LF Kustroute mooiste langeafstand fietsroute

LF Kustroute: Tips voor de mooiste langeafstand fietsroute van Nederland

De Nederlandse kust is niet alleen heel, mooi het is ook nog eens ontzettend afwisselend. Hoe kun je hier nou beter van genieten dan op twee wielen? Per fiets rijd je langs uitgestrekte stranden, deltawerken, bruisende steden, prachtige duingebieden, schattige dorpjes en Unesco werelderfgoed de Waddenzee. Ga jij ook de LF kustroute fietsen? Dan wil je dit weten.

Over de LF kustroute

De LF kustroute is een 610 kilometer lange fietsroute vanaf Cadzand-Bad in Zeeland tot Bad Nieuweschans in Groningen. De kustroute is zeer goed aangegeven met richtingbordjes en is onder te verdelen in elf etappes uiteenlopend van 24 tot 78 km. Uiteraard kun je zelf kiezen waar en wanneer je overnacht. Stippel je je eigen route uit, dan kan dit overzicht erg handig zijn.

Hoe kom je bij het Startpunt LF Kustroute

De makkelijkste manier om bij het startpunt van de LF kustroute te komen is door met de trein naar Vlissingen te reizen. Naast het NS-station vertrekt de veerdienst richting Breskens. Wij kozen ervoor om vanaf hier naar Cadzand-Bad en terug te fietsen (in totaal zo’n 48 km). Let erop dat er niet een heel duidelijk eindpunt/ startpunt van de route is. Voor je het weet rijd je in België. Je herkent het startpunt aan de grenspaal aan de rechterkant van de weg nadat je Cadzand-Bad bent uitgereden.

Download vooraf de LF Kustroute app

Fietsnetwerk heeft van de LF Kustroute ook een zeer handige app ontwikkeld. In deze app vind je onder andere een overzicht van de etappes, een routekaart met navigatie en horeca en logies langs de route. Ook staat er per etappe een beschrijving van een aantal bezienswaardigheden langs de route.

LF Kustroute deltawerken

Beloon jezelf met een oorkonde en framesticker

Ga je de kustroute fietsen, vergeet dan niet om elke etappe op de aangegeven plekken een foto te maken. Op die manier kun je achteraf kosteloos een oorkonde en een framesticker aanvragen. Een super leuke souvenir die je alleen kan verdienen als je de volledige route hebt gefietst. Dat aandenken wil je niet missen toch?

Overnachten langs de LF kustroute

Normaal gesproken vind ik het heerlijk om tijdens een fietsvakantie met de tent op pad te gaan. Toch koos ik ervoor om de kustroute lekker in een bed te slapen. Samen met mijn vriendin sliep ik onderweg in een Bed and Breakfast, een klein huisje op een vakantie park en gezellige op fietsers ingerichte hostels. Op zoek naar een leuke plek om te blijven slapen tijdens je fietstocht? Lees dan hier verder.

Wat voor fiets heb ik nodig

De kustroute loopt nagenoeg volledig over verharde paden. Op een paar plekken vind je aangestampte schelpenpaden. Ook de etappes zijn niet al te lang. Racefietsen, toerfietsen en e-bikes zijn allen geschikt om de volledige route af te leggen.

Houd rekening met de weersomstandigheden

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer, zeker in Nederland niet. Tijdens mijn fietstocht heb ik met 30 graden in het zonnetje gefietst maar een dag later kenden we één van de zwaarste onweers- en regenbuien in de afgelopen jaren. Houdt hier rekening mee met de kleren die je mee neemt maar ook of je in een tent of in een accommodatie wil slapen. Daarnaast waait het langs de kust altijd. Soms heb je hem mee maar toch ook vaak tegen.

Duinen langs de LF kustroute

Veerdiensten en busshutles langs de route

Wil je de hele kustroute fietsen dan ben je genoodzaakt om een aantal keer de veerpont en bus te pakken. In de eerste etappe ga de je Westerschelde over met de ferry van Vlissingen naar Breskens (en terug). Tickets koop je online of bij het loket naast het NS-station van Vlissingen (€9,05 retour). Ook op de Maasvlakte moet je het water over richting Hoek van Holland. De afvaartijden en tickets (€4,30) vind je hier.

De afsluitdijk is door werkzaamheden momenteel niet toegankelijk voor fietsers. Deze werkzaamheden duren tot en met april. Met de gratis Afsluitdijk-fietsbus maak je alsnog eenvoudig de oversteek van Den Oever naar Kornwerderzand.

Andere LF icoonroutes in Nederland

Op dit moment zijn er in Nederland vier volledig bewegwijzerde icoonroutes. Fietsnetwerk is hard bezig om hier in de toekomst een aantal routes aan toe te voegen. Voltooi je deze icoonroutes dan kun je een leuke herinnering aanvragen. Na het maken van foto’s op de aangegeven plekken krijg je een schildje om op je frame te plakken en een persoonlijke oorkonde. Naast de kustroute kun je op dit moment ook de LF Maasroute, de LF Waterlinieroute en de LF Zuiderzeeroute fietsen.

Tijdens de kustroute fiets je door het duingebied van de Schoorl. Een prachtig natuurgebied om ook eens apart te bezoeken. In deze blog lees je meer over de tips voor deze mooie omgeving.