Doen in Winterberg in de zomer

Wat te doen in Winterberg in de zomer: 16 tips op een rijtje

Wie aan Winterberg denkt, denkt waarschijnlijk aan een heerlijke plek dichtbij Nederland voor een wintersportvakantie. En dat snap ik . Afgelopen zomer was ik tien dagen in dit leuke bergplaatsje op slechts 4 uur rijden vanaf Utrecht en ik heb me geen moment verveeld. Dit is dan ook in de lente, zomer en herfst een geweldige bestemming. Bezoek jij Winterberg in de zomer naar Winterberg dan zijn dit mijn tips.

Over Winterberg

Het centrum kent genoeg leuke terrasjes om even neer te ploffen na een dagje op pad te zijn geweest. Verder is er eigenlijk een winkelstraat waar je vooral kledingwinkels vindt.  Heb je zin om in de avond een drankje te doen dan kan ik Blackwater Irish Pub aanraden. Dit is tevens een sportbar met de nodige schermen.

Accommodatie Winterberg in de Zomer

Wie naar Winterberg gaat zou eigenlijk minimaal een paar nachten in Hotel Den Brabander moeten overnachten. Dit is een begrip onder veel Nederlandse vakantiegangers. En terecht want de service is hier uitstekend. Het eten is er heerlijk en je kan er meedoen aan tal van activiteiten. In dit hotel vind je een welness, zwembad en ook het naastgelegen pannenkoekenhuis behoord tot het hotel. Mijn verblijf was in ieder geval fantastisch.

Hotel den Brabander in Winterberg

Handige tip: maak gebruik van de Sauerland card (SLC)

Overnacht je in Winterberg, bijvoorbeeld in het al eerder genoemde hotel De Brabander dan krijg je een Sauerland Card. Met deze kaart kun je veel van de genoemde activiteiten gratis of met korting doen. Bij ontvangst krijg je ook een boekje waar alle activiteiten in staan. Maak hier dan ook zeker gebruik van. Wil je een activiteit met deze kaart reserveren maar zie je op om dit in het Duits te doen, bij de receptie van De Brabander helpen ze je graag verder.

Midgetgolfen Winterberg gratis SLC Card

Wat te doen in Winterberg in de Zomer

Een dag vol activiteiten op de Erlebnisberg Kappe

Vanuit het centrum van Winterberg is deze Erlebnisberg gemakkelijk te bereiken met het treintje (tot 10:45 gratis met Sauerlandkaart of met de auto. Blijf je de hele dag dan kun je voor €5,00 een dagkaart kopen. Op de berg kun je met de Sauerland Card gratis heen- en weer met de stoeltjeslift, rodelen, mini golfen en de panorama brug op. Ben je toe aan nog meer uitdaging dan kun je hier tegen betaling ook downhill mountainbiken en ziplinen. Kom tussendoor even lekker bij in het panorama restaurant of ga picknicken bij tafels onderaan de berg. Kortom, een hele leuke plek om een dag door te brengen.

Erlebniskappe doen in Winterberg

Bezoek de Warsteiner Brouwerij

Als derde in het lijstje met wat te doen in Winterberg staat een activiteit die we ongeveer 45 minuten buiten de stad ligt, namelijk een bezoek aan de Brouwerij van Warsteiner. Dit is één van de populairste plekken in de regio. Warsteiner is een van de grootste biermeren van Duitsland en bij de brouwerij kun je een rondleiding inclusief proeverij boeken De tour start met een 20 minuten durende film met een Nederlandse geluid set. Vervolgens wordt je in een bus met diverse cabines door de fabriek gereden. Je eindigt, hoe kan het ook anders bij de bar en de biergarten. Reserveren is overigens zeker aan te raden.

Warsteiner brouwerij

De druipsteengrotten Bilsteinhole in Warstein

Omdat Warstein best een eindje rijden is kun je ook het nabijgelegen Bilsteinhole bezoeken. Dit mooie natuurgebied met rotsformaties heeft goed onderhouden wandelpaden langs tuinen met damherten, zwijnen en wasberen. Ook vind je hier een druipsteen grot die makkelijk begaanbaar (paar trappen) is.  Je boekt een tour van ongeveer 30 minuten. De privé-gids spreekt Engels, je hebt de keuze om te vertalen voor de groep of Nederlandse audio tour te mee te nemen (was leuk). Bezoek je de grot dan dien je je 15 minuten voor aanvang te melden bij het informatiecentrum vlakbij de ingang van de grot. Dit is nog ongeveer tien minuten lopen vanaf de parkeerplaats.

Billsteinhohle grotten winterberg

Rodelen in Winterberg in de zomer

Na je bezoek aan de Erlebniskappe nog niet klaar met rodelen of zin in een wat uitdagendere baan? Dan kun je bij Schanzen Wirbel twee verschillende rodelbanen naar beneden rijden. Ook hier krijg je met de SLC een gratis ritje. Beide banen liggen naast elkaar. De rodelbaan met de gele karretjes is de eenvoudigere baan. De Blauwe karretjes zijn wat sneller. Bij beide banen zitten de karretjes aan de rails vast. Na afloop kun je met de stoeltjeslift naar de top van de heuvel.

Beklim de skischans van Winterberg

Voor het mooiste uitzicht over Winterberg beklim je de skischans die boven de stad uittorent. Nadat de houten schans was afgebrand wilde de inwoners van het Duitse plaatsje graag het herkenningspunt terug. De stenen Skischans kun je voor twee euro beklimmen. Dit is vooral leuk om te doen tijdens zonsondergang.

Welness in Den Brabander

Ben je na al die activiteiten wel toe aan ontspanning, wat ik heel goed snap, dan is relaxen in de Spa van Hotel Den Brabander een goede toevoeging aan je programma. Deze welness heeft twee sauna’s, een infraroodsauna en een stoombad. De binnen en buiten relaxruimtes zijn erg mooi aangekleed en je waant je even in sauna in plaats van een hotel. Ook is het mogelijk om massages te boeken maar die dien je voortijdig te reserveren. Met de SLCk kaart mag je een uur gratis gebruik maken van de faciliteiten. Ook hebben ze aparte badkledingmomenten.

Welness in winterberg

Fort Fun pretpark

In het lijstje van activiteiten om te doen in Winterberg kan een pretpark niet ontbreken. Bovenop op een berg vind je het pretpark Fort Fun die een beetje een western uitstraling heeft. Je hebt hier diverse shows maar ook veel achtbanen, wildwaterbanen, rodelbanen enzovoort. Zeker een leuk en overzichtelijk opgezet pretpark.

Fort fun pretpark

Wandelen in Winterberg

Wil je een mooie wandeling van ongeveer anderhalf uur maken startend in Winterberg dan kan ik de wandelroute die start vanuit het Kurpark zeker aanraden. Binnen no-time voel je alsof je midden in de natuur bent met bospaden die naar beneden lopen, over bruggetjes en langs kleine watervalletjes en meertjes. Deze mooie natuurroute is ongeveer 5 km lang en heeft 140 hoogtemeters. De route is niet technisch maar heeft wel een aantal trappen. Je kan de route bij het begin van het Kurpark vinden op een informatiebord maar ook terugvinden op Komoot.  Op zoek naar meer wandelingen in de regio kijk dan eens op deze website.

Karten in Winterberg

Op zoek naar een adrenaline boost? Ga dan lekker karten bij Kartfun Neuastenberg. Zelf vond ik het een leuke kleinschalige binnenbaan waar het goed en professioneel geregeld is. Je kan met de SLC gratis een heat rijden van 10 minuten. Liever buiten karten? Ook dat kan. Voor €14,- kun je racen bij Kartbaan Winterberg.

Doen in Winterberg: Ga mountainkarten

Wie over een baan kan scheuren in een gemotoriseerde kart, kan dit ook in een skelter driewieler van de berg af. Bij de Ruhr Quelle mountainkart kun je met een stoeltjeslift omhoog en dan via een korte onverharde baan naar beneden rijden. Met de SLC krijg je een rit gratis. De opvolgende ritjes kun je voor €3,- maken. Er is ook een restaurant aanwezig waar je lekker kan lunchen of een drankje kan doen op het terras.

Mountainkarten winterberg

Fan van Duitse steden? Lees dan eens deze blogs over Keulen of Düsseldorf. Beide steden liggen op een steenworp van Nederland.

Bezoek de bron van de Ruhr

Zin een mooie wandeltocht of fietstocht en op zoek naar een leuk doel? Vlakbij Winterberg ligt de bron van de Ruhr. Zo kun je van het restaurant bij de mountainkart een rondje van 4,5 kilometer zonder al te veel hoogtemeters lopen. Wil je het rondje uitbreiden dan kan dat ook aangezien hier meerdere wandel- en fietspaden liggen.

De bron van de Ruhr dichtbij WInterberg

Maak een boottocht over de Biggesee

Deze activiteit is iets verder rijden maar zeker een leuke activiteit om te doen als je in de zomer in Winterberg bent. Deze boottocht duurt ca. 1,5 uur en brengt je helemaal rond het meer met een prachtig uitzicht op het meer en de omgeving. Op de boot kun je zowel binnen als buiten zitten. Bovendien is er een bar aanwezig waar je wat lekkers te eten en te drinken kunt halen. Reserveren is niet nodig en de entree is gratis met de SLC Card als je voor 13:00 aan boord gaat. Zelf stapte ik op bij de Talbrucke. Hier ligt een parkeerplek op loopafstand (betaald, €5,- contant of met een app).  Wil je liever luxe genieten met een all-inclusive high tea dan kun je hier een boottocht boeken.

Boottocht Biggesee doen in Winterberg

Lasergamen in Winterberg

Benieuwd wat je kan doen op een regenachtige dag in Winterberg? Op het industrieterrein vind je een leuke lasergamehal waar je bovendien met de SLC een gratis ronde kan spelen. Bij Indoor Arena Halle Lasertag speel je rondes van 10 a 15 minuten in twee teams.

Heb je geen auto tot je beschikking en wil je toch graag Winterberg bezoeken? Dan koop je via NS International eenvoudig een ticket naar Winterberg. Vanaf Meschede moet je dan nog wel een stuk met de bus.

Bowlen in Winterberg

Is lasergamen iets teveel van het goede, dan is bowlen bij Bowlhaus Winterberg een andere activiteit om te ondernemen bij minder weer. Met de SLC speel je een ronde van 10 beurten gratis. Bij drie van de zes banen kunnen hekjes geplaats worden. Wel zo leuk als je met kinderen speelt.

Stoeltjeslift Winterberg

Vakantiegebieden in Duitsland

Op zoek naar leuke vakantiegebieden in Duitsland net over de grens? Wat dacht je van de Harz waar je prachtig kunt wandelen of het avontuurlijke Zwarte Woud of het verrassende Saksische Schweiz in Oost-Duitsland.