Hohsaas en kreuzboden panorama

Hohsaas en Kreuzboden: Tips voor deze nog onontdekte plek in de Zwitserse Alpen

De Zwitserse Alpen zijn prachtig maar dat betekent dat je op de bekende plekken als Saas Fee en Zermatt veel mede natuurliefhebbers tegen komt. Toch zijn er ook voldoende mooie en onontdekte plekjes waar je kan genieten van het berglandschap. Zo kijk je vanaf Hohsaas uit over 18 bergtoppen van meer dan 4000 meter hoogte. Op zoek naar een nog onontdekte parel in de Zwitserse Alpen? Ga dan naar Hohsaas en Kreuzboden. Dit zijn mijn tips voor deze schitterende plek.

De gondel naar Hohsaas en Kreuzboden

Vanuit Saas Grund pak je eenvoudig de gondel naar Kreuzboden. Hier stap je over naar de gondel richting Hohsaas dat op 3142 meter hoogte ligt. Voor bezoekers die in het Saastal verblijven en een Saastal card hebben is de rit naar boven gratis. Houdt daarnaast rekening met de lunchpauze van de gondelbedieners. Tussen 12:00 en 13:00 wordt de lift niet bediend. Ben je al boven en kun je niet naar beneden? Dan kun je gelukkig altijd nog een drankje doen op het zonneterras van het panoramarestaurant.

Gondel-hohsaas-kreuzboden

Panoramawandeling Hohsaas

Op de top van de Hohsaas vind je een korte maar indrukwekkende panoramaroute. Hier heb je uitzicht op 18 bergtoppen boven de 4000. Via informatieborden leer je meer over deze bergreuzen en gletsjers. Het pad is rotachtig en brengt je dichtbij de steile bergen en langs mooie gletsjermeren. Voor de 1 kilometer lange wandeling heb je ongeveer een kwartier tot 20 minuten nodig. Tenzij je niet kan stoppen met foto’s maken en genieten van het geweldige uitzicht zoals ik.

Hohsaas zwitserland alpen

Dit wil je weten voor je naar Hohsaas en Kreuzboden gaat

Ga naar Hohsaas op een zonnige dag. Vanaf de bergtop heb je een schitterend uitzicht op de omgeving. Het zou zonde zijn als je er niet van kan genieten omdat de hele omgeving in de wolken gehuld is. Daarnaast kan ik zeker aanraden een warme trui of jack mee te nemen. Ook op een zonnige dag. Bovenop de berg kan het erg snel afkoelen en bovendien een koude wind vanaf de gletsjer komen. Bovendien is de lucht een stuk ijler. Houdt hier rekening mee als je snel buiten adem bent maar ook met insmeren. Op hoogte verbrand je namelijk veel sneller.

Wandeling Kreuzboden naar Saas Grund

Nadat je genoten hebt van de hike op de top van de Hohsaas, kun je de gondel richting Kreuzboden pakken. Vanaf hier maak je een prachtige wandeling terug naar het dorp Saas Grund. Je hebt twee routes. Één van ongeveer anderhalf en een van circa tweeënhalf uur. Deze staan op de wandelbordjes naast de gondel aangegeven. Tijdens de korte route wandel je eerst een groot stuk met uitzicht op de omgeving waarna je het laatste gedeelte van de route door het bos loopt.  Eenmaal beneden kom je uit bij je startpunt van vandaag. De gondel naar Hohsaas en Kreuzboden.

Hosaas en Kreuzboden alpen zwitserland Saastal

Vlakbij Hohsaas en Kreuzboden vind je het schitterende bergdorp Saas Fee. Benieuwd wat je hier allemaal kunt doen? Lees dan snel deze blog: Saas Fee, de parel van de Zwitserse Alpen.