Zonsondergang in Istanboel: dit is de mooiste plek om hem te bekijken

Of je nu alleen, met je geliefde of met vrienden / familie reist, een mooie zonsondergang bekijken is altijd een goed idee. Zo ook in Istanboel! Ben je op zoek naar de mooiste plek waar je ook nog eens een mooi uitzicht hebt op de highlights van de stad? Ga dan naar het Aziatische deel van deze metropool. De mooiste plek voor een zonsondergang in Istanboel vind je namelijk in Üsküdar.

De beste plek voor de zonsondergang in Istanboel

Voor de mooiste zonsondergang moet je richting de wijk Üsküdar in het Aziatische deel van de stad. Wandel over de boulevard langs de Bosporus richting de Maidens tower, oftewel de Leandertoren. Dit is een mooie vuurtoren vlak voor de kade. Helaas stond deze eind 2022 in de steigers maar de renovatie zou snel afgerond moeten zijn. Op de kade vind je een soort brede trap waar je rustig kan gaan zitten en de zon achter de oude ommuurde stad weg zien zakken en de hemel in honderd kleuren oranje zien veranderen.

Hapje eten in Üsküdar met uitzicht

Afhankelijk van hoe laat de zon ondergaat kun je ook een hapje eten in Üsküdar. Je vind hier tal van opties. In het Aziatische deel liggen de prijzen bovendien een stuk lager wat het nog aantrekkelijker maakt. Zelf at ik bij Ortaköy Kumpir. Kumpir is een traditioneel Turks gerecht wat te vergelijken is met een grote gepofte aardappel waarbij jezelf de vulling mag kiezen. Achter de streetfood kraampjes (er zijn verschillende opties) heb je een terras waar je een prachtig uitzicht hebt op het Europese deel van de stad en de hangbrug die heel mooi verlicht wordt.

Heb je nog ruimte over voor een toetje. Stop dan zeker ook even bij Kunufé aan de overkant van de weg. Smullen gegarandeerd.

Hoe kom je in Üsküdar?

De makkelijkste manier om in Üsküdar te komen is met de publieke ferry. Heb je een ov kaart dan kost het slechts 8 lira (€0,50) per persoon. Stap op bij de veerdienst in Eminönü. Ben je in het nieuwe deel van de stad, stap dan op bij de Karakoy of Kabatas veerdienst.
Let op dat je de juiste ferry naar Üsküdar pakt. Dit staat aangegeven op de led borden voor de poortjes.

Een andere optie is om de ondergrondse trein te pakken naar Üsküdar vanuit Eminönü. Dit is weliswaar een paar minuten sneller, echter zie je minder van de stad en werkt het met in en uitchecken met je ov kaart waardoor je de kaart niet kan delen. Ook is deze optie iets duurder.

Als derde optie kan ik een Bosporus boat tour aanraden van Viaurbis. Na afloop van deze tour bieden ze je de mogelijkheid om in Üsküdar uit te stappen en helpt de gids je graag met het aanschaffen van een ov kaart voor de terugreis. Meer weten over de verschillende opties voor een Bosporus boat tour? Lees dan deze blog.

Alternatieve zonsondergang in Istanboel vanaf de Galata tower

Een andere bijzondere plek om de zonsondergang in Istanboel te bekijken is de top van de Galata tower. Vanaf de toren heb je een 360° graden panorama en zie je de stad van bovenaf. Je betaalt hier wel een entreeprijs (175 Turkse Lira) om naar boven te kunnen. Ook kan de wachtrij lang zijn dus zorg dat je op tijd bent.