Schiessentümpel

Mullerthal Trail: bewandel Luxemburgs ‘Klein Zwitserland’ – MapScratcher

Luxemburg is ontzettend klein, maar daardoor kun je wel alle ins en outs van het land ontdekken. Voordat ik Luxemburg bezocht wist ik niet dat Luxemburg zo’n mooie wandelroutes had. Ben jij een echte natuurliefhebber? Dan mag je deze wandelroute absoluut niet missen. Het ontzettend mooie en variërende landschap van Luxemburg liet mij enorm versteld staan en ik denk dat dit bij jou niet anders gaat zijn. Ben je benieuwd naar de uitdagende Mullerthal Trail? Lees dan eens verder in de blog, zodat jij ook zo goed mogelijk kunt starten aan deze heerlijke wandeling. 

Het Mullerthal oftewel Klein Zwitserland

Het Mullerthal is een gebied in het oosten van Luxemburg en ligt vlakbij de Duitse grens. Het gebied wordt ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd vanwege de prachtige natuur met al haar beekjes, zandsteenformaties, watervallen en prachtige landschappen. Een bekende waterval in dit gebied is de Schiessentümpel, dat de hoogste waterval van Luxemburg is. Over de waterval is een houten brug gemaakt, zodat je deze bekende attractie goed kunt bekijken. In eerste instantie was het gebied Mullerthal alleen maar de directe omgeving van de Zwarte Ernz, waar ook de waterval ligt. Vanwege het toeristische succes hebben ze het omringende gebied met dezelfde uitzichten ook bij het Mullerthal betrokken. Bekende dorpjes in het Mullerthal zijn o.a. Echternach, Berdorf en Beaufort.

Welke routes zijn er?

De Mullerthal Trail kent drie routes en zijn allemaal in een lus te lopen. De routes zijn met elkaar verbonden, zodat je alle routes achter elkaar kunt lopen. Alle routes bij elkaar zijn in totaal 112 kilometer. De eerste route van 36 km begint bij Echternach en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Bij de eerste route loop je vooral door prachtige rotsformaties, bossen en weiden. De tweede route van ongeveer 38 km begint ook in Echternach en loopt langs het dorpje Berdorf. Route twee heeft een hoge moeilijkheidsgraad en loopt dwars door het hartje van ‘Klein Zwitserland’. Deze route staat vooral in het teken van spectaculaire rotsformaties. Route drie is wederom 38 km lang en begint bij het dorpje Müllerthal. Deze route bestaat vooral uit schilderachtige beekdalen en romantische burchten. Ook kom je hier langs de beroemde Schiessentümpel waterval.

Het is dus mogelijk om de routes apart van elkaar te lopen of ze alle drie achter elkaar te lopen. Ben je dit van plan, zorg ervoor dat je goed traint vooraf. De paden zijn erg goed aangegeven en het is ook heel eenvoudig om de route te volgen. Het pad is goed begaanbaar, maar bij slecht weer kun je altijd even de website van de Mullerthal Trail checken. Ze geven elke dag een update over de begaanbaarheid. 

Extra wandeltochten bij de Mullerthal Trail

Heb jij echt geen zin om die routes te bewandelen, dan begrijp ik dat helemaal. De Mullerthal Trail biedt ook een aantal extra wandeltochten aan, waarmee je de route kunt uitbreiden of kleinere routes kunt bewandelen met daarin toch stukjes van de Mullerthal Trail. Er zij 4 extra routes die de Mullerthal Trail aanvullen voor als je nog niet genoeg gezien hebt. Deze ExtraTouren zijn vooral te vinden bij route 3 van de Mullerthal Trail.

Naast de ExtraTouren, zijn er tal van andere wandeltochten die stukjes van de Mullerthal Trail meepikken. Deze wandeltochten zijn heel duidelijk aangegeven met bordjes. Alle routes zijn aangegeven met een letter en een nummer. Een echte aanrader is route E1, waarbij je start en eindigt in Echternach. Deze route brengt je ook langs de bekende Perekop, de imposante kloof genaamd “Wollefsschlucht” en de grot Huel Lee met direct erna het amfitheater. 

Alle laden hebben wel iets bijzonders en laten je de diversiteit van de Mullerthal Trail zien. Benieuwd welke routes er allemaal zijn? Check eens de website van de Mullerthal Trail.

Waar moet je beginnen?

Er zijn diverse plekjes waar je kunt starten. De drie routes sluiten op elkaar aan en dat betekent dus dat je de auto kunt parkeren op een plek en alle routes kunt bewandelen. Je komt uiteindelijk weer bij de auto uit. De meeste mensen beginnen in het dorpje Echternach, aangezien dit een redelijke toeristisch dorpje is en er ook voldoende accommodatie is. Andere bekende plekjes om de wandeling te starten is in de dorpjes Berdorf of Beaufort.

Accommodatie?

De dorpjes rondom de Mullerthal Trail zijn helemaal ingericht op de toeristen die komen voor de wandeling. In het dorpje Echternach is enorm veel accommodatie te vinden. De website van de Mullerthal Trail heeft een aantal aanbiedingen die je kunt boeken. Ben jij benieuwd naar nog meer accommodaties? Kijk dan gewoon eens op booking en je zult gerust genoeg vinden.