Eerste keer wadlopen: Dit wil je weten
Wil je ooit eens gaan wadlopen? Ik zeg doen! Niet alleen is het heel bijzonder. Het is ook nog eens super leuk. Het waddengebied is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. Niet voor niets staat het op de Unesco Werelderfgoed lijst. Tijdens eb is het mogelijk om over grote delen van dit Waddengebied te lopen en zelfs de oversteek te maken naar één van de eilanden. Ik liep samen met een groep vrienden van Holwerd naar Ameland. Een tocht in slecht weer maar desondanks een super gave ervaring. We spotten zelfs flamingo’s in de verte. Ga jij binnenkort ook voor de eerst keer wadlopen? Dan wil je dit weten!
Waarom wadlopen op jouw bucketlist moet staan
Voor mij stond wadlopen jaren op mijn bucketlist. Hoe vet is het om naar een eiland toe te lopen, je om te draaien en alleen maar zee te zien. Het is een van de weinige plekken op de wereld waar dat kan. Daarnaast ben je op het wad even in de ongerepte eeuwenoude wildernis. Er is niets anders om je heen dan water, vogels, zandbanken en een frisse zoute zeewind. Daarnaast houd ik zelf ook van de fysieke uitdaging die het toch wel is. En eerlijk is eerlijk, spannend is het ook wel een beetje als je tot je middel in het water staat en je een beetje stroming voelt. Als grote bonus kun je na afloop ook nog eens genieten van het leven op een van de gezellige Waddeneilanden.
Heb je een goede conditie nodig voor wadlopen?
Wadlopen is zeker een sportievere uitdaging dan een gemiddelde wandeling. De zee en het wegzakken in de vaak blubberige bodem zorgen voor de nodige weerstand. Loop je van het vaste land naar één van de Waddeneilanden dan ben je al snel een paar uur onderweg. Toch denk ik dat iedereen die redelijk fit is de oversteek zou kunnen maken. De route van Holwerd naar Ameland duurt circa drie tot vier uur. De overtocht naar Terschelling is aanzienlijk zwaarder. Ben je niet zo’n wandelaar maar wil je wel graag het Wad ontdekken, boek dan een rondwandeling vanaf een Waddeneiland of van het vaste land zoals bij Noordpoolderzijl. Bij een oversteek kun je immers halverwege niet ineens afsnijden.
Waar moet ik mijn wadloopavontuur boeken?
Ben je van plan een mooie wadlooptocht te maken dan is een goede gids een vereiste. Natuurlijk zijn er veel aanbieders van wadlooptochten en zijn de meesten gidsen goed opgeleid. Een wadlooptour kan je bij een toeristeninfo op het eiland waar je verblijft boeken. Als je de oversteek van het vaste land wil maken, kun je online genoeg aanbieders vinden. Ik ging met een groep vrienden op met Tim van Wadventure op pad. Een hele aardige en behulpzame vent die ook veel kennis had van alles op en rond het Wad. Zo liet hij ons Zeekraal en Oesters proeven die we tijdens onze tocht vonden. Kosten voor de overtocht naar Ameland en Schiermonnikoog zijn bij Tim circa €30 p.p.
Wat voor schoenen heb je nodig?
Tijdens het wadlopen is het dragen van goede schoenen erg belangrijk. Je wil ze namelijk onderweg liever niet verliezen. Sommige stukken loop je namelijk over messcherpe schelpen. Blote voeten of slippers zijn dan ook geen optie. Dit gaat je gids waarschijnlijk ook niet goedkeuren. Natuurlijk kun je speciale wadloopschoenen kopen maar persoonlijk zou ik dit zonde vinden.
Gebruik gewoon oude stevige schoenen. Als je die niet hebt kun je altijd bij de Bristol of Scapino goedkope ‘All Stars’ kopen. Wel is het belangrijk dat je de schoenen strak vast kan maken. Het liefst zelfs boven de enkels. Dit omdat de bodem waarin je wegzakt voor een zuigende werking kan zorgen.
Houdt er ook rekening mee dat het zoute water de lijmlaag van je zool verder kan aantasten, dus zorg dat je zolen nog wel goed vastzitten. Ook laarzen zijn geen optie omdat die vastzuigen in de bodem. Zelf had ik mijn oude hardloopschoenen aan en dat werkte prima.
Extra tips voor jouw eerste keer wadlopen:
- Stop je spullen in een waterdichte tas. Grote kans namelijk dat je tassen op enig moment nat wordt. Heb je geen waterdichte tas. Stop dan je spullen in een vuilniszak
- Boek een overnachting op het eiland waar je naartoe loopt . Je wil immers niet op tijd staan. En wat is er nu leuker dan van je avontuur na te genieten dan op het eiland waar je zojuist heen bent gelopen.
- Als je de kans hebt, ga dan bij zonsopkomst het Wad op. De zon op zien komen terwijl het licht weerkaatst op het water is magisch.
- Neem een extra vuilniszak mee voor je vieze kleren.
- Ga niet alleen de oversteek proberen te maken maar ga altijd met een gids.
- Als je naar Ameland of Schiermonnikoog loopt hoef je geen bootticket voor de terugreis te boeken. Deze reis is gratis.
Wil je meer bijzondere plekken in de Nederlandse natuur ontdekken. Beklim dan eens de hoogste duinen van Nederland in Schoorl. Je leest hier alles over de mooiste wandelingen in dit prachtige natuurgebied.