De Tafelberg beklimmen

De tafelberg beklimmen: een prachtige hike naar de top

Waar je in Kaapstad ook bent, je ziet de iconische Tafelberg overal liggen. Een bezoek aan de stad is dan ook niet compleet zonder een kijkje vanaf de top. De makkelijkste manier om vanaf het uitzicht bovenop te genieten is om de kabelbaan omhoog te pakken maar veel leuker is het om naar boven te wandelen. Wil je de Tafelberg beklimmen? Dan wil je dit weten.

De Tafelberg beklimmen per voet

Naar de top zijn meerdere wandelroutes van verschillende niveaus en tijdsduur. De meest toegankelijke beklimming van de Tafelberg is die via de Platteklip Gorge. Deze is voor de meeste wandelaars goed te doen. Andere routes die ook veel gelopen worden zijn de Smuts track en de Pipe track walk. Uiteraard is het ook mogelijk om de kabelbaan omhoog te nemen. Wil je liever genieten van het uitzicht op de tafelberg vanaf de Lion’s head. Lees dan alles over de hike naar de top in deze blog.

De Platteklip Gorge wandelroute

De meest directe beklimming van de Tafelberg is die via de Platteklip Gorge. Deze route naar de top duurt circa twee uur en is ongeveer drie kilometer lang. Het is een steile, rotsachtige beklimming die voor fitte wandelaars goed te doen is. De naam heeft de route met name te danken aan de twee steile wanden waar je aan het eind doorheen loopt. Zelf zou ik aanraden om wel met de kabelbaan naar beneden te gaan (en nee dit zeg ik niet vaak). De route naar beneden vraagt namelijk veel van je knieën.

Overnachtingstip: Op zoek naar een mooie en betaalbare accommodatie in Kaapstad? Dank kan ik Villa Viva zeker aanraden. Start je ochtend met een heerlijk ontbijt en vertrek voor jouw beklimming van de tafelberg.

Loop naar het hoogste punt: Mclear’s Beacon

Eenmaal boven kun je genieten van een fantastisch uitzicht over de stad en oceaan. Dat heb je ook wel verdiend! Bij het kabelbaanstation vind je een souvenirswinkel en een terrasje waar je een lekker drankje kan doen. Toch zou ik aanraden om nog even de rondwandeling (tegen de klok in) naar het hoogste punt te lopen. Mclear’s beacon ligt op 1086 meter hoogte. De top zelf is behalve een bewijs van de top niet heel interessant maar op de terugweg heb je een heel indrukwekkend uitzicht op de ruige zijkant van de Tafelberg. De route is gemarkeerd met geel geverfde voetstapjes.

Uitzicht vanaf de tafelberg

Waar moet ik aan denken als ik de Tafelberg ga beklimmen

Als eerste is het aan te raden om het weerbericht te checken. Soms ligt er namelijk een wolkendek (tafelkleed) op de berg waardoor je de berg wel kan beklimmen maar niet kan genieten van het uitzicht. Houdt er bovendien rekening mee dat het een berg blijft en het weer zeer veranderlijk kan zijn en totaal om kan slaan. Bovendien sluit bij heftige wind de kabelbaan.

Tijdens het beklimmen van de Tafelberg loop je vrijwel altijd in de zon. Neem dan ook voldoende water mee en smeer je goed in met factor 50 zonnebrand. Het klinkt misschien cliché maar heb toch heel veel wandelaars ontmoet die zonder water komen te zitten. Ik zou minimaal een 1,5 liter fles meenemen of een Camelback voor in je rugzak. Beter te veel dan te weinig. Ondanks het warme weer zou ik voor op de top altijd een vestje of jasje meenemen. Het kan er snel afkoelen.

Hoe kom je bij de Tafelberg

De makkelijkste manier om bij de Tafelberg te komen is met de auto of Uber. Rijdt dan naar het kabelbaan station. Let op, hier kan het heel druk zijn. Wandel je naar boven via de platte klip Gorge, rijdt dan ongeveer anderhalve kilometer door. In de bocht naar links vind je aan de rechterkant de start van de route. Parkeren kan iets daarvoor aan de linkerkant van de weg. Parkeren is gratis.

De kabelbaan naar de Tafelberg

Is wandelen niet helemaal jouw ding of toe aan een rustigere en makkelijkere manier naar boven, neem dan de kabelbaan omhoog. Het is de meest toegankelijke manier op van het uitzicht van de Tafelberg te genieten. Tickets zijn eenvoudig te bestellen via deze website. Kaartjes voor de kabelbaan kosten R210 voor een enkeltje of R390 voor een retourticket.