Vilsalpsee

Vilsalpsee: een dagje langs spiegelende meren en een prachtige waterval!

Wil je een heerlijke wandeling maken die toegankelijk is voor vrijwel alle wandelaars? Hier bij de Vilsalpsee zul je zonder enige moeite een prachtige dag beleven. Bij het grote meer zijn tal van wandelingen en zullen de wandelfanaten zich goed uit kunnen leven. Naast het prachtige meer kun je ook een bezoekje brengen aan een waterval. Hoe je hier precies komt? Lees maar even verder.

Vilsalpsee

Het woordje Vilsalpsee is nu al een aantal keer voorbij gekomen. De Vilsalpsee is een groot meer in de bergen van Oostenrijk en ligt vlak bij het dorpje Tannheim. Het meer is vooral bekend vanwege haar unieke ligging in de Allgäuer Alpen en ligt midden in de bergen met verschillende wandelroutes. De naam heeft het meer te danken aan de rivier de Vils dat de enige afvoerende rivier van dit meer is. Het meer is 1,2 km lang en wel 0,5 km breed. Over het algemeen is het meer erg rustig, waardoor je er in de zomermaanden lekker kunt zwemmen. Wanneer er geen wind staat, zal het een spiegelmeer worden. De Vilsalpsee ligt in een groot natuurreservaat van ongeveer 16 vierkante km.

Fisher Stube

Aan het begin van de Vilsalpsee ligt de Fisher Stube. Na een mooie wandeling is het mogelijk om bij dit restaurant een hapje te eten of een verkoelend drankje te nemen. Vanuit het terras van dit restaurant heb je een prachtig uitzicht over het meer. Vanuit de Fisher Stube kun je ook kajakken of zwemmen. Ook voor honden is hier een fijn stukje strand waar honden gemakkelijk het water in kunnen.

Vilsalpsee vanaf de Fisherstube

Bergaicht Waterval

Wanneer je de Vilsalpsee bezoekt, moet je ook een bezoekje brengen aan de Bergaicht Waterval. Deze waterval ligt ongeveer een 45 minuten achter het meer. Met bewegwijzering kun jij eenvoudig tot aan deze waterval komen. De waterval zelf is wel gaaf, maar de omgeving waar de waterval in ligt, doet mij denken aan nationaal parken in West-Amerika. De waterval is een van de hoogste in Oostenrijk. Het is vooral smeltwater dat hier naar beneden stort en uiteindelijk in de Vilsalpsee terecht komt.

De beste tijd om de waterval te bezoeken is in het einde van de lente of aan het begin van de zomer. Rond deze periode zal het meeste ijs en sneeuw dooien, waardoor er ook het meeste water naar beneden komt. Houd er rekening mee dat er in de lente nog sneeuw ligt in dit gebied. Je zult het pad dan ook lastiger vinden, dat over het algemeen goed aangegeven staat. Het is dan nodig om over het ijs te lopen, wat het ook weer erg leuk maakt. Je kunt de waterval van dichtbij bezoeken, door een zijpad te nemen.

Wandelingen rondom het meer

Er staan verschillende wandelingen langs de Vilsalpsee aangegeven. Hieronder een aantal wandelingen die aan te bevelen zijn:

Rondje Vilsalpsee

De meest bekende en toegankelijke wandeling is een rondje om de Vilsalpsee. De route is vlak en voor mensen die niet meer zo goed ter been zijn een fijn rondje om te wandelen. Ook kun je dit rondje met de kinderwagen lopen. Over het kiezelpad loop je langs het meer met steeds een ander uitzicht, aangezien het een rondje is. De bergtoppen weerspiegelen in het heldere water. De wandeling duurt ongeveer 45 – 60 minuten.

Bergaicht-Wasserfall

Wil jij het meer combineren met een beetje uitdaging, maar wil je geen grote wandeling maken, dan is deze geschikt. Een wandeling naar de Bergaicht Waterval zal ongeveer twee uur duren. Je zult eerst een groot stuk langs de Vilsalpsee lopen en vervolgens via weides en een prachtige vallei bij deze waterval uitkomen. Er zullen verschillende beekjes zijn die je moet trotseren. Ik raad je aan om dan ook goede (waterdichte) wandelschoenen aan te doen.

Drie-meren rondwandeling

Ben jij klaar voor de uitdaging? Deze route van 15km brengt je langs drie meren. Bij deze wandeling door het Tannheimer Tal zul je verrast worden met twee bergtoppen, een hoogteweg en kristalheldere meren. Je zult beginnen bij de berg Neunerköpfle, waar je op weg naar de Landsberger Hütte getrakteerd wordt met het bergmeer Lache. Via de Traualpsee zul je vervolgens naar de Vilsalpsee lopen en bij Tannheim eindigen. In totaal zal de route 5 uurtjes in beslag nemen. Daar je hoog begint en laag eindigt, zul je vooral dalen en is het niet een al te zware wandeling.

Vilsalpsee met een mooie spiegel

Hoe kom je bij de Vilsalpsee

Om de Vilsalpsee te bereiken moet je eerst naar Tannheim rijden. Vanuit het dorpje Tannheim kun je de Vilsalpsee bereiken. Dit kan op de volgende twee manieren, aangezien de Vilsalpsee overdag niet te bereiken is met de auto:

Tannheimer Alpenexpress vanuit Tannheim

Vanuit Tannheim vertrekt er een klein treintje (soort van busje) naar de Vilsalpsee. Elk uur kun je instappen en je zult bij het restaurant Fisher Stube en het begin van de Vilsalpsee afgezet worden. Een treinritje duurt ongeveer 20 minuten en kost €6,- per volwassene voor een retourtje. Voor kinderen en honden kost het €4,- en het is mogelijk komt te pinnen. Houd wel rekening met de vertrektijden. De eerste rit vanuit Tannheim naar de Vilsalpsee is 10.30 uur en de laatste rit terug zal om 17.00 uur zijn.

Lopend naar het meer

Het is ook mogelijk om naar het meer te lopen vanuit het stadje Tannheim. Het zijn ongeveer 3 kilometer lopen richting het meer. Wil je de terugweg niet meer lopen, dan kun je er altijd voor kiezen om met de Tannheimer Alpenexpress terug te rijden. Een enkel ritje zal in dit geval €3,70 per volwassene, €2,50 voor kinderen en €3,- voor honden kosten.

Ben jij opzoek naar de mooiste bergmeren van Oostenrijk? De bergmeren Seebensee en Drachensee zijn absoluut twee van de mooiste meren die ik ooit gezien heb. Wil je de hoogte eens opzoeken en de adrenaline voelen? Check dan eens de hangbrug Skyline179 in Reutte.