Auto huren in zuid afrika

Auto huren in Zuid-Afrika: Dit wil je weten!

Een auto op reis geeft je ontzettend veel vrijheid. Zeker in een land als Zuid-Afrika waar de afstanden groot zijn en je anders al snel aan touroperators vast zit als je de mooie plekjes wil ontdekken. Ik kan een auto huren in Zuid-Afrika dan ook zeker aanraden. Bijvoorbeeld om de prachtige Garden Route te rijden. Zelf ben ik ondertussen drie keer in Zuid-Afrika geweest en telkens is een eigen auto mij erg goed bevallen. Ga je binnenkort naar dit prachtige land dan wil je dit weten voor je in de auto stapt.

Is autorijden in Zuid-Afrika gevaarlijk?

Over het algemeen heb ik mij in het verkeer erg veilig gevoeld. Ik zou het dan ook zeker niet als onveilig beschouwen. Probeer rijden in het donker wel te vermijden. Niet alleen zitten best veel Afrikanen met een slok op achter het stuur. Ook veel mensen doen hun lichten niet aan en men haalt  in op plekken waar je dat niet wilt. Bijvoorbeeld met tegenliggers die tegemoet komen etc. Zeker nu er veel ‘loadshedding’ is (het uitvallen van stroom en dus ook lantaarnpalen) is het ’s avonds erg donker op straat. Daarnaast is het qua veiligheid met betrekking tot criminaliteit veiliger om overdag te rijden. Voel je je niet veilig in een bepaald gebied dan kun je altijd nog van binnenuit de auto op slot doen. Overigens is dit sowieso een aanrader.

auto-verzekering-auto-huren-in-zuid-afrika

Links rijden in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika rijden ze aan de linkerkant van de weg. Ik keek daar zelf best tegenop maar het went ontzettend snel. De meeste auto schakelen automatisch maar zelfs handgeschakeld met links is prima te doen. Alleen per ongeluk de ruitenwisser gebruiken i.p.v. het knipperlicht komt nogal eens voor.

Voorrangsregel bij gelijkwaardige kruispunten

In veel westerse landen geld de regel wie van rechts komt gaat voor. In Zuid Afrika hebben ze bij veel kruispunten een stop bord staan. De auto die daar als eerste stilstaat mag gaan rijden, vervolgens de auto die daarna stilstaat enzovoort. Het klinkt misschien omslachtig maar omdat iedereen rustig aan komt rijden, werkt het heel goed.

Ongeschreven verkeersregels in Zuid-Afrika

Rijd je over een “snelweg” (vaak een eenbaansweg) dan kan het zijn dat je wil inhalen of ingehaald wordt. De ongeschreven regel is dat de zachter rijdende auto dan zo ver mogelijk naar de linkerkant uitwijkt naar de vluchtstrook om de ander te laten passeren. De inhaler zal dan soms met zijn alarmlichten knipperen als bedankje. Je kan dan zelf even groot licht terug geven of met je gevarenlicht knipperen als teken van graag gedaan.

Waar je auto huren in Zuid-Afrika?

Zelf vind ik het heel fijn om vanuit het vliegveld direct verzekerd te zijn van een huurauto. Je kan eenvoudig bij sunnycars.nl of europcar.com een auto boeken. Vooral eerstgenoemde werkt heel fijn. Ter plekke een auto regelen is ook heel goed mogelijk. Vaak hebben Avis en Hertz goedkope en goede opties.

Verzekeringen

Huur je vooraf bij een erkende organisatie als sunnycars.nl dan is een verzekering vaak inbegrepen. Je hoeft dan alleen nog borg te betalen met je creditcard. Ter plekke zou ik zeker verzekeringen afsluiten. Ook omdat veel wegen wat minder goed onderhouden zijn en een los steentje al snel voor een sterretje in het glas kunnen zorgen.

Tanken en parkeren

Nagenoeg bij elk tankstation staan er mannen klaar om je tank vol te gooien. Zelf kan je aangeven of je voor een bepaald bedrag wil tanken of je auto weer vol te gieten. Gebruikelijk is om 5 tot 10 rand fooi te geven of het wisselgeld af te ronden. Zorg dus dat je wat muntjes houdt. Bij sommige parkeerplaatsen zit ook een persoon ter bewaking van de auto’s. Mocht dit zo zijn dan is het gebruikelijk hem of haar een fooi te geven. Een ander belangrijk aandachtspunt is dat je alleen mag fileparkeren in de rijrichting. Anders kun je een behoorlijke boute krijgen.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig voor een auto huren in Zuid-Afrika

Een Nederlands rijbewijs is geldig in Zuid Afrika. De politie mag bij controle om een internationaal rijbewijs vragen, dit gebeurt echter zelden. Het internationale rijbewijs vraag je eenvoudig aan via de ANWB. Echter, hoef je deze niet te laten zien bij het huren van een auto en volstaat een Nederlands rijbewijs ook.