caminito del rey

Caminito Del Rey: een prachtige en prachtige wandeling

Een uurtje rijden vanaf schitterende stad Malaga ligt één van Spanjes mooiste en spannendste eendaagse wandelingen: de Caminito del Rey. Tijdens deze spectaculaire trail bevind je jezelf 105 meter boven de rivier. Hier loop je op houten loopplanken tussen de kliffen van de Gaitanes. Na een kleine drie uur genieten van waanzinnige uitzichten ben je compleet overweldigd. Iets wat ik zelf niet verwacht had van een vakantie aan de Costa del Sol!

Vanwege mijn werk als reisbegeleider voor mensen met een licht verstandelijke beperking, kom ik op de mooiste plekken van de wereld. Toen ik zag dat mijn volgende reis naar de Costa del Sol ging had ik verwacht veel uren op het strand en aan het zwembad van het hotel door te brengen om aan mijn bruine kleurtje te werken. Integendeel, dankzij een vriend hoorde ik van de Caminito del Rey. Na de foto’s gezien te hebben, overtuigde ik de helft van de groep mee te gaan met deze epische hike.

Caminito del Rey volledig gerenoveerd

Voordat de Caminito del Rey werd gesloten stond het te boek als een van de gevaarlijkste wandelingen ter wereld. Alleen de dappere adrenaline junkies durfde het aan om het ‘Koningspad’ te bedwingen. De overheid besloot na een paar dodelijke incidenten om het pad te sluiten en te restaureren. Gelukkig is het pad nu volledig veilig en toegankelijk voor het publiek. Zonder ook maar iets in te hoeven boeten van de schitterende uitzichten. De wandeling is nog steeds een spannende ervaring en voor diegene met hoogtevrees mogelijk best eng. Zeker als je op de glasplaten uitkijkpunten staat en de diepte onder je in kijkt. Een goede camera meenemen is dan ook zeker geen overbodige luxe.

hike malaga

Overnachtingstip: Op zoek naar een betaalbare accommodatie in het centrum van Malaga? Denk dan eens aan La Casa Mata Central. Je verblijft midden in het centrum en bent zo op het strand.

Spannende boardwalk

Het eerste stuk loop je via een klein tunneltje en een onverhard pad naar het startpunt. Hier krijg je een helm en wat instructies voordat je de wandelroute op mag. Het eerste gedeelte is al super mooi en veelbelovend, maar zodra je de eerste loopplanken voorbij bent en je een eerste uitzicht op de prachtige kloof in de verte en de kronkelende rivier hebt, gaat het pas echt beginnen.

Het duurt vervolgens niet lang voor je bij de kliffen bent en je je op het onderdeel bevindt waar het ‘Koningspad’ het meest bekend om is; de houten loopplanken die aan de klif zijn vastgehecht. De oude flonders zijn nog steeds zichtbaar en ik kan me bijna niet voorstellen dat mensen daar daadwerkelijk hebben gelopen. Blijkbaar deden ze dat toch echt… Ik ben blij dat de dappere bergbeklimmers het pad in oude glorie hebben hersteld en dat ik zonder op mijn voetstappen hoef te letten kan genieten van de adembenemende uitzichten. Voor de mensen zonder hoogtevrees (of die het wel hebben en heel dapper zijn) is het ook mogelijk om door een glazen platform de diepte in te kijken. Met een loopbrug verplaats je jezelf naar de andere kant van de kloof waar de hike er bijna op zit.

Ben je op zoek naar vliegtickets voor jouw reis naar Malaga? Transavia biedt regelmatig zeer betaalbare vluchten richting deze leuke Spaanse stad. Helemaal goed voorbereid zijn? Boek alvast een transfer van het vliegveld naar je hotel via gettransfer.com.

hike caminito del rey

Ga in de ochtend

De complete trail is ongeveer 11 km lang (waarvan 7,5 km aan en uitlooproute). Ik denk dat iedereen die in staat is om een paar kilometer te wandelen de Caminito zonder problemen kan voltooien. Met onze groep duurde het ongeveer 2,5 a 3 uur maar dat was voornamelijk omdat we niet konden stoppen met foto’s maken. De wandeling is nagenoeg vlak en goed te doen. Als je in de vroege morgen start is de temperatuur bovendien nog zeer aangenaam. Bovendien heb je daarna nog genoeg tijd om een verkoelende duik te nemen in de zee of het zwembad. Tenminste, dat is wat wij deden.

Gegevens Caminito del Rey

  • Locatie: Andalusië
  • Afstand: 3,5km + 7,5 km aan en uitlooproute
  • Tijdsduur: circa 3 uur
  • Kosten: €15,00 + transfer

Hoe kom je bij de Caminito del Rey?

Het startpunt van de Caminito is minder dan een uur rijden van Malaga waardoor het zeer bereikbaar is vanuit de verschillende badplaatsen langs de kust. Via sunnycars.com huur je eenvoudig een auto waarbij je goed verzekerd bent. Het is mogelijk om online voor €15,00 kaartjes te kopen waarbij een additionele bustranfers terug naar het autopark gemakkelijk bij te boeken is. Het is vanuit de meeste badplaatsen ook mogelijk om een bus-tour te boeken inclusief gids die langs de route een aantal interessante feitjes weet te vertellen. Het kan bij vlagen redelijk druk met toeristen zijn maar door het maximum toegestane limiet van 50 mensen per half uur wordt het nooit echt te druk waardoor je volop kan genieten van de prachtige uitzichten.

Wat mij betreft is de Caminito del Rey een absolute aanrader tijdens een bezoek aan Andalusië! Wil je meer van dit soort activiteiten? Lees dan eens verder! Wil je meer toffe hikes maken? Lees dan eens deze blog over zeven toffe hikes die je niet mag missen als je in Nieuw Zeeland bent!