Gili Kedin

Secret Gili’s: de verstopte pareltjes in het zuiden van Lombok

Wanneer jij de naam Gili’s hoort, zul je vast direct denken aan de superbekende eilanden Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Deze drie eilanden zijn uitgegroeid tot populaire snorkel-, relax- en feestbestemmingen. Het is ook wel een ontsnapping van het drukkere Bali. Onbewoonde eilandjes in hartjesvormen, een prachtige onderwaterwereld en schommelend naar de horizon kijken, dat zit er niet allemaal in bij deze bekende Gili Eilanden, maar op de Secret Gili’s kan dit allemaal.

Secret Gili’s

De naam Secret Gili’s verklapt al een beetje dat deze eilandjes niet zo bekend zijn en ze worden ook wel het kleinere broertje van de bekende Gili’s, die in het noorden van Lombok liggen, genoemd. Zelf heb ik beide Gili’s bezocht en ze kunnen niet met elkaar vergeleken worden. Wel weet ik dat onze dagtrip naar de Secret Gili’s onze mooiste en beste herinnering op Lombok was. Laten we eens kijken welke eilanden er zijn en hoe we op deze plek komen.

Waar liggen de Secret Gili’s  

In totaal liggen er 26 verschillende Gili’s rondom het grotere eiland Lombok. De naam ‘Gili’ betekent in Sasak “klein eiland”. De verzamelnaam van de meeste eilandjes is de Secret Gili’s oftewel de Geheime Gili’s. Terwijl ik Lombok bezocht, heb ik een bezoekje gebracht aan een paar Gili’s die bij de Secret Gili’s horen. Ondanks dat de eilanden niet echt geheim zijn, is het toch een plek waar vrij weinig toeristen komen, en dat verbaast mij enorm. Deze eilanden zijn prachtig en beschikken over een supermooie onderwaterwereld, kleine zandbaaien en een lunchstop aan de rand van een verlaten eiland. En psstt… hier heb ik ook deze kleine Nemo gespot.  

Hoe kom je bij de Secret Gili’s  

Het is natuurlijk afhankelijk van de plek waar je overnacht. Samen met zes andere reizigers zijn wij onze dagtrip vanuit Senggigi gestart. Senggigi is een klein plaatsje aan de westkust van Lombok. Vanuit hier zijn we per auto, in een twee uur durende rit, richting de Secret Gili’s gereden. De kans is groter dat jij zult starten vanuit Kuta (Lombok), aangezien de meeste toeristen hier overnachten. In Kuta zijn er verschillende bedrijven die dagtrips naar de Secret Gili’s aanbieden. Vanuit Kuta is het ongeveer een uur rijden tot aan de start van Secret Gili’s. Onderweg rijd je door verschillende rijstvelden en ongerepte natuur. 

Benieuwd waar de Secret Gili’s precies liggen? Check dan hier even waar de kleine eilandjes van Lombok zich bevinden. De activiteit is heel relaxt en je krijgt dan ook genoeg tijd om op alle eilanden te genieten. Waterschoenen zouden eventueel fijn zijn bij deze prachtige onderwaterwereld vol met koraal. Gemiddeld kost een dagtrip tussen de €40,- en €50,- per persoon. Ken je een local, dan heb je eventueel geluk en kun je net zoals ons voor nog geen €10,- per persoon deze dagtrip maken.  

Welke eilanden gaan we bezoeken? 

Vanuit de kust van Lombok stap je op een kleine boot richting het eerste eiland. Wil je nog even gebruik maken van het toilet, dan is dit jouw kans. Tip: neem een paar zakdoekjes mee. Op het toilet hangt geen papier en ze laten je dan ook betalen voor een hele doos tissues. Teenslippers aan, zonnebrandolie uitgesmeerd en zonnebril op, jij bent helemaal klaar voor een dag relaxen. We bezoeken vandaag drie eilandjes, waar ook een lunchpauze bij inbegrepen is. Je hoeft dus niet veel eten mee te nemen.  

Gilli Nanggu 

Het eerste eiland waar wij gestopt zijn, was Gili Nanggu. De boottrip is vrij kort en duurt maar ongeveer 15 minuten. Eenmaal aangekomen stap je met je voetjes op het prachtig witte strand van dit kleine eilandje. Het eilandje staat bekend vanwege haar prachtige onderwaterwereld en daar was ook niks aan gelogen.

Vanaf het moment dat we aankwamen tot het moment dat wij vertrokken, heb ik alleen maar met de snorkel in het water gelegen. Het koraal is er prachtig en er zijn grote scholen van kleine en grotere vissen te spotten. Doordat ze rekken in het water geplaatst hebben, proberen ze het koraalrif zo groot en divers mogelijk te houden. Het koraal opzich was prachtig, maar de vele vissen maken deze plek enorm aantrekkelijk om te snorkelen. Het water is enorm helder en het is een heerlijke plek om kleine stukjes te free-diven. We kregen ongeveer 2-3 uur de tijd om hier te snorkelen en de onderwaterwereld te ontdekken. Er is ook accommodatie op dit kleine eiland. Wil jij maar één eiland bezoekje, laat het dan deze zeker zijn. Heb je de kans om meerdere eilanden bezoeken neem dan de volgende ook mee.

Gili Nanggu

Gili Sudak (lunchpauze) 

Gili Sudak is niet een eiland dat je even een paar uur gaat verkennen. Elke bezoeker die naar de Secret Gili’s gaat, maakt hier een kleine pauze om te lunchen. Met tafels en stoelen die op het strand staan, lunch jij lekker met je voeten in het zand en zelfs soms in het water. Met een groep eet je gezamenlijk aan een grote houten tafel onder de bomen die langs de kust van Gili Sudak staan. Het is een van de meest fotogenieke lunchplekken die ik ooit gehad heb met uitzicht over de zee en bergen die in de zee verdwijnen. Bij deze Warung kun je westerse gerechten bestellen, maar ook gerechten uit Indonesië. Een nasi met een heerlijke verse kokosnoot hoort wel echt bij dit bijzondere avontuur.  Benieuwd waar je nog meer fantastisch kunt eten in Indonesië? Lees hier dan eens verder!

Lunchpauze op Gili Sudak op Secret Gili's

Gili Kedis  

Persoonlijk was dit mijn favoriet. En waarom? Omdat dit het kleinste eilandje was dat ik ooit bezocht heb (check omslagfoto bovenin). Zo een klein eilandje, maar toch zoveel te bieden. Het eiland heeft een paar bomen, een klein hutje waar je eventueel iets te drinken of snacken kunt kopen. Ook hebben ze een paar bankjes en schommels gemaakt om de swing van je leven te maken. Hier kun je zo een foto maken, zoals je die vaker ziet van schommeltjes op een prachtig wit strand.

Hetgeen wat dit eiland echt bijzonder maakt is de hoeveelheid aan koraal en verschillende vissoorten. Het koraal om het eiland heen is veel meer en groter dan het eiland zelf. Het koraal is prachtig en hier heb ik ook papa en mama Nemo gespot met hun baby. Een eilandje zonder storende prikkels en een plekje waar je helemaal tot rust komt. Deze moet je echt zien!

Schommelend op de Secret Gili's

Wil je een heel bijzonder stukje Indonesië zien. Op het eiland Flores zijn er nog heel weinig toeristen en is zelfs een natuurwonder te zien. Daarnaast heeft dit eiland nog veel meer vette activiteiten.