de Victoria Falls rondlopen. Moet je er rekening mee houden, zeker. Stop je spullen goed weg en zorg voor een dichte tas. Moet je er bang voor zijn, zeker niet. Laat je de beesten met rust dan doen zij gewoon hun ding. Al met al is het een bijzondere ervaring om zo dicht bij best wel indrukwekkend beesten te komen.

Ga ervanuit dat je nat wordt

Ga je naar de Victoria Falls dan word je nat. En nee, niet omdat de kans aanwezig dat je in het water valt. Ook al is de lucht stralend blauw, door de nevel die omhoog knalt doordat het water de oppervlakte van de rivier raakt, ontstaat er een soort wervelwind met regen. Nat wordt je dus waarschijnlijk, maar gelukkig zijn de temperaturen vaak aangenaam.

Zimbabwaanse kant van de Victoria Falls

Heb je de tijd en het geld om zowel de Zambiaanse als ook de Zimbabwaanse kant van de watervallen te bekijken, dan zou ik dat zeker aanraden. De Zimbabwaanse kant van de watervallen hebben namelijk veel meer uitzichtpunten dan de Zambiaanse kant. Echter. Ben je in het regenseizoen dan kan het zijn dat er zo veel water naar beneden stort dat je vanaf hier niet veel meer ziet.

Is het lastig om naar Zimbabwaanse zijde van de Victoria Falls te gaan? Nee dat niet. Kom je vanuit Zambia, houd er dan rekening mee dat je voor een visa zo’n extra $50 moet betalen. Ook is de entree voor deze zijde van de watervallen iets duurder. Een ticket kost hier $50,-. Ik noem bewust het bedrag in dollars omdat dit het meest gebruikte betaalmiddel is in Zimbabwe.

Wat vind je verder bij de watervallen

Naast de indrukwekkende watervallen en een paar mooie wandelroutes vind je bij de Victoria Falls ook een (betaalde) wc, een kiosk, een paar restaurants en de nodige souvenirwinkels. Waar je na afloop van je bezoek even rond kan struinen. Houd er rekening mee dat dit natuurlijk een van de meest toeristische plekken van het land is en dat de prijzen ook hoger liggen.

Activiteiten bij de Victoria Falls

Een bezoek aan de Victoria Falls is een op zichzelf absolute aanrader. Daarvoor hoef je helemaal geen extra spectaculaire activiteit te boeken. Wil je toch een hele bijzondere beleving toevoegen aan je reis, ga dan wildwater raften. De Zambezi rivier af razen is een van de meest unieke rafting activiteiten ter wereld. Ook kun je hier bungeejumpen, een helikoptervlucht maken of in het droogseizoen zelfs zwemmen bij Devils Pool.

Overnachten dichtbij de Victoria Falls

De Victoria Falls zijn misschien wel de grootste trekpleister van Zambia. Het is dan ook niet gek dat je hier meerdere luxe hotels en accommodaties vind. Toch kun je als rondtrekkende reiziger voor een prima prijs overnachten bij Jollyboys Backpackers! Dit leuke hostel met zwembad heeft een eigen bar, organiseert tal van leuke activiteiten en biedt reizigers de eenvoudige optie hier een tour te boeken.

How kom je bij de Victoria Falls

De Victoria Falls liggen nog zo’n 10 kilometer buiten het dorpje Livingstone. Het is goed om te weten hoe je vanuit je overnachtingsplek bij de watervallen komt. Veel accommodaties bieden een gratis shuttle service aan of bieden de mogelijkheid om een tour te boeken. Laatstgenoemde acht ik zelf niet helemaal nodig. Zelf had ik de beschikking over een fiets maar de kans dat je zelf een huur auto hebt is groter. Daarmee rijd je simpelweg naar de entree gate waar je kan parkeren voor ongeveer €5,-. Voordeel van je eigen vervoer hebben is dat je op tijd richting de watervallen kan en de drukte voor kan zijn. Een andere optie is met de taxi al rekenen ze hier al snel €10 tot €20 voor een enkele rit.

Reis je vanuit Zambia door naar Zuid- Afrika dan zijn deze tips voor de Garden route of Kaapstad wellicht interessant!