bogota-doen-graffiti

Wat te doen in Bogota: 4 bijzondere activiteiten in deze toffe stad!

Een bezoek aan Colombia is niet geslaagd zonder het bezoeken van de toffe hoofdstad Bogota. De stad kent een zeer bewogen geschiedenis en dit heeft het gevormd dat de bijzondere plek dat het nu is. Wolkenkrabbers, koloniale gebouwen, sloppenwijken, graffiti, night clubs en musea je vindt het er allemaal. Daarbij is Bogota ook nog één van de hoogstgelegen hoofdsteden ter wereld. In deze blog deel ik drie bijzondere activiteiten om je verblijf in Bogota tot een succes te maken.

Wat te doen in Bogota:

Geniet van het uitzicht vanaf Monseratte

Waar je ook in de stad loopt, je ziet nagenoeg overal de top van de Monseratte. Een bezoek aan de top van deze berg kun je eigenlijk dan niet overslaan. Voor de sportievelingen is het mogelijk om de hele weg naar boven te lopen. Houd er wel rekening mee dat je boven de 2500 meter boven zeeniveau bent en dat er dus minder zuurstof in de lucht zit. Gelukkig gaat er ook gewoon een kabelbaan richting de top van de 3.152 meter hoge berg. Een retourticket kost ongeveer €5,50. De kabelbaan bereik je met een korte wandeling vanuit La Candeleria of met een taxiritje.

Bovenop op de berg heb je een schitterend uitzicht over de eindeloos lijkende stad tot de omliggende bergen het zicht wegnemen. Niet gek voor een stad met 8 miljoen inwoners, maar toch… Hoe langer je blijft kijken hoe meer je gaat opvallen. Zo ontdek je al snel, het stadion, het park Simon Bolivar maar ook het sfeervolle centrum van La Candeleria. De wijk staat vol met koloniale huizen en bestaat uit veel smalle, steile steegjes en kleine kroegjes en cafeetjes.

Handige tip: reis je naar Colombia dan is wellicht fijn om een online simkaart van Airolo te kopen. Deze kun je gebruiken via de app waardoor je meteen internet hebt.

kabelbaan-monseratte-bogota

Doorloop Bogota’s bewogen geschiedenis met een graffiti tour

Je kan er niet om heen, Bogota is de stad van de graffiti. Waar je ook loopt in de stad, overal zijn er schitterende graffiti tekeningen op de muren te zien. Hoe gaaf is het, dat je aan de hand van de verhalen achter deze kunstwerken meer over de stad, het land maar vooral ook de artiest kan leren kennen. Hiervoor heeft Bogota een eigen Graffiti Tour.

Samen met een aantal andere backpackers verzamel je midden in de oude culturele wijk La Candelaria. De gids, vaak zelf ook een graffiti artiest, neemt je mee voor een circa drie uur durende toer dwars door het oude centrum. Dat de hele stad vol staat met de kleurrijke paletten is geen vanzelfsprekendheid. Nadat in 2011 de 16 jarige Diego Felippe werd doodgeschoten terwijl hij bezig was met een graffiti kunstwerk kwam de bevolking via een protestmars in actie. Dit werd versterkt toen Justin Bieber niet veel later onder politie escort een spuitbus in de hand nam om een muur te voorzien van een kleurrijk pallet. Na de woede uitbarsting van de inwoners van Bogota kon de politie niet anders dan graffiti niet meer als misdaad te zien. Hiermee kreeg de stad zijn identiteit en vooral kleur terug.

Overnachtigstip: Ben je op zoek naar een fantastische plek in te overnachten dan kan ik El Yarumo Hostel zeker aanraden. Zelf heb ik in dit Eco- en digital nomad vriendelijke hostel erg fijn geslapen.

Doen-bogota-graffiti-tour

Tijdens de toer ga je veel meer leren kennen over de stad en de gedachte achter de meesterwerken. Verhalen over liefde, onrecht, politieke boodschappen, oorlogen en daklozen komen terug in de schilderingen. Veel huiseigenaren willen ook graag hun muur voorzien van een kleurrijke tekening om te voorkomen dat er een “lelijke” tag wordt gezet. Hiermee wordt de stad steeds meer in openluchtmuseum.

Reistip: Ben je op reis in Colombia dan wil je ook zeker deze plek niet overslaan. Casa en el Agua, een hostel midden op de Caribische Zee waar je schommelend in een hangmat in slaap valt onder de sterrenhemel. Veel bijzonderder worden de slaapplekken niet.

Dagtrip naar de zoutkathedraal van Zipaquira in Bogota

Niet ver buiten Bogota vind je een van de twee Zoutkathedralen ter wereld, de kathedraal van Zipaquira. De enige andere in zijn soort vind je in Polen. Bovendien wordt deze godsdienstige plek op zondag nog steeds gebruikt.

De zoutkathedraal van Zipaquira werd in de twintigste eeuw uit de zoutmijnen gehakt door een groep mijnwerkers. Het eerste deel van de kathedraal is opgedeeld in drie compartimenten die de geboorte, het leven en de dood van Jezus voorstellen. Als je doorloopt duurt het niet lang voor je in de hoofdkathedraal komt. En wat een mooie ruimte is het. Bovendien is het bizar hoe gedetailleerd de kunstwerken zijn zo diep onder de grond. Op ruim 200 meter diepte valt mijn oog vooral op een uitgehakte boom waarvan alle kleine blaadjes zelfs afzonderlijk zijn bewerkt. Ook is er in de kerk een lichtshow te bewonderen die op het zoute plafond wordt afgespeeld. Na afloop kun je in het gezellige dorp van Zipaquira vol met historische gebouwen nog een drankje doen.

doen-bogota-zoutkathedraal

Handig om te weten voor de zoutgrot

De Zoutkathedraal van Zipaquira ligt ongeveer 50 km ten noorden van Bogota en is met de auto of met het openbaar vervoer te bereiken. Vanuit Bogotá reis je eerst naar Portal del Norte met de stadsbus of met de TransMilenio. Vervolgens pak je vanaf daar de bus naar Zipaquirá waar je uitstapt bij Calle 4. Vanaf daar kun je de bewegwijzering volgen naar de zoutkathedraal. De entree voor de zoutkathedraal is 57.000 pesos p.p. voor niet Colombianen.

Ontdek La Candaleria

De oudste en meest bijzondere wijk van Bogota is La Candaleria. En hoe kun je deze nu beter ontdekken dan te voet. Dit kan met een free walking tour waarmee je meteen ook meer leert over de stad, maar ook op de fiets of via een op eten en dringen gerichte rondwandeling. Maar je kan ook zelf op ontdekkingsreis gaan. Plekken die je dan niet over wil slaan zijn Plaza Bolívar, het Botero museum en Teatro colon. Kortom, iets wat je in ieder geval moet doen in Bogota.

Handige tip: Smeer je goed in! Ook al is het niet heel warm, door de hoge ligging van Bogota is de kans op verkleuring erg groot. Vergeet je dan ook niet in te smeren met een hoge factor zonnebrand.

Waar te overnachten in Bogota?

Zoals eerder al vermeld in deze blog is Bogota een enorm grote stad. Het kan dan ook een puzzelwerk zijn om de beste locatie voor jouw verblijf te vinden. De wijken La Candaleria en Zona Rosa zijn de meest toegankelijke wijken voor de reizigers. La Candaleria, het oude centrum heeft tal van leuke barretjes en restaurantjes als ook fijne plekken om te slapen. Twee fijne en betaalbare accommodaties die ik kan aanraden zijn Arche Noah Boutique Hostel en Ulucaho Hostel. Zona Roza is wat exclusiever en vooral gericht op het luxere nachtleven.

Hoe kom je in Bogota?

Met het vliegtuig naar de hoofdstad van Colombia

De meeste mensen die een reis maken door Colombia vliegen naar de hoofdstad. Vertrek je vanuit Nederland dan is het belangrijk om rekening te houden met het hoogteverschil. Bogota ligt namelijk op ruim 2600 meter hoogte. Ga je naar de Montserrate dan kom je zelfs ruim boven de 3000. Wees je dan ook bewust dat hierdoor hoogteziekte kan optreden. Laat je vooraf informeren door de GGD of je huisarts. Tui heeft regelmatig interessante vlucht aanbiedingen naar Colombia. Uiteraard vliegen van alle andere grote steden in Colombia vliegtuigen naar Bogota.

Vanaf het vliegveld naar je accommodatie

Tja en dan moet je vanaf het vliegveld nog bij je accommodatie zien te komen. Iets wat na een lange reis best even wat stress op kan leveren. Geen zin in gedoe en tegen een eerlijk tarief opgehaald worden? Dan kun je via gettransfer.com alvast vooraf je rit regelen. Voor de wat meer ervaren reizigers onder ons. Uber werkt fantastisch in Colombia en is dan een goede en goedkope manier om vanaf het vliegveld naar de stad te reizen. Een andere goede en goedkope optie is de Transmilenio die later in deze blog ter sprake komt.

Met de Bus naar Bogota

Het bus netwerk in Colombia is erg goed geregeld. Kom je vanuit een andere Colombiaanse stad dan kun je gewoon bij de busterminal een kaartje kopen. Let er wel op dat de bus een populair vervoersmiddel is. Het kan dus zijn dat je op tijd je kaartje moet kopen. Dit kan ook online via sites als budbus.com.

Het Transmilenio busnetwerk 

Als ergens een goed busnetwerk is, dan is dat wel in de hoofdstad. De zogenaamde Transmilenio is een netwerk waar alleen de bussen op mogen rijden en kent in totaal ruim 140 busstations. Je koopt de buskaartjes eenvoudig op de verschillende busstations. Eigenlijk is dit dan ook wel iets wat je moet doen in Bogota.