Ijsgrot in zwitserland rhonegletsjer

IJsgrot Zwitserland: wandel aan de binnenkant van de Rhônegletsjer

Ooit de binnenkant van een reusachtige gletsjer gezien? In Wallis Zwitserland vind je een prachtige ijsgrot waar je als bezoeker doorheen kan lopen. Aan de buitenkant lijkt het wellicht nog een grote witgrijze massa. Eenmaal binnen geniet je van een schitterende blauwe ijstunnel. Een bezoek aan de Rhônegletsjer kun je alleen vanwege het uitzicht op de omgeving al niet overslaan. Wil jij deze ijsgrot in Zwitserland bezoeken? Dan wil je dit weten!

De Rhônegletsjer

Op de Furkapas vind je de op één na grootste gletsjer van Zwitserland, de Rhônegletsjer. Hier ontspringt de rivier de Rhône die via het meer van Geneve helemaal naar de middellandse zee stroomt. Helaas smelt door klimaatverandering deze gletsjer in rap tempo. Circa 100 jaar geleden liep deze gletsjer namelijk zelfs helemaal door tot in het dal bij het dorpje Gletsch. Door het aanleggen van de weg op de Furkapas is het tegenwoordig mogelijk deze nog altijd zeer indrukwekkende gletsjer van dichtbij te bewonderen.

Rhonegletsjer ijsgrot zwitserland wallis

Hoe kom ik bij de ijsgrot van de Rhônegletsjer

De ijsgrot van de Rhônegletsjer vind je op de grens van het kanton Wallis en kanton op de Furkapas. Parkeren doe je bij Hotel Belvédère en is gratis. Zeker in de zomermaanden kan het hier erg druk zijn. Mocht er op het parkeerterrein geen plek zijn, kun je ook iets na het hotel aan de rechterkant parkeren.

Uitzicht ijsgrot zwitserland furkapas rhonegletsjer

Hoe lang heb ik nodig voor de IJsgrot?

Heel groot is het allemaal niet. Nadat je bij de entree een kaartje hebt gekocht (CHF 8,50), loop je een grind/ rotspad naar beneden richting de ijsgrot. Eenmaal binnen loop je circa 100 meter (heen en terug) door de IJsmassa. Ook kun je onderweg naar de ijsgrot genieten van het uitzicht bij het nieuw ontstane gletsjermeer. In totaal heb je aan ruim een half uur in en rondom deze ijsgrot in Zwitserland meer dan genoeg. Helaas zijn de paden voor minder validen of rolstoel gebruikers niet toegankelijk. De ijsgrot is dagelijks geopend van 08:00-18:00.

Schitterend uitzicht vanaf de Furkapass

De Rhônegletsjer ligt op de schitterende Furkapas. Kronkelend door de bergen is alleen de weg er naar toe al het genieten waard. Vanaf het gletsjer heb je bovendien een schitterend uitzicht op de omgeving. Onderweg zul je bovendien peperdure auto’s en fietsers tegen komen die allen willen genieten van dit natuurfenomeen.  Na je bezoek aan de ijstunnel kan ik ook zeker aanraden om een drankje te doen op het terras van Grand Hotel Glacier du Rhône. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de gletsjer.

Uitzicht ijsgrot zwitserland rhonegletsjer

Wanneer kun je deze ijsgrot in Zwitserland het beste bezoeken

In de Rhônegletsjer was lang geleden een natuurlijke ijsgrot aanwezig. Sinds eind 1800 wordt elk jaar de tunnel opnieuw uitgeboord om het toegankelijk te houden voor publiek. Door het verschuiven van de gletjers verplaatst de ijsgrot steeds iets verder van de entree bij de souvenirshop. Ik zou zeker aanraden om aan het begin van de zomer te gaan. Dan is de grot namelijk circa 100 meter lang, terwijl aan het eind van de zomer de grot nog maar circa 60 a 80 meter lang is.

Gek op Zwitserland. Bezoek dan ook zeker het bergdorp Saas Fee. Hier maak je schitterende hikes, vlieg je over een ravijn met de hoogste zipline van Europa of zwem je in een schitterend gletsjermeer.