wandelroutes vinden in Nederland

Wandelroutes in Nederland: Via deze sites vind jij ze!

Zelf ben ik ontzettend gek op wandelen. In al het aanbod dat er is kan het vinden van een leuke en mooie route best lastig zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel gebieden waar je kan wandelen en waar leuke routes te vinden zijn. Onderstaande platformen hebben door heel het land wandelroutes beschreven. Ben jij op zoek naar leuke wandelroutes in Nederland maar weet je even niet waar je moet beginnen met zoeken, lees dan snel verder.

NS wandelingen

Zelf ben ik een groot fan van de NS wandelingen. De routes zijn duidelijk beschreven en goed gemarkeerd. Het startpunt en eindpunt liggen bij een treinstation en zijn zo eenvoudig te bereiken. Enkele uitzonderingen daargelaten waar een busstation het eindpunt vormt. Ook vind je een grote diversiteit aan NS-wandelingen. Zo loop je de ene keer door de bossen of de duinen. Een andere keer maak je een mooie stadswandeling of een tocht over de heide. In totaal zijn er 46 wandelingen. Elk jaar komen er vier nieuwe bij en verschuiven vier wandelingen naar de website van OV stappers.

OV stappers

De wandelingen van OV-stappers verschillen niet veel van de NS-wandelingen. De routes die je hier vindt zijn goed te bereiken met het openbaar voer en zijn fijn beschreven. Per jaar komen er zoals gezegd vier nieuwe NS wandelingen bij. De vier routes die plaats moeten maken worden vervolgens minder goed bijgehouden maar zijn nog steeds terug te vinden via de website van OV-stappers. Ben je op zoek naar mooie wandelroutes in Nederland, neem dan zeker

Klompenpaden: onverharde wandelroutes in Nederland

In Gelderland en Utrecht vind je diverse klompenpaden wandelingen. Het lopen van deze wandelingen is zeker de moeite waard. Via klompenpaden.nl of de app vind je eenvoudig een mooie route bij jou in de buurt. Deze paden, variërend van 3 – 27 km lopen grotendeels over onverharde wegen en leiden je langs de mooie plekjes in de provincie.

Natuurmonumenten

Ook Natuurmonumenten heeft een groot aantal mooie wandelingen uitgezet. Op de website en de te downloaden app vind je ze eenvoudig terug. In totaal zijn er 305 wandelroutes uitgezet en bewegwijzerd. De routes verschillen van korte wandelingen vanaf een kilometer tot een lange dagwandeling van ruim 25 km. De routes zijn duidelijk aangegeven en via de beschrijving vind je leuke achtergrondinformatie.

Staatsbosbeheer

Ben je een echte natuurliefhebber, neem dan ook zeker eens een kijkje op de website van Staatsbosbeheer. In bijna elk natuurgebied vind je wel een paar routes van Staatsbosbeer. In totaal zijn er 560 beschreven. Meer dan 300 hiervan zijn echter korter dan 4 kilometer. Ben je op zoek naar een mooie wandelroute in de buurt dan is Staatsbosbeheer zeker een aanrader.

Wandelroutes in Nederland van Mapscratcher.nl

Zowel Roy als ik zijn gek op wandelen. Op Mapscratcher.nl hebben we tal van mooie wandelroutes in Nederland beschreven. Hier komen er in de toekomst nog veel meer bij. Neem eens een kijkje op onze Nederland pagina, en grote kans dat er een mooie wandeling voor jou tussen staat. Neem het grootste heidegebied van Limburg, De Brunssumerheide als voorbeeld.

Groene Wissels

In Nederland vind je ruim 600 super mooie wandelroutes van de Groene Wissel. Deze rondwandelingen starten en eindigen bij hetzelfde station waardoor je ze eenvoudig bereikt. De tochten brengen je langs de mooiste plekjes in de omgeving. Van alle routes is er een wandelkaart en een gps bestand beschikbaar. En alhoewel de routes van de Groene Wissel wandelingen goed beschreven zijn, vind ik het zelf een nadeel dat de routes niet bewegwijzerd zijn. Hierdoor ben je toch vaker bezig met de juiste route te vinden.  Toch heeft dat speuren ook wel weer wat. Het wandelen van de Groene Wissels is dan ook absoluut aan te raden. Je vindt de routes via deze site.

ANWB wandelroutes

Ook de ANWB heeft een groot aantal mooie routes beschreven. Oriënteren op de website en een geschikte wandeling vinden is wel iets lastiger. Toch is het lopen van deze wandelingen de moeite meer dan waard. De routes zijn niet volledig bewegwijzerd waardoor je goed de routebeschrijving in de gaten moet houden. Zin in een ANWB wandeling. Deze vind je hier.

Langeafstand wandelroutes in Nederland

Ben je op zoek naar een meerdaagse wandeltocht door Nederland dan kom je uit bij de Lange afstandswandelingen en streekpaden van wandelnet. LAW-routes zijn wandelingen van minimaal 150 en doorkuizen meerdere provincies. De wandelroutes zijn in beide richtingen gemarkeerd met een rood witte strepen. De streekpaden komen grotendeels overeen met de lange afstandswandelingen maar blijven in een regio en zijn tussen de 80 en 350 kilometer in lengte. Je herkent de wandelingen aan de roodgele markering. In totaal zijn er 23 lange afstandspaden en 21 streekpaden bewegwijzerd door wandelnet.   

Pieterpad-wandelen-in-nederland

Frankwandelt.nl

Als laatste website in dit rijtje nog een tip voor Frankwandelt.nl. Frank heeft op zijn website ruim 500 wandelroutes in Nederland beschreven en die een cijfer gegeven. Een erg leuke site om inspiratie op te doen voor je komende wandeling.

Handige apps voor wandelroutes in Nederland

Naast bovengenoemde websites bestaan er ook een aantal apps die het zoeken naar wandelroutes in Nederland makkelijker maakt. Denk aan Komoot, All trails en wandelnetwerk. Wil je gewoon van A naar B wandelen maar op zoek naar een fijne route. In deze apps vind je ook een routeplanner.

Tot slot even een paar tips voor je op pad gaat. Zorg voor goede wandelschoenen. In Nederland kun je vaak al wel uit de voeten met type A schoen of trailrunschoenen.  Ook voldoende water meenemen is geen overbodige luxe. Zelf vind ik het altijd fijn om een thermosfles, zoals deze van Stanley en wat lekkers mee te nemen om onderweg een fijne pauze te kunnen houden. Zorg daarnaast voor voldoende laagjes. Tijdens het wandelen kan het snel warmer aanvoelen maar zodra je even stopt kan het snel afkoelen.