Greenway Comomeer: Een schitterende wandeling langs het Comomeer!

Na een lange reis door het prachtige Zwitserland kom je eindelijk aan bij het Comomeer, waar je rondreis door Italië zal beginnen. Dit pareltje ligt direct aan de grens van Zwitserland. Een heerlijke uitvalsbasis voor een gevarieerde vakantie. Langs het Comomeer en vlak bij het bekende stadje Menaggio ligt een van de mooiste wandelroutes in deze omgeving, genaamd Greenway del Lago di Como. Bij deze route loop je via het oude bergweggetje ’l’Antica Via Regina’ door verschillende dorpjes. Tussendoor geniet je van prachtige uitzichten, loop je langs de mooiste villa’s en kun je een lekkere Aperol drinken op een van de vele terrasjes.

Dorpjes lang Greenway Comomeer

De Greenway brengt je langs de mooiste plekjes rond het Comomeer. De wandeling van bijna 11 kilometer start in Colonno of Griante, afhankelijk welke kant je oploopt en eindigt dus ook bij een van deze twee plekken. Zelf ben ik in Griante gestart, aangezien hier een mooie gratis parkeerplaats ligt en Colonno was dus mijn finish. Tijdens de wandeling loop je langs de dorpjes Griante, Tremezzo, Mezzegra, Lenno, Ossuccio, Sala Comacina en Colonno. Je kunt de wandeling makkelijk in drie uur lopen, maar ik raad jou aan om optimaal te genieten en af en toe eens een drankje op het terras te pakken. Trek er dus ongeveer vijf uur voor uit.

Bewegwijzering van de Greenway langs het Comomeer

Bewegwijzering van de Greenway langs het Comomeer is ontzettend goed aangegeven. In de grond zijn leuke ijzeren bordjes geplaatst met de naam van de route erop. Ook zijn er bordjes op plekken waar je afslagen moet nemen. Deze bordjes zijn geel gekleurd en hier staat ook de naam van de route op. Het is niet mogelijk om te verdwalen bij deze wandeling. De route kun je opsplitsen in zeven etappes, maar normaal gesproken loop je deze in een keer. Op extreem warme dagen kun je deze dus opsplitsen en tussendoor de bus terug nemen. Laten we eens kijken naar de route.

Etappes van de Greenway route langs het Comomeer

Begin van de route – Griante

De wandeling begint bij een klein barretje langs het Comomeer in de buurt van het dorpje Griante. In dit eerste stukje loop je vooral langs prachtige villa’s met grote tuinen. Ondertussen zie je spetterende uitzichten over het Comomeer en zul je al heel wat prachtige foto’s schieten. Je kunt er voor kiezen om dit stukje over te slaan, zoals wij hebben gedaan. Je slaat dan ongeveer 600 meter over en kunt dan parkeren op een goede parkeerplaats in Griante. Bij het startpunt is helaas geen parkeergelegenheid.

Griante – Tremezzo

De start van onze route is in Griante. Zoals ik al eerder zei kun je hem dus ook starten in Colonno, maar in deze blog vertel ik de route van Griante naar Colonno. In Griante ligt een goede gratis parkeerplaats. Vanuit hier loop je richting het water waar je meteen de bewegwijzering op de grond ziet. Griante heeft ook een haventje waar je op de boot kunt stappen richting Bellagio, Menaggio, Varenna en nog een aantal plekjes.

In dit eerste stukje tussen deze twee dorpjes ligt meteen een razend populair museum genaamd Villa Carlotta. Dit is een grote villa met prachtige kunstwerken en een botanische tuin van 8 hectare uitkijkend op het Comomeer.

Onderweg loop je door het mooie Parco Civico Teresio Olivelli. Een parkje waar je heerlijk kunt zitten voor een kleine picknick. Er staan prachtige bomen en er is genoeg schaduw. Ook zou je er even in het water kunnen springen. Eet een broodje en geniet van de prachtige uitzichten. Tot slot kom je nog langs de prachtige San Lorenzo kerk.

Villa Carlotta Comomeer

Tremezzo – Mezzegra

Het tweede stukje neemt je nog mee langs het grote meer met prachtige uitzichten over het meer. Hier loop je door het historische centrum van Bonzanigo. Je zult hier beginnen aan jou eerste stukje berg opwaarts, maar het is het helemaal waard. Eenmaal boven aangekomen heb je prachtige panoramische uitzichten over het Comomeer.

Ook vind je op dit stuk een van de mooiste kerken van deze route, genaamd Saint Abundius kerk. Deze kerk staat op een fantastisch uitkijkpunt over het Comomeer en het dorpje Bellagio aan de overkant van het meer. Deze etappe is ook het meest zware stuk van de route, maar als je de route op deze manier loopt is het jouw eerste heuvel die je moet trotseren.

Mezzegra – Lenno

Op dit stukje blijf je voornamelijk op hoogte lopen en heb je prachtige uitzichten over het meer en de dorpjes die eromheen liggen. Op dit stuk daal je vervolgens af richting de oever van het meer. Je komt uiteindelijk uit bij een klein strandje genaamd Spiaggia San Giorgio. Hier hebben wij onze lunch gegeten en de voeten even laten koelen in het water. Een stukje verder liggen ook leuke barretjes om een koud drankje te nuttigen.

In Lenno kun jij ervoor kiezen om een extra stukje aan deze route toe te voegen en een bezoekje brengen aan Villa del Balbionello op het schiereikand Lávedo. De villa heeft veel bekendheid gekregen omdat hier een aantal bekende films opgenomen zijn, zoals James Bond en Star Wars. Let op dit wandelpad is alleen op dinsdag, zaterdag en zondag geopend. Je kunt ervoor kiezen om de boot vanuit Lenno te nemen. Een ticket voor tuin en villa kost €20,- p.p. De villa is op maandag en woensdag gesloten.

Lenno – Ossuccio

Kies jij ervoor om Villa Balbionello over te slaan, dan zul je de route via de achterzijde van het schiereiland verder bewandelen. Je komt langs het luxe Villa Balbiano dat te boek is voor een bruiloft of een nachtje via Airbnb (goedkoop zal het niet zijn). Deze villa was ook decor voor een film genaamd ’House of Gucci’. In de film was dit het huis van de Gucci-familie.

Ossuccio – Sala Comacina

Tussen deze twee plekjes loop je vooral langs het kleine eiland Isola Comacina. Het eiland is via hef plaatsje Sala Comacina te bezoeken. Op dit stuk kom je langs de Chiesa de San Giacomo. Deze kerk is niet mooier dan de vele anderen die je op de Greenway langs het Comomeer tegenkomt, maar het uitzicht vanuit hier over het meer is misschien wel een van de mooiste die je gaat zien.

Comomeer met Chiesa de San Giacomo

Sala Comacina – Colonno

Dit is de finish van je route en misschien ook wel het leukste stukje van de hele route. Vanuit Sala Comacina moet je een flink stuk bergopwaarts lopen. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over dit stadje en het meer. Waarschijnlijk is dit het plekje waar je graag een foto wil maken. De bekende foto van de Greenway die je overal ziet, is hier gemaakt. Op de top van Sala Comacina zie je het mooie pad met onkruid met op de achtergrond het uitsteken van de kerktoren van dit dorpje en het Comomeer. Alles samen maakt dit de perfecte shot.

Het leukst dorpje om doorheen te lopen vond ik toch wel Colonno. Wanneer je door dit fotogenieke plekje loopt krijg je echt het Italiëgevoel. In dit pittoreske dorpje vind je sfeervolle steegje met gekleurde huizen. Misschien al een klein voorproefje op Cinque Terre. Je zult uiteindelijk eindigen bij Colonno.

Greenway Comomeer: Praktische tips over vervoer

Zoals ik al eerder schreef kun je de route op twee punten starten. Wij kozen ervoor om in Griante te starten, aangezien hier een grote gratis parkeerplaats ligt direct aan de route. Kom je met de bus, dan kun je gemakkelijk uitstappen bij je beginpunt. De route is een one-way wat inhoud dat je eindigt op een andere plek. Wanneer je je route eindigt, kun je de bus nemen naar waar je auto geparkeerd staat. De route is zo gemaakt dat die begint en eindigt bij een bushalte. Heb je er tussendoor geen zin meer in, dan kun je op een van de vele haltes opstappen om terug te keren. Voor circa €3,- heb je al een ticket. Kijk vooraf goed naar de bustijden. Er zit vaak meer dan een uur tussen de bussen, waardoor je soms lang moet wachten. Dit kan natuurlijk bij een van de barretjes. Leuke plekjes om je reis te vervolgen door Italië zijn Cinque Terre en het dorpje Portovenere. Ook Toscane ontdekken met het leuke stadje Lucca of op de ultieme manier op scooter door de Val d’Orcia