Hanzestad centrum

Weekendje weg in Kampen: Beleef deze verrassende Hanzestad

Voor een weekendje weg binnen Nederland is Kampen wellicht niet de eerste stad waar je aan denkt. Toch is het een super leuke stad waar je kan genieten van de gezelligheid van een eeuwenoud stadscentrum en een mooie omgeving. Bovendien is de stad makkelijk per trein bereikbaar. Mijn vriendin en ik sliepen voor mijn verjaardag een weekendje in een schattige Tiny Garage van waaruit we gemakkelijk de stad verkenden.

Wat te doen tijdens een weekendje weg in Kampen

Tijdens een weekendje weg in Kampen kun je lekker dwalen door de straten van de eeuwenoude Hanzestad. Onderweg wandel je langs monumentale panden en kerken, vind je drie indrukwekkende stadspoorten en ontdek je tussen de goed bewaarde gevels en pakhuizen de ene na de andere muurschildering. Het zijn reclame-uitingen uit vervlogen tijden, maar in ere hersteld. Drink ondertussen een drankje in een van de gezellige cafeetjes waar je uitkijkt over de IJssel. Loop ook zeker even over de brug met de gouden wielen om van de ‘skyline’ van Kampen te genieten. Hier zie je geen hoogbouw, maar historische panden, poorten en kerken bepalen het gezicht van de Hanzestad.

De stad nog beter ontdekken doe je met de verschillende routes in de Kampen Stadsgids App. Met behulp van deze app kun je bijvoorbeeld de Nautische Hanzewandelingen maken, die je eeuwen terugnemen in de tijd. Ook kun je zelf je route kiezen bij de Selfieroute, die je meeneemt langs de meest fotogenieke plekken. Een andere leuke manier om de stad te ontdekken is via de Escape Tour. Wandel door de stad op zoek naar aanwijzingen om de ‘uitgang’ van Kampen te vinden.

Tip: met een NS weekendvrij abonnement reis je in de weekenden gratis van elk station in Nederland naar Kampen. Vind je het leuk om korte stedentrips te maken in ons eigen land, dan kun je op deze manier relatief goedkoop in het weekend verschillende steden ontdekken.

Geniet van het rivierlandschap

Buiten het historische centrum zijn er in de omgeving daarnaast volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied. Wandel of fiets langs het prachtige rivierlandschap dwars door de uiterwaarden. In dit boekje vind je de mooiste fietsroutes van Nederland. Bij een langer verblijf kun je ook een bezoekje brengen aan het nabijgelegen Zwolle via het Kamperspoorlijntje. Wist je dat dit het kortste spoorlijntje van Nederland is?

Overnacht in een Tiny Garage

Direct aan de IJssel, naast een kleine jachthaven, ligt de schattige Tiny Garage. Deze garage is omgebouwd tot een knusse studio en is van alle gemakken voorzien. Zo heeft het een eenvoudige keuken (magnetron), een wasmachine met droger en een moderne badkamer. Ook het ruime tweepersoonsbed ligt heerlijk. Met mooi weer kun je voor het huisje heerlijk in de zon zitten om een boekje te lezen of gezellig te eten! Bovendien loop je in tien minuten langs de rivier naar het stadscentrum, waar je genoeg gezellige winkeltjes en cafeetjes vindt om er een leuk weekendje weg van te maken. Wil jij ook overnachten in dit romantische huisje? Check dan snel even de pagina van The Tiny Garage.

Weekendje weg in Kampen: Gezellig uiteten in Herberg de Bonte Os

In Kampen zijn er veel plaatsen waar je lekker kunt eten, maar onze favoriet is toch echt wel Herberg de Bonte Os. Dit gezellige restaurant ligt midden in het centrum, in een klein steegje dat je betreedt door onder een poort door te lopen. Je hebt daardoor het idee dat je op een privé pleintje bent. Het restaurant straalt bovendien veel sfeer uit en de bediening is zeer gastvrij. Maar nog veel belangrijker dan dat: het eten dat ze serveren is heerlijk! Reserveren is zeker aan te raden want ook bij de Kampenaren is dit restaurant erg geliefd.

Ook kun je ervoor kiezen om overdag in een van de vele ambachtelijke winkeltjes in de stad lekkere verse producten te halen, en deze voor de Tiny Garage op te eten. Kaasjes, nootjes en een zon die langzaam in de IJssel wegzakt. Wat wil je nog meer?

Wil je op nog meer bijzondere plekken overnachten, zoals deze? Eens overnachten in een caravan, die beschikt over een sauna? Check deze unieke overnachting eens en wees er op tijd bij als je het wil boeken.