Ha Long Bay Vietnam

Eerste keer Vietnam? 10 gouden tips voor een vakantie zonder problemen!

Ga jij voor de eerste keer een bezoekje brengen aan Vietnam? Dan is het handig om vooraf al een aantal zaken te regelen en je goed in te lezen. Vietnam is waarschijnlijk het mooiste, leukste en meest diverse land waar ik geweest ben in Azië. Het land heeft ontzettend mooie natuur, een indrukwekkende geschiedenis, het lekkerste eten en het is hartstikke goed begaanbaar voor toeristen. Vietnam is niet perse een land met een gebruiksaanwijzing, maar je kunt toch tegen verrassende dingen aan lopen. ga je de eerste keer naar Vietnam en wil je goed voorbereid zijn? Check dan eens deze gouden tips voordat je het vliegtuig in stapt.

Waarom Vietnam?

Waarschijnlijk heb je van vrienden, familie of in reisgidsen gehoord of gelezen dat Vietnam een bijzonder en mooi land is. Als je voor de eerste keer naar Vietnam gaat, zul je vast al het een en ander opgezocht hebben over de mooiste bezienswaardigheden en activiteiten. Als laatste tip zal ik dan ook kort ingaan op de highlights en wellicht nog een paar (onbekendere) activiteiten prijsgeven. Laten we eerst kort in de geschiedenis van dit land duiken, zodat jij begrijpt hoe Vietnam in elkaar zit.

Ook al is de geschiedenis veel ouder, begin ik bij de Franse kolonisatie. Rond de 17e eeuw wilden de Fransozen de macht in het land overnemen, aangezien Vietnam een perfecte locatie voor de handel had. In de 18e eeuw kwam het dan zover en de Franse kolonisatie was een feit. Er zijn nog veel Franse invloeden en van een aantal van die invloeden zullen de Vietnamezen en de toeristen geen problemen hebben. Een goed voorbeeld hiervan zijn de boulangeries/bakkertjes waar je een heerlijk gebakje kunt eten voor een prikje. Ook één van de bekende maaltijden ‘de banh mi’ heeft zijn bekendheid te danken aan het Franse broodje gemengd met de Vietnamese keuken. 

Nadat Frankrijk in 1954 weer werd verdreven en verslagen in Noord-Vietnam werd het land opgedeeld tussen Zuid-Vietnam en Noord-Vietnam. In Zuid-Vietnam werd Saigon de hoofdstad. Vervolgens ontstond er in 1957 een oorlog in Zuid-Vietnam tussen Noord-Vietnam en de Verenigde Staten. Deze oorlog heeft veel overblijfselen, zoals de Cu Chi tunnels en de miljoenen slachtoffers. In 1975 is uiteindelijk de val van Saigon. Dit was natuurlijk veel informatie, maar dit heb je wel nodig wanneer je Vietnam voor de eerste keer bezoekt. Laten we eens beginnen met de tips.

Mekong Delta in Vietnam

#1 Regel thuis je visum

Wanneer je Vietnam bezoekt moet je een aantal zaken vooraf regelen. Je zult een visum moeten aanvragen om het land te mogen betreden. Het visum is het makkelijkste online aan te vragen (e-visum). Je ontvangt na aanvraag binnen drie dagen goedkeuring. Het visum is voor single entry en dertig dagen geldig. Dit zorgt ervoor dat je niet naar het consulaat of de ambassade moet en bespaart je kosten. Het e-visum kost €25,- en heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. Dit visum wordt geadviseerd als je korter dan een maand gaat.

Tot 2018 was het niet mogelijk om een e-visum aan te vragen. Toen moest je een approval letter aanvragen (€20,-) en nog eens een stamping fee (€25,-) op de luchthaven betalen. Dit is nog steeds mogelijk, maar wordt sterk afgeraden. Heb jij toch nog de ouderwetsche manier, zorg er dan voor dat je geld op zak hebt, pinnen op de luchthaven is namelijk niet mogelijk. Wil je multiple entry en langer dan een maand Vietnam bezoeken? Kies dan voor het visum on arrival.

#2 Heb jij nagedacht over vaccinaties?

In principe zijn er geen vaccinaties nodig voor Vietnam. Echter adviseert de GGD een aantal belangrijke inentingen te nemen om risico’s te verkleinen. Bij vaccinaties wordt er meestal gekeken naar de duur van je reis en de plaatsen die je bezoekt. Een aantal vaccinaties worden altijd geadviseerd, ongeacht de duur of plaatsen die je bezoekt. Vietnam heeft ook enkele plaatsen waar de ziekte malaria voorkomt. Kijk goed waar en wanneer je malariatabletten nodig hebt.

Aanbevolen door de GGD:

  • DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio)
  • Hepatitis A vaccinatie (tegen ontsteking van de lever)
  • BMR vaccinatie (alleen aanbevolen als je geen mazelen gehad hebt)\

Aanbevolen bij een verblijf van 3 maanden of langer:

  • Buiktyfus vaccinatie
  • Hepatitis B vaccinatie (tegen ontsteking van de lever)
  • Rabiës vaccinatie (tegen de gevaarlijke ziekte hondsdolheid)

#3 Grote bedragen pinnen in het buitenland

Vietnam heeft nog een echte cash-cultuur. In dit land wordt vrijwel alles met cashgeld betaald. Doorgaans wordt er met de Vietnamese Dong (VND) betaald, maar ook de Amerikaanse Dollar wordt geaccepteerd. In Vietnam rekenen veel mensen ook prijzen uit in Amerikaanse Dollar. Bij de meeste hotels kan ook met de creditcard betaald worden, maar dan wordt er wel een fee berekend van circa 3%. Je kunt op twee manieren aan geld komen in Vietnam, namelijk:

Geld wisselen in Vietnam

Geld wisselen is de manier waardoor je het meeste geld terugkrijgt voor je euro’s. Daar de prijzen in Vietnam ontzettend laag zijn, kun je ervoor kiezen om een paar honderd euro mee te nemen en dan kun je al makkelijk twee weken onderweg met het geld dat jij vanuit Nederland meeneemt. Bij de meeste wisselkantoren is de regel: hoe groter de Nederlandse biljetten hoe meer je ervoor krijgt. Briefjes van €100,- zijn dus meer waard dan briefjes van €50,-. In Vietnam is de koers meestal het gunstigst bij goudhandelaren en juweliers. Ohja en wissel je geld vooral niet op de luchthaven, want dat is, net zoals op elk vliegveld, ontzettend prijzig.

Geld pinnen bij de pinautomaten

Een andere optie en waarschijnlijk de enige optie als je een lange backpackreis aan het maken bent, is pinnen van geld bij banken. Voor pinnen in het buitenland geld een limiet van 3 tot 5 miljoen VND. Daarnaast betaal je meestal ook ongeveer 20.000 t/m 55.000 VND (€1,- tot €2,-). Je moet er ook rekening mee houden dat je eigen bank in Nederland ook een bepaald bedrag in rekening stelt voor het pinnen in het buitenland. Dit is ook de reden waarom je zo groot mogelijke bedragen moet pinnen. Bij het pinnen krijg je de keuze tussen continue with conversion en continue without conversion. Kies altijd voor de optie continue without conversion, zodat je alleen maar te maken hebt met de conversie die je eigen bank in Nederland berekent.

#4 Lees je van te voren goed in over de omgangsvormen in Vietnam

Vietnam heeft niet heel bijzondere omgangsvormen, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden. In Nederland kennen wij een redelijk directe cultuur, die niet geheel in het straatje van de Vietnamese cultuur past. Vietnamezen moet je voorzichtig benaderen en de meeste Vietnamezen zullen dan ook open zijn of een beetje terughoudend. Het is belangrijk dat je een band opbouwt met deze mensen en dan zullen ze je snel in hun hart sluiten. Het is verstandig om altijd je geduld te bewaren, veel te lachen en nooit kwaad te worden. Met vriendelijkheid, ook als je niet vriendelijk wil zijn, bereik je echt het meeste in Vietnam. Zorg dus niet voor gezichtsverlies. Wees ook voorzichtig met het wijzen naar personen, dat vinden ze namelijk niet prettig. Tot slot is het onbeleefd om eten af te slaan.

#5 Met welk vervoer moet je Vietnam verkennen?

Vietnam is een ontzettend lang land en het kost je ontzettend veel tijd om van de ene naar de andere plek te reizen. Er zijn vier verschillende manieren om Vietnam te ontdekken, namelijk met de bus, motor, trein of vliegtuig. Elke manier van reizen heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder een korte beschrijving van de vier vervoertypes en wat de voor- en nadelen zijn.

Vliegtuig

Het vliegtuig is by far de snelste manier van reizen in Vietnam. Je kunt binnen een paar uur van de ene naar de andere stad hoppen, maar het heeft ook zijn beperkingen. Wanneer je Vietnam met het vliegtuig bezoekt beperkt jou dit in de gebieden die je kunt bezoeken. Mensen die met het vliegtuig door Vietnam reizen, kiezen er doorgaans voor om enkel de steden en gebieden rondom Ho Chi Minh Stad, Hoi An en Hanoi te bezoeken. In mijn ogen erg jammer, aangezien Vietnam zoveel mooiere plekken heeft, zoals Dalat, Phong Nha en Ninh Binh.

Motor

Ben je voor de ultieme vrijheid en wil je ook de afgelegen plekjes van Vietnam bezoeken? Dan kun je ervoor kiezen om een motor te kopen voor een klein geldbedrag en door heel Vietnam crossen. Motoren kun je makkelijk online kopen of in Facebookgroepen. Het is een ontzettend bekende manier van reizen door Vietnam. Er wordt niet gekeken of je wel een rijbewijs hebt, dus je kan direct vertrekken. Het is wel belangrijk om te weten, dat je niet verzekerd bent door Nederland als je geen motorrijbewijs in Nederland hebt. Er gebeuren, helaas, regelmatig ongelukken bij motorrijders, aangezien het verkeer ontzettend chaotisch is. Zeker in Ho Chi Minh Stad is het verkeer heel intens.

Bus

Het busvervoer in Vietnam is ontzettend goed geregeld. Je kunt nachtbussen boeken, waarin je ook kunt slapen. De prijs voor een ticket van zuid- naar noord Vietnam is ongeveer €50,- en je kunt op- en afstappen waar je maar wil. Ontzettend goedkoop dus. De afstanden in Vietnam zijn ontzettend groot, waardoor je soms wel 12 uur in een bus zit. Ben je langer dan 1,80 meter dan kan het wel een onprettige lange reis zijn, aangezien de bussen gemaakt zijn op Aziaten. Wellicht is vliegen of treinreizen dan beter.

Trein

De (nacht)trein is een redelijk comfortabel vervoersmiddel in Vietnam. Je kunt ervoor kiezen om vrijwel elke toeristenplek met de trein te bezoeken. Het treinnetwerk is redelijk goed ontwikkeld in Vietnam. De tickets zijn relatief goedkoop, maar vergeleken met bustickets ontzettend duur. Kies er altijd voor om een soft sleeper te boeken, zelfs dan heb je een vrij harde matras.

#6 Houd rekening met het weer

Vietnam is een ontzettend lang land en dat betekent dat er altijd ergens wel regenseizoen zal zijn. Wanneer je Vietnam bezoekt is het handig om rekening te houden met verschillen in temperatuur en neerslag. Over het algemeen is Vietnam heel warm en de luchtvochtigheid kan de gevoelstemperatuur door het dak laten schieten. De beste periode om Vietnam te bezoeken zijn de maanden december t/m maart. Hier even een korte beschrijving van de drie grote steden:

Ho Chi Minh Stad

In Ho Chi Minh Stad is er over het algemeen een constante temperatuur van 30 graden door het hele jaar heen. Het kan wel eens een paar graden verschillen, maar meer niet. In de maanden april t/m oktober kan er veel neerslag vallen. De beste reistijd voor deze periode is december t/m maart.

Hanoi

Hanoi is een hoger gelegen stad in het noorden van Vietnam. Hier zijn grotere verschillen in de temperatuur van 15 graden in de winter tot 30 graden in de zomer. De neerslag is vergelijkbaar met Ho Chi Minh Stad en de beste reistijd is dan ook van oktober t/m april.

Hoi An

Hoi An ligt in het midden van Vietnam en hier kunnen de temperaturen ontzettend hoog worden. In de wintermaanden ligt de temperatuur hier rond de 22 graden. In de zomer maanden gaat het al snel richting de 30 graden. Door de enorme luchtvochtigheid kan het in de zomer wel eens oplopen tot een gevoelstemperatuur van 50 graden. Het regenseizoen start hier vanaf september en loopt t/m januari. De beste reistijd is hier dan ook februari t/m augustus, waar het in de zomermaanden wel heel warm kan worden.

#7 Eten en drinken

Vietnam heeft een overheerlijke keuken. Gerechten zoals pho, loempia’s of een heerlijk broodje banh mi zijn om te smullen. In Vietnam zijn er niet echt bijzonderheden rondom het eten. Toch moet je rekening houden met vooral het drinken. Westerse mensen kunnen nogal snel ziek worden en je zult niet de eerste persoon met een voedselvergiftiging zijn. In Vietnam kun je geen kraanwater drinken. Dit betekent dat je ook rekening moet houden met het wassen van groenten en fruit. Ook kun je het beste geen ijsklontjes vragen, aangezien die vaak van kraanwater gemaakt worden.

Ik adviseer altijd om even op apps een beoordeling van een restaurant te bekijken. Doorgaans geldt de regel: wanneer er een goede omloop aan producten is, kun je in deze restaurants goed eten. Kijk of er mensen zijn die iets bestellen, merk je dat er een goede omloop aan producten is, kun je er zelf ook eten. Ohja… een kookworkshop MOET je gedaan hebben in dit land, hmmmm.

Eten in Vietnam

#8 Apps die je reis een stuk makkelijker maken

Een aantal apps kunnen je reis door Vietnam een stuk aangenamer maken. Zo kun je met Google Maps of MAPS.ME bepaalde gebieden downloaden, waar je vervolgens offline kunt navigeren. Deze apps zijn vooral handig wanneer je geen internet op je telefoon hebt. Overigens adviseer ik je gewoon een simkaart te kopen. Deze zijn hartstikke goedkoop.

Een andere app die ik ontzettend veel gebruik tijdens het reizen is de XE Currency app. Bij deze app kun je gemakkelijk en snel van VND naar Euro omrekenen. Je hebt even nodig om al die miljoenen in je hoofd om te rekenen. Doe geen moeite en doe het met een app.

De laatste app die ontzettend handig en door veel reizigers gebruikt wordt, is de app Tripadvisor. In deze app staan bijna alle restaurantjes, activiteiten en accommodatie met beoordeling. Wil je zeker weten dat het restaurant waar je gaat eten goed bezocht wordt? Check dan even hier de recensies.

#9 Neem de tijd om Vietnam te ontdekken

Je kent ze wel… die mensen die zo snel mogelijk alle landen gezien willen hebben. Ontzettend zonde! Vietnam is een immens groot land en dat komt vooral doordat het lang en smal is. De afstanden zijn heel groot en dat ga je ook merken in de reistijd. Soms zit je wel 12 uur in een bus om je volgende bestemming te bereiken. Veel mensen kiezen ervoor om met het vliegtuig te reizen, waardoor de reistijd korter wordt, maar waardoor je ontzettend beperkt wordt in de aantal plekjes die je kunt bezoeken.

Ik adviseer om minimaal drie weken uit te trekken voor Vietnam, maar vier weken zou nog beter zijn. Neem de tijd om alle steden en plekjes te ontdekken en probeer plekjes, zoals Phong Nha, Ninh Bin, Dalat en Nha Trang niet over te slaan. Ze zijn echt de moeite waard!

#10 Deze plekjes mag je absoluut niet missen!

Een gevarieerder land dan Vietnam zul je niet snel vinden. Het barst van de ongerepte natuur, prachtige grotten, overweldigende steden en een indrukwekkende geschiedenis. Hier een top vijf van de leukste activiteiten in Vietnam!

Hoi An

Waarschijnlijk is dit het meest karakteristieke en leukste stadje dat ik tijdens al mijn reizen bezocht heb. Hoi An is dan ook ons favoriete stadje in heel Vietnam. Het stadje Hoi An is onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is volkomen terecht. Het centrum is lekker klein en autovrij, waardoor alles goed met de fiets te bereiken is. Ben je benieuwd naar de leukste activiteiten, beste accommodatie en lekkerste restaurants? Check dan eens deze kleine reisgids over Hoi An.

Lantaarns Hoi An

Bewonder het natuurwonder Ha Long Bay

Een van de mooiste dagen uit mijn leven heb ik toch wel in Ha Long Bay gehad. Ha Long Bay is een van de zeven natuurwonderen en dat komt vooral door de rotsen die boven het water uit steken en voor prachtige uitzichten zorgen. Met een boot vaar jij een aantal dagen door het prachtige landschap. Je kunt ervoor kiezen om op een boot te slapen of op een eiland. Tijdens je bezoek aan Ha Long Bay kun je ook even zwemmen tussen de immens grote rotsen. Ook zul je gaan kajakken op plekken waar geen boten komen. Zwevend over het water zul je de vogeltjes horen zingen. Wij hadden het geluk dat er onweer was, waardoor het nog avontuurlijker was.

Bezoek de grotten in Phong Nha

s’Werelds grootste grot kun je vlak bij dit prachtige plaatsje vinden. Phong Nha wordt steeds toeristischer en eigenlijk is het niet meer dan een grote straat vol gezelligheid. Bij je accommodatie kun je gemakkelijk super gave grottentours boeken. Deze tours nemen je naar de leukste grotten die werkelijk spectaculair zijn. Naast de grotten is ook de botanische tuin een echte aanrader. Wil jij in Phong Nha blijven slapen? Dan adviseer ik je om in Easy Tiger Hostel te slapen. Hier heb je het lekkerste eten en elke avond live optredens. Ohja.. een andere leuke activiteit in Phong Nha is de duckstop, waar je overspoeld wordt door eenden.

Wandel door de prachtige rijstvelden van Sapa

Sapa is een gebied vol met rijstvelden een stuk ten noorden van Hanoi. Het gebied ligt dicht bij de grens van China en hier vind je de mooiste rijstvelden van Vietnam. Vanuit Hanoi kun je deze activiteit boeken. Je zult eerst met de bus een nacht onderweg zijn om vervolgens vroeg in de ochtend te starten met je wandeling door de rijstvelden. Sapa ligt hoog in de bergen, er is dus een grote kans dat het regent en het is er een stuk kouder. De meeste mensen boeken minimaal één overnachting in Sapa en gaan vervolgens weer terug naar Hanoi.

Sapa in noorden van Vietnam

Spectaculaire watervallen in Dalat

De mooiste watervallen van Vietnam vind je rondom het bergstadje Dalat. Watervallen die je absoluut niet mag missen zijn de Pongour Waterval, Datanla Waterval en de Elephant Waterval. Doordat de stad in de bergen ligt, valt er redelijk veel regen waardoor deze mooie watervallen ontstaan. Wil je meer weten over dit bergstadje? Hier is een kleine gids met alle tips en tops van deze omgeving.