Strand met palmboom Fiji

Wat te doen op de Yasawa eilanden? 5x verrassende activiteiten

Ultiem relaxen op eilandjes waar vrijwel geen mensen wonen, genieten van de palmbomen, eindeloze uitzichten, geen mobiele telefoon en genoeg Cava om knettergaar te worden, de Yasawa eilanden zorgen dat jij het allemaal gaat beleven. Deze eilandengroep is vrij bekend onder de toeristen die een bezoekje brengen aan Fiji. Maar wanneer jij als Nederlander naar Fiji gaat, is het goed om te weten welke eilanden je moet bezoeken. Je gaat bepaalde eilanden bezoeken omdat je onvergetelijke momenten wil beleven. De activiteiten kunnen hier een groot aandeel in spelen. Toen ik deze eilanden bezocht, moest ik op gevoel een keuze maken op welke eilanden ik ging overnachten. Ik had helaas vrij weinig informatie over deze eilandengroep. In deze blog beschrijf ik vijf verrassende activiteiten op de Yasawa eilanden die mijn reis door Fiji specialer maakten.

Snorkelen met wilde rifhaaien

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Deze activiteit stond hoog op mijn bucketlist bij een bezoekje aan de Yasawa eilanden. De onderwaterwereld ontdekken is al fantastisch, maar dan ook nog met wilde rifhaaien zwemmen lijkt te mooi om waar te zijn. Het eiland Wayasewa, beter bekend als Wayalailai Ecohaven resort, biedt deze uitdagende activiteit aan en is toegankelijk voor iedereen.

Vroeg in de ochtend kom je uit je bed en je gaat ongeveer een half uurtje per boot richting de plaats waar de rifhaaien leven. Een duik in het water en er is een grote kans dat er direct tien van deze haaien langs je afzwemmen. Zelf heb ik de activiteit in de avond gedaan, maar dan zijn er wel minder haaien actief. Probeer dus in de ochtend te gaan! Omdat wij in de avond gezwommen hebben met deze dieren, konden we ultiem genieten van een prachtige zonsondergang op de weg terug, mindblowing!

Snorkelen met rifhaaien bij Yasawa eilanden

Wandelend naar de top van Wayasewa

We blijven nog even op hetzelfde eilandje. Een van de mooiste uitzichten die jij gaat zien in Fiji is waarschijnlijk deze. Beklim de berg van het Wayasewa eiland en sta versteld van de eindeloze blauwe zee en de prachtige omringende eilandjes. Het pad is eenvoudig en je kunt je haast niet verlopen. Het is mogelijk om samen met een bewoner van het eiland de berg te beklimmen en te genieten van een spetterende zonsopkomst. Het is een pittige wandeling, aangezien het altijd rond rond de 30 graden is. Dat betekent wel dat je de cava van de dag ervoor goed eruit kunt zweten.

Wil jij toch redelijk makkelijk de berg oplopen en niet tegen gehouden worden door de warmte, sta dan heel vroeg op en ga in de ochtend. Je kunt gerust een aantal uren op de top van de berg vertoeven. De uitzichten zijn werkelijk onvoorstelbaar en je kunt het hele eiland 360 graden bekijken. Het is een fantastisch gebied om foto’s te maken of om op een handdoekje te liggen en te genieten van de rust. Het is verstandig om veel water en een handdoek mee te nemen. De klim naar boven duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Onderweg kom je ook al langs prachtige plaatjes. De terugweg lukt gemakkelijk in 45 minuten.

Uitzichtpunt bij Wayasewa

Ontmoet de gigant van de oceaan

Kom oog in oog te staan met de gigant van de oceaan. De wereldberoemde Manta Ray is dagelijks tussen deze eilandjes te vinden. Bewoners van het Nanuya Balavu Island, ook wel bekend van het Mantaray Island Resort, zijn de hele dag op de boten rond aan het varen om de Manta Ray te spotten. Zodra de Manta Ray gespot is, spring je direct op een boot om te gaan snorkelen met deze immens grote dieren. Het prachtige dier straalt bijzonder veel rust uit en het is dan ook niet nodig om bang te zijn voor deze giganten.

Het is vrij eenvoudig en goed geregeld bij Mantaray Island Resort. Zodra de Manta Ray gespot wordt, spring je op de boot en ga je snorkelen. Bij terugkomst bij het resort, moet je de activiteit betalen. Het kan altijd gebeuren dat je de Manta Ray niet tegenkomt. Dan hoef je natuurlijk ook niet voor de activiteit te betalen. Wanneer je de Yasawa eilanden gaat bezoeken, plan dan zeker een nachtje op dit ongelofelijk mooie eiland. Het straalt veel luxe uit en het eten is fantastisch. 

Snorkelen met manta roggen bij de Yasawa eilanden

Leer de kokosnoot waarderen

Doe even een stapje terug van luxe en ga de natuur ontdekken op de Yasawa eilanden. De medewerkers van Long Beach Resort op het eiland Matacawa Levu nemen jou mee naar de natuur. Je kan er prachtig wandelen, snorkelen door het fantastische rif, vissen, je toekomstige trouwring van kokosnoot maken en nog veel meer. Hetgeen wat mij het beste bijgebleven is van dit eiland, is de waardering die de inwoners hebben voor de kokosnoot. Op dit eiland kun je deelnemen aan een kokosnoot demo. De bewoners leren je bijvoorbeeld hoe je zonder hulpmiddelen een kokosnoot kunt openen. Ze laten ook zien waarvoor ze de kokosnoot allemaal gebruiken en ook niet maar één deel van deze noot weggooien. Je leert deze noot werkelijk waarderen en krijgt respect voor de manier van leven van deze mensen op het eiland. 

Kokosnoot demo op Long Beach Resort

Je eigen avondeten vangen met een handlijn

Wie houdt er nou niet van een heerlijk stukje versgebakken vis. Op dit eiland gaan de bewoners vrijwel dagelijks vissen. De bewoners van dit eiland zijn afhankelijk van wat er op en rondom dit eiland te vinden is. Samen met de Chief van het dorp kun jij op een zonovergoten ochtend op de openwateren van Fiji gaan vissen. De avond van tevoren worden er krabbetjes gevangen die als aas gebruikt worden, om vervolgens een paar visjes te vangen. In Nederland gaan we ook regelmatig vissen. Lekker de hengel uitgooien en wachten tot er iets bijt.

In Fiji gaat dit er heel anders aan toe. Hier wordt er gevist met een handlijn. Dit houdt in dat het draad om je hand gedraaid wordt en je met je hand aan moet voelen wanneer een vis aan het aas zit te knabbelen. Wanneer je beet hebt haal je de vis met de hand uit het water. Een fantastische ervaring, en je leert de locals die mee gaan vissen ook beter kennen. Na circa twee uur vissen en een bak vol vis keer je terug naar het eiland, waar je na 30 minuten de vis al geserveerd krijgt op een bordje. Verser dan vers! Het is ook mogelijk om te gaan speervissen. Dit is ook een heel bijzondere manier van vissen, waarbij je in de avond/nacht in het water gaat vissen en met een soort geweer het water in gaat. 

Vissen op de Yasawa eilanden

Wil jij het best beoordeelde strand van Fiji bezoeken? Laat je betoveren door dit prachtige witte strand.