Portovenere

Wat doen in Portovenere: het zesde dorpje van de Cinque Terre!

Iedereen kent ze wel: de vijf bekende dorpjes van de Cinque Terre. Laat er nu nog een zesde dorpje zijn dat net zo mooi is als de vijf dorpjes in de Cinque Terre, maar dan een stuk minder toeristisch. Portovenere wordt alleen niet meegeteld in de Cinque Terre, omdat het geen treinverbinding heeft en dus ook niet het makkelijkst bereikbaar is. Het is van oorsprong ook een vissersdorpje, net zoals de Cinque Terre. Wil je lekker zwemmen, mythes ontdekken en genieten van een indrukwekkende geschiedenis? Portovenere zal je betoveren. Sla dit plekje niet over bij je reisroute door Italië. Wil je weten wat er te doen valt in Portovenere? Hier komen de beste tips!

Wat kun je doen in Portovenere?

Portovenere is niet vergelijkbaarmet de grote van de dorpjes in de Cinque Terre. Het is klein, pittoresk en heel kleurrijk. Het dorpje heeft wel aardig wat te bieden. Misschien wel meer dan de dorpjes in de Cinque Terre.

Portovenere Skyline

#1 Grotta di Lord Byron

Dit is een plek die ongetwijfeld inspireert tot geweldige kunstwerken. De beroemde dichter en diplomaat Lord Byron woonde in Portovenere, naar verluidt in een grot – en zijn vrienden Mary en Percy Shelley verbleven in Lerici aan de overkant van de golf, nu genaamd Golfo dei Poeti.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb altijd het beeld gehad van romantische dichters als intieme mensen. Lord Byron was echter een atletische poëet. Byron zwom vanaf hier de golf over om de Shelleys te bezoeken, een afstand van 7,5 km.

Dat is niet echt een marathon, maar toch behoorlijk indrukwekkend, vooral gezien de wind en golven. Hier bij Grotta Byron wordt zijn prestatie herdacht.

De grot van Lord Byron ligt net voor de San Pietro Kerk. Wanneer je de trappen naar boven loopt, zie je direct een kleine opening/poort waar je doorheen kunt lopen. Wanneer je de trappen naar beneden loopt kom je bij de grot uit.

#2 San Pietro Kerk

Vlak achter het Piazza Lazzaro Spianzani, het enige plein van Portovenere, ligt de bekende San Pietro Kerk. De uit wit-zwarte marmer opgetrokken kerk is gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw na een restant uit de vijfde eeuw.

Tijdens de Romeinse Tijd zou er een tempel hebben gestaan die gewijd was aan de godin Venus. Hier heeft het dorpje zijn naam dan ook aan te danken. Het stadje heette Portus Veneris en is later veranderd in Portovenere. In de kerk vind je vooral gotische en romaanse architectuur uit de dertiende eeuw. Wil je nog veel prachtige kerken bezoeken? Dan moet je zeker even naar Lucca.

#3 Ga wandelen op het eiland Palmaria

Overal in Italië kun je heerlijk wandelen. Dit kan dus ook op de eilandjes langs kust van Portovenere. Het eiland Palmaria is het grootste eiland en het enige bewoonde eiland van heel Ligurië (regio). Er wonen ongeveer 35 mensen op dit eiland en is alleen maar te bereiken met de boot. Deze inwoners zorgen voor het toerisme op het eilandje. Zo is er een hotel, een B&B en twee restaurants te vinden. Palmaria is vooral bekend onder de natuurliefhebbers. Je kunt hier heerlijk wandelen en zo zijn er ook verschillende wandelroutes te vinden.

Wil je genieten van het strand? Dan ben je bij Palmaria helemaal aan het goede adres. Je hebt een prachtig uitzicht op het kleurrijke Portovenere en de prachtige San Pietro Kerk. Naast stranden zijn er ook grotten op het eiland. Zo ligt er Grotta Azzurra die bekend is vanwege zijn blauwe kleur water en Grotta dei Collombi. Tot slot kun je ook er ook nog een marmergroeve vinden, die niet meer gebruikt wordt. Hier vind je de zwart-witte en gouden strepen in het marmer.

Palmaria

#4 Doria Castle

Op de top van dit kleine plekje ligt Doria Castle. De exacte bouwdatum van het Doria Castle is nog onbekend. Het huidige kasteel werd in 1161 gebouwd op de overblijfselen van de meer oude structuur. De oudste documenten met jaartallen erop verklappen wel dat de overblijfselen ouder dan 1139 zijn

Wanneer je voor het eerst naar Doria Castle kijkt, ziet het eruit als één solide stuk. Maar het bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke delen die op verschillende niveaus zijn geplaatst en zijn omsloten door grote muren.

Het kasteel kent een flinke geschiedenis met veldslagen en als gevangenis. Tegenwoordig behoort dit oude fort tot de gemeente Portovenere. In de jaren 70 onderging het restauratiewerken. Naast het verwelkomen van honderden bezoekers voor historische bezienswaardigheden en een panoramisch uitzicht op de Baai van Dichters, is het ook een locatie waar culturele evenementen, kunsttentoonstellingen en bruiloften worden gehouden.

#5 Neem een duik bij een van de stranden of de grot

Portovenere wordt ook wel een beetje als badplaats van La Spezia gezien. Het kleine dorpje heeft natuurlijk de grot van Lord Byron waar je kunt zwemmen, maar ook nog tal van andere heerlijke stranden. Ohja… wil je gaan zwemmen bij de grot, wees dan voorzichtig. De golven zijn erg sterk en mensen verwonden zich er regelmatig.

Wil je met niet al te veel toeristen op een strand liggen? Ga dan met de boot naar het eiland Palmaria. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over Portovenere en de golven zijn hier ook niet zo extreem als bij de grot van Lord Byron. In Portovenere zelf kun je ook aan het strand zwemmen. Dit strand ligt net buiten het centrum, maar is wel druk bezocht door locals. Ook kun je in het centrum bij de grote stenen zwemmen, dit is wel oncomfortabel.

#6 Winkelen en slenteren door de smalle kleurrijke steegjes

Portovenere heeft ook een leuk en klein stadscentrum. Het heeft een aantal schattige smalle en zeer kleurrijke steegjes. In het centrum liggen kleine winkeltjes waarin handwerk duidelijk naar voren komt. Er liggen ook verschillende ambachtelijke bakkerijen en pizzabakkers. Naast veel winkeltjes kun je ook een hapje eten of lekker terrassen op de boulevard van Portovenere. Het centrum is vrij klein en daarom perfect om te combineren met bovenstaande bezienswaardigheden. Alle tips kun je gemakkelijk combineren op een dag.

Van Portovenere naar Cinque Terre per boot

Portovenere is ook een vertrekbasis om Cinque Terre te bezoeken. Wil je Cinque Terre op een heel bijzondere manier verkennen, ga dan per boot. Het aanmeren bij de dorpjes van Cinque Terre is wel bijzonder, aangezien je dan een prachtige skyline van de kleine dorpjes ziet. Ben je benieuwd naar de prijzen en tijden van de boten die vanuit Portovenere vertrekken? Check dan eens de website van Cinque Terre!

Hoe kom je in Portovenere?

Vanuit de grote stad La Spezia kun je op drie verschillende manieren naar Portovenere. De meest logische manieren zijn de bus of de auto. Je kunt parkeren in Portovenere, maar de prijzen kunnen aardig oplopen als je een hele dag in Portovenere doorbrengt. Wil je met de bus? Dan kun je parkeren bij het centrum van La Spezia of bij deze gratis parkeerplaats dichtbij Portovenere. Wanneer je hier parkeert, kun je een busticket kopen. LET OP: wanneer je bij de laatste parkeerplaats parkeert, MOET je een ticket online kopen. Stap je bij het busstation op dan kun je daar een ticket kopen.